Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АТОР: България е в ТОП-5 дестинациите за ваксинационни турове в Русия

При какви случаи могат да се ваксинират чужденци в България?

Снимка: руски туроператор

Хърватия, Сърбия, Турция, България и Гърция са ТОП-5 дестинациите за ваксинационен туризъм в Русия. За това съобщава на сайта си в публикация от 09.02.2022 г. Асоциацията на руските туроператори (АТОР). Интересът на руските граждани към ваксинирането в чужбина е провокиран от това, че руската ваксина „Спутник V“ все още не е призната от СЗО, а хората вече кроят планове за пътувания по света през предстоящите майски празници (Деня на труда и Деня на победата) и летния туристически сезон - 2022 г. Справка в интернет показва, че действително редица руски туристически агенции предлагат такива пътувания в България, основно с дестинации Бургас, Варна и София.

За да научи повече за интереса на руските туристи към ваксинационните турове в страната ни, Радио България се свърза с Бургаската регионална туристическа камара. Председателят на БРТК Деляна Цонева обаче остана учудена от това запитване. Подобни турове са абсолютно невъзможни предвид въведените правила за ваксинация у нас, беше категорична тя.

Тъй като в една от обявите на руските агенции прочетохме, че „българското правителство е одобрило възможността чужденци да се ваксинират безплатно по време на престоя си в България“, решихме да попитаме главния секретар на РЗИ Бургас Мариана Кофинова дали все пак чужди туристи могат да се ваксинират в България, но и оттам чухме отговора:

„Чужди туристи не! Могат да се ваксинират само лицата, които имат постоянно, дългосрочно или временно пребиваване в страната, като представят съответния документ.“

Тъй като водата от извора е най-сладка, решихме да се обърнем директно към някоя руска туристическа компания и да проверим, какво ще ни предложат. Така се „уредихме“ с тридневна екскурзия за двама на стойност 81 900 рубли (1856 лева). Но какво се предлага за тази цена?

„Ваксината се прави безплатно, но ще ви съпровожда наш сътрудник. Това влиза в цената на пакета. В пакета също влизат самолетните билети. Ще ви посрещнем на аерогарата и ще ви закараме до хотела. На другата сутрин в хотела закусвате, взимаме ви от хотела и ви закарваме да ви ваксинират. След ваксинирането ви докарваме обратно в хотела. На третия ден след закуската идва кола и ви откарва на аерогарата“, ни обясниха в московска туристическа агенция.

Друга туристическа агенция – от Санкт Петербург, посочва на сайта си, че чужди граждани могат да се ваксинират в България само чрез туристически оператори. Обадихме се и там, за да научим, какви точно ваксини могат да ни предложат в България. Казаха следното:

„Ваксините са или Johnson & Johnson, или Pfizer. Pfizer може да бъде бустерна, след две дози „Спутник V“, но след втората доза трябва да са минали не по-малко от 3 и не повече от 10 месеца. Така ще летите еднократно за Pfizer. А ако искате две пълноценни дози, първо трябва да поръчате първата доза и летите, и след 21 дена летите втори път.“

След петминутно ровене по руски форуми научихме няколко места в Бургас и София, където поставят ваксини на руски туристи без проблем. Свързахме се с медицински център в Бургас и попитахме дали биха поставили ваксина срещу Covid-19 на наши гости от Москва.

„Какво да ви кажа, ден за ден е със записване. Ако има остатъци, примерно. Няма как да ви кажа за някакъв период напред… Тъй като не са жители на България, ако имат късмет в дадения ден да има отворен флакон, ще ги набодем. Но само да дойдат и да отворим флакон, няма как да стане. Това казваме на всички. Ето, днес дойде едно момче, съвсем случайно, от Русия. Имаше, не ги изхвърлихме. Просто направихме на момчето, на късмет“ - ни отговориха от медицинския център. След като запитахме, дали нашите гости ще могат да избират между Johnson & Johnson и Pfizer, уточниха, че ако дойде група, може да се отвори и определен флакон.

След този отговор решихме отново да потърсим позицията на властите в България - попитахме Министерството на здравеопазването, предоставя ли България възможност за ваксинация срещу Covid-19 на чужди туристи?

Отговориха ни, че съгласно разпоредбите на чл. 83, ал. 1 и 3 от Закона за здравето и § 21б от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г., и за преодоляване на последиците през 2021 г. ваксини срещу Covid-19 могат да бъдат прилагани единствено и само на чужденци с разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване в България, както и чуждестранни студенти и докторанти, обучаващи се у нас.

Така историята с ваксинационните турове, макар и на ръба на законовите разпоредби, се оказва интересен подход да се стимулира туризмът в условията на криза.

Снимки: руски туроператори

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15