Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5654 броя водолюбиви птици от 31 вида бяха наблюдавани по време на Среднозимното преброяване във водоемите по течението на Арда

Върна ли се водният кос в реките на Източните Родопи?

И тази година в района зимуват световно застрашените кафявоглави и белооки потапници, не е забелязано обаче атрактивното розово фламинго

6
Река Арда е зимен рай за водолюбивите птици
Снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

5654 броя водолюбиви птици от 31 вида бяха преброени по време на традиционното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици във водоемите по долината на река Арда, Източните Родопи. Тази година птиците са повече, отчитат експертите на Фондация „По-диви Родопи“ и БДЗП. За сравнение миналия януари са били почти наполовина – 2427 от 19 вида, причина за което вероятно са по-високите температури тогава.

Като положителна тенденция през последните няколко години може да се посочи високата и постоянна численост на световно застрашения вид кафявоглава потапница на бреговете на Студен кладенец - 718.  И тази година най-многобройни се оказаха зеленоглавите патици - 1770 птици, голяма е и бройката на зимното бърне - 931. За поредна година най-много птици са преброени в язовир Студен кладенец при устието на река Върбица. 

Наблюденията показват, че намалява числеността на световно застрашения вид кафявоглавата потапница, въпреки че Източните Родопи и България са места, където тя традиционно се среща през зимата, казва на Христо Христов. „В други водоеми не се установява. Тук, в Източните Родопи, най-много виждаме, въпреки че и тук намалява. Тя бройката е долу-горе същата, но ятата са видимо по-малки. Примерно, поредни години сме имали по 300-400 броя в едно ято, сега са по-малко – 80 най-много преброихме в ято. Това е световно застрашен вид и все още не се знае защо намалява, все още се търсят причините“, коментира Христо Христов.

Сред забелязаните тази година в района световно застрашени видове е и белооката потапница, която също е много рядка за наблюдение. По-малко са къдроглавите пеликани, за което значение има и преминалият преди две години птичи грип по вида, обясни експертът. Той уточни, че тогава е загинала около 70 % от популацията в някои колонии – тези в Сребърна, Преспанското езеро. Не е засегната колонията къдроглави пеликани в Белене, вероятно защото е по-малка, смята Христо Христов.

Сред любопитните находки по време на Среднозимното преброяване на птиците е забелязаният воден кос, т.нар. гурлю. „Преди се срещаше във всяка малка рекичка – приток на Арда, в почти всеки приток имаше гнезда. Сега обаче тези притоци от години изсъхват напълно, вече не са пълноводни и видът изчезна почти изцяло в Източните Родопи, има много малко сведения“, обясни Христо Христов. Птицата е наблюдавана в очертанията на Кърджали, под стената на Водното огледало и според експерта е възможно тя да направи гнездо там. Ако това се случи, най-вероятно ще се превърне в една от фотографските атракции на Кърджали, заради специфичния си начин на живот и хранене: „Храни се с водни организми под водата. Тоест, както е кос, влиза под водата. По специален начин си отваря крилата под водата и подскача по течението, като течението я натиска към дъното и така яде. Когато ѝ свърши въздухът, си обръща по друг специфичен начин крилата и самото течение на реката я изстрелва като тапа нагоре, за да може да излети“, разказа Христо Христов.

В годините, през които се провежда преброяване в средата на зимата, на специалиста му прави впечатление, че намаляват северните видове, но пък се наблюдават южни. Примери за това са липсата на гъски, но появата на розови фламинги, въпреки че последните две години по време на среднозимното проеброяване в Източните Родопи и фламинго не се вижда. Възможно е една от причините да това да е затлачването на язовирите. В момента те не са пълни и се наблюдават наноси на местата, където по принцип има по-плитки участъци и водни огледала – в района на хижа „Боровица“, при вливането на Върбица в „Студен кладенец“, на язовир „Ивайловград“.

„По-големите групи птици искат по-големи водни огледала. В малки водни огледала много голямо ято няма да живее, защото не се чувства сигурно“, обясни експертът.

цялото интервю с Христо Христов може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07