Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златните пчеларовски баби" възраждат забравени ритуали, имат нужда от нови носии

С концерт беше "прерязана лентата" на обновената читалищна сграда
Снимка: Архив

Читалище “Иван Буюклиев” в село Пчеларово започва възстановяване на забравени местни народни традиции и ритуали, съобщи председателят Ваня Михалева. Началото поставя пресъздаването на ритуала за Бабинден, който ще бъде представен в залата на културната институция на 21 януари.

Повече от 20 са ентусиастите, които поддържат жива вече години наред групата автентичен фолклор “Златните пчеларовски баби”. Освен жени, "огънят" на народната песен поддържат и трима мъже, които дават опора на дамската част от състава. 

 "Искаме това читалище да бъде възродено за нов живот", категорична е Ваня Михалева. Самодейците обмислят инициативи, с които да привлекат интереса и на млади хора, които да "поемат щафетата".

"Да се надяваме, че ще останем група за автентичен фолклор. Оттук нататък моята идея е да възобновим носиите. Имаме нужда от нови носии. Колкото и автентични да са едни носии, те имат нужда от подновяване", допълни Михалева.

Самодейците имат идеи да участват с проекти в програми за финансиране, за да поддържат живота в читалището си. Изразяват надежда, че кметът и ръководството на община Черноочене също ще обърнат внимание на родолюбивото им дело и ще подпомогнат финансово дейността им.  


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45
Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден от 9 до 11 ч. преди обяд и от 13 до 15 ч. след обяд, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р..

публикувано на 13.05.24 в 21:23
Гергьовден в с. Паталеница, област Пазарджик.

50 родопски чевермета очакват гостите на Момчилград

С 50 родопски чевермета ще бъдат посрещнати посетителите на второто издание на Фармфеста в Момчилград, което ще се проведе на 25 и на 26 май в подножието на лесопарк "Момчил юнак". Посетителите ще могат да разгледат типични за Източните Родопи породи животни, както и да се потопят в миналото, участвайки в доене на овце, кози и крави. Ще има..

публикувано на 13.05.24 в 18:20

Над 150 ученици и преподаватели маркираха пет туристически маршрута край Кърджали

Над 150 души се включиха в почистването и маркирането на пет туристически маршрута и екопътеки в района на Кърджали. Участниците са от пет кърджалийски училища - Езиковата гимнация Христо Ботев, средните училища Йордан Йовков, П.Р. Славейков и професионалните гимназии Васил Левски и по туризъм, както и членовете на Спортно-интелектуален клуб Ахридос...

публикувано на 13.05.24 в 11:50

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина

Над 26 300 са потвърдените досега заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. З аявления се приемат до 24 часа българско време на 14 май. Те служат за образуване на секции зад граница при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място...

публикувано на 12.05.24 в 09:34

Наградиха ученици от Езиковата гимназия на церемония в София

На 11 май, по време на най-голямото събитие за Асоциацията на Кеймбридж училищата в България – Деня на Кеймбридж 2024 г., се състоя тържествена церемония по награждаване на учениците и техните ръководители, класирали се в националния кръг на международното състезание Kangaroo Global Linguistics (KGL). Събитието се проведе в София, съобщиха от Езикова..

публикувано на 11.05.24 в 16:00