Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват 200-годишна женска носия в изложбата "На гости за Коледа"

До 13 януари в Държавния архив в Хасково могат да се видят 43 традиционни облекла от цяла България от частната колекция на Златка Господинова

8
Златка Господинова с директора на Държавен архив Хасково Станислав Станилов, предоставил за втора година фоайето на институцията за Коледната изложба на колекционерката
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

43 народни носии от цяла  България от колекцията на Златка Господинова от Хасково са изложени във фоайето на Държавния архив в Хасково и могат да бъдат разгледани до 13 януари. Мотото на изложбата е "На гости за Коледа". Освен носии, са представени и предмети от бита от Хасковския регион, които са свързани с предстоящите празници. 

Моето желание е да посрещнем Коледа всички събрани, заради това тракийските носии, особено от Хасковския регион, посрещат всички други от различните краища на почти цяла България, каза в ефира на Радио Кърджали колекционерът и автор на изложбата Златка Господинова.

Показаните носии са не само от региона, но и от Северна България, Североизточна  България, Северозападна България, Родопите. Тракийските носии са от Сливен, от Ямбол, от Стара Загора, Първомай. Почти всички са автентични, само на някои части от носията са съвременни, като на детската носия, на които Златка Господинова не е успяла да намери автентични панталони и риза. 

Що се отнася до възрастта, голяма част са над 100-годишни, а повечето са изработени между 1800 г. докъм 1920 г. Най-старият екземпляр е 200-годишната женска носия от Одринска Тракия, която е поставена на видно място в началото на изложбата

"Аз съм свикнала със старите носии, защото те носят едно успокоение и българщина, носят народностно съзнание. Заради това изложбата има и коледари, има и палешник, и показва коледни традиции", каза Златка Господинова.

Личната ѝ колекция наброява около 110 народни носии, в изложбата са показани 43. Повечето са тракийски и са съобразени със зимния период и коледните празници.

"Всяка носия си има отделна красота и отделни легенди, които разказва. Когато например срещнете две различни родопски носии - едната от Неделино, а другата от Райково или Чепеларе, те говорят съвсем различни неща, но с един глас пеят родопски песни. Докато тракийските носии, особено от Хасковския край, те са прочути със своя зелен и червен цвят. Най-вече червеното преобладава и те говори за вътрешна красота, за жизненост, макар че тракийските хора и музика са по-бавни, но са прекрасни, защото просто те са в душата ти", така обясни магията Златка Господинова.

Сред трудностите на колекционерството, с които се сблъсква, е търсенето и откриването им. "Много е трудно, защото аз нямам тази възможност непрекъснато да обикалям по селата, но се срещам с много хора, особено със "старите баби", както им казвам. Те имат много интересни неща, някои са ги унищожили, като са ги направили на парцелки за търкане, например. Понякога и други хора, които знаят, че събирам, ми предлагат. Някои носии са в безкрайно ужасен вид, но дори и такива аз ги взимам, защото едва ли повече ще може да ги произведе някой, едва ли този материал, тази вълна, това тъкане ще се повтори", разказа още Златка Господинова.

Има и случаи, в които възрастните хора не желаят да се разделят със старите носии с мотива, че предпочитат да останат в семейството.

Трудности има и при възстановяването, и при съхранението на носиите, тъй като тъканите са изложени на въздействието на околната среда, на въздуха и на вредители, като молците, например. 

Проблем е и вероятността колекционерът да попадне под ударите на закона за културното наследство, казва Златка Господинова и обяснява: "Тази 200-годишна рокля, например. Законът за колекционерството е 50-70-100 години. А тя е над 100 години, повечето носии са над 100 години. Какво правим? Оттам насетне, има прочелници, подбратници, има рогатки - това са гривни, има гердани, които са на повече от 100 години. Те представляват ли културно наследство, културна ценност? Попадат ли под ударите на закона за културното наследство?"

Не на последно място стои и моментъ с належащата необходимост от организация или задруга на колекционерите, според Златка Господинова. "Аз съхранявам носиите и имам желание да ги показвам, защото младото поколение не познава българските традиции, не познава истинските материали на дрехите... Затова трябва да се направи така, че такива изложби да се направят и в други общини и краища на България... Заради това просто трябва да се направи организация за разпространение на всеки колекционер, който притежава народни носии, която да се знае в кой момент, кой, къде, какво има и може да да покаже. Но това е организация, която законово ли трябва да се задейства, трябва да бъде уредено в закона за културното наследство. Защото за археологически паметници на културата всички горе-долу знаем за какво става дума, но за движимите вещи, които представляват културно наследство, все още на мен лично не ми е ясно какво трябва да се направи", коментира Златка Господинова. 

Според нея задължително държавата трябва да пази колекционерите, защото техните колекции се съхраняват за бъдещите поколения. 


целия разговор на Станислава Георгиева със Златка Господинова може да чуете в прикачения звуков файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07