Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кърджали започва работа с 350 деца в риск и техните семейства

350 деца в риск от нула до 20 години ще бъдат обхванати в новия социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“. Той е първият на територията на общината, който предвижда дейности за деца до 3 години, както и патронажна грижа в семейства в неравностойно положение. Целта му е превенция на риска от изоставяне, подобряване на качеството на живот, подкрепа за социална интеграция, каза при представянето му ръководителят Нермин Мехмед. Проектът ще се изпълнява до ноември 2025 г. Стойността му е близо 306 хиляди лева.

"Това са деца, които са в рискова ситуация по отношение на място на отглеждане, както и отглеждани от родители, които нямат достатъчна информация, за да могат да полагат правилна грижа за своите деца. С техните семейства ще работим в няколко посоки, едната е във връзка със здравна профилактика и превенция и информираност за здравното обслужване на гражданите и достъпа до здравни грижи. Правенето на имунизация на децата съгласно националния календар, влиза там например. Ще информираме родителите за начините на полагане на грижа, по какъв начин да проследяват развитието на децата и как да ги включват в образователната система, за да може да няма необхванати и необразовани деца. Защото знаем, че това е реда, по който те могат по-лесно да бъдат интегрирани в обществото", коментира Нермин Мехмед за Радио Кърджали.

Ще се работи и по програми, свързани с превенция в най-уязвимите маргинализирани общности, в това число превенция на ранни бракове, раждания, семейно планиране и подготовка за включване в образователната система. Както и за повишаване на здравната култура по отношение на превенция на болестите при самите деца.

"Голямата ни цел е да предоставим комплекс от социални и интегрирани здравно социални услуги, включително в домашна среда, както и други видове консултативна подкрепа за лицата, които са с риск в изоставане на детето им или за намаляване на негативните тенденции, които са свързани с детската бедност.  Както и да подобрим качеството на техния живот, ще осигурим подкрепа на деца и семейства в неравностойно положение, насърчаване  на тяхното социално включване чрез предоставяне на дейности за подобряване на достъпа им до интегрирани услуги. Равни възможности за включване - ще осигурим подходяща социална закрила за представителите на маргинализираните общности, като целта основно е повишаване на качеството на живот на децата и семействата в неравностойно положение", обясни Нермин Мехмед.

 С реализирането на този проект ние ще разширим и обхвата на предоставените услуги от община Кърджали, защото ние досега не сме работили във връзка със ранна интервенция и превенция на деца, които са свързани с тяхното развитие.

Проектът е насочен към районите, в които живее компактно население от уязвимите групи - квартал Боровец, Вишеград, Перперек и Кьосево. Ще бъдат обхванати и други населени места от общината при идентифициране на потребности.

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07