Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С около 10 % по-скъпа е задължителната застраховка "Гражданската отговорност"

Малин Ангелов
Снимка: либен архив

Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" е по-скъпа с 40 до 60 лв. в зависимост от кубатурата, в сравнение със същия период от миналата година. Според застрахователни брокери обаче реалното поскъпване не е повече от десетина процента.

Увеличението е "с оглед на инфлацията примерно в страната, с оглед на по-скъпите ремонти, на по-високите обезщетения, които се плащат и се изискват при много по скъпи ремонти от сервизите за оправяне на автомобилите", коментира за Радио Кърджали Малин Ангелов, управител на брокер агенция в Кърджали. Той уточни, че "голямата разлика от 50 и 60 лв. дойде от там, че миналата година в края на 2022-ра и в началото на 2023-та доста от застрахователните компании свалиха цените, което пък рефлектира съответно с по-ниски приеми".

"Просто миналата година хората се възползваха от отстъпки, които продължиха до края на март месец 2023 година. На много от автомобилните шофьори точно по тези месеци - ноември, декември и до март 2023 година им изтичаха гражданските и те са възползваха от тези отстъпки. Сега в същия период, когато искат да си направят новите застраховки, им се вижда цената завишена, но забравят, че са се възползвали тогава от отстъпките, дадени от застрахователните компании", обясни Малин Ангелов.

Около 210-220 лв. средно е цената на "Гражданската отговорност" за автомобил до 1500 кубика, между 240-2550 ще трябва да плати собственик на автомобил от 2000 кубика. Някои от застрахователните компании предлагат и отстъпки: "Липса на щети са най-вече отстъпките. Някои компании се възползват и вкарват промоционални цени за служители на министерството на вътрешните работи, за лекари, за  учители", каза още Малин Ангелов.

Новостите в застраховането през 2024 г. не са много, според брокера. Улеснение, според него, е електронното издаване на полици, особено сред младите водачи, които най-често се възползват от него. "Защото стоиш си зад бюрото вкъщи на дивана и си поръчваш полицата, която идва по някакъв начин пред теб, но проблема е, че все още стикерът, който трябва да се залепи на предното стъкло на автомобила, трябва да дойде като хартиен носител. Това създава така доста голямо неудобство за дигиталното пускане на полиците... Този стикер се говори, че ще отпадне, но кога ще стане - никой не знае".

Другата новост е гласуваната на 23 декември от Народното събрание "бонус-малус" система, при която ще има бонус за примерни водачи и наказания за тези, които системно нарушават правилата и заради които застрахователните компании изплащат големи и няколко на брой обезщетения през годината. "Но кога ще влезе все още няма никаква яснота, както и дали ще има една единна система за всички застрахователни компании или всяка застрахователна компания сама за себе си ще определи колко да е бонуса и колко да е малуса на съответните водачи", обясни Малин Ангелов. Според него това се очаква да се изясни към средата на годината.

целия разговор на Станислава Георгиева с Малин Ангелов, управител на брокер агенция в Кърджали, може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07