Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Галунов: Изборите „2 в 1“ и вот с хартия и машина са най-лошият вариант

| Интервю
2
Проф. Тодор Галунов
Снимка: Фейсбук

Предложеният състав на кабинет от кандидата за служебен премиер Димитър Главчев е по-скоро близък до парламентарното правителство, независимо, че при съставянето му не се отразява точното разположение на партиите в парламента. Когато има консултации и когато кабинетът е одобрен от парламента, той губи своя истински дух на служебен кабинет. Това коментира за Радио Кърджали политологът проф. Тодор Галунов минути след като беше представена папката с изпълнен проучвателен мандат за служебно правителство на консултациите при  президента Румен Радев.

„Първото, което прави впечатление е, че кандидат-премиерът, според мен, беше видимо притеснен, като говореше и съобщаваше състава на министрите. На второ място в състава на кабинета в този вид се залага на лица, които са добре познати, т.е. залага се по-скоро на някакъв опит с цел, ако този кабинет бъде кратък, да няма някакви изненади и да не започне еди процес, при който министрите тепърва ще навлизат в своята работа. Кандидатът за премиер употреби един израз, който не беше много прецизен, според мен, че кабинетът е политически балансиран ... Всъщност, кабинетът трябва да бъде политически неутрален“, коментира проф. Галунов. По думите му, всичко, което виждаме ще доведе до много остри дебати и ще постави отново под съмнение целесъобразността на конституционната промяна, която беше извършена, за премахване на класическия вариант на служебния кабинет. „За пръв път ще имаме кабинет, който ще е плод на обсъждане между партиите и мисля, че началото не е много обещаващо“, категоричен беше политологът.

Според него в настаналата политическа суматоха сякаш „партиите забравиха, че има доста сериозни проблеми в изборното законодателство“. Гласуването и с хартиена бюлетина, и с машина е най-лошият вариант, обясни той. Тази ситуация плюс смесването на двата вида избори – за европейски и за национален парламент, ще доведе до сериозен брой невалидни бюлетини и объркване сред избирателите, а също и смесване на кампанията на политическите субекти.

Единственото положително от предстоящото гласуване „две в едно“ е спестяването на някакви средство. Ако изборите не се проведат достатъчно ефикасно, цената може да се окаже по-висока, защото „най-скъпо се плаща лошото управление“, счита проф. Галунов.

По оценката му кабинетът на сглобката падна в най-неподходящия момент, особено в светлината на предвижданията, че има сериозна вероятност следващият парламент да повтори в голяма степен сегашната конфигурация на партиите в него.

Време за „изгряването“ на нова политическа формация, която да се впусне в надпреварата няма. Ще има вероятно известно разместване в процентите на сегашните парламентарно представени партии, „тоест след, примерно три месеца, ние ще бъдем поставени отново пред същата дилема – същите партии, същите лидери ще преговарят за нов тип политическа сглобка. Тоест ние ще получим още от същото“, счита политическият анализатор.

Той допусна, че отново ще „избухне“ дебат за „конституционна промяна на конституционната промяна“.

Най-вероятно ще се наблюдава сериозно противопоставяне в предстоящата кампания между досегашните (не)партньори в сглобката от ПП-ДБ и ГЕРБ за „осребряване“ на успехите в деветмесечното управление. Проф. Галунов не очаква сериозна промяна в процентите, които ще получат политическите формации за следващия парламент. „Лично на мен ми се струва, че голямата политическа промяна в България, ще се отложи, няма да бъде на тези избори“, каза политологът. Той допусна вероятност следващото народно събрание да излъчи правителство от три политически формации. „След тези тежки думи между Промяната и ГЕРБ, аз не виждам те колко неща трябва да преглътнат политически, за да могат да работят отново заедно, още повече, ако ножицата между ГЕРБ  и Промяната се увеличи. ГЕРБ при преговорите ще е много по-силово и ще искат много повече власт от тази, на която бяха съгласни сега“.

Проф. Галунов не изключи по-сериозно участие на ДПС в следващия редовен кабинет, който ще се сформира след изборите.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25