Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планинарството е забавление, но преди всичко отговорност

Планинарството е забавление, но преди всичко отговорност. Първо към себе си и хората, които са ни последвали по планинските пътеки и после, но не и по важност, към природата. Това казва Алекс Пенков, който е планински водач.

Запалва се по планинарството още като малък, но истинската магия на планината открива по време на работата си като режисьор. В продължение на години той използва планината като естествен декор за филмите си. Така малко по малко хобито му се превръща в професия и става планински водач.

Според него ползването на водач по време на прехода, който планираме е лично наш избор, защото планината е достъпна за всеки, но също като при шофирането или всяка друга дейност, изискваща внимание трябва да преценяваме какво е по нашите възможности, за да не надскочим правилата за безопасност.
Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45

Седмо издание на наградите "Златни патета"

Наградите "Златни патета" 2024 г. ще бъдат раздадени за седма поредна година на официална церемония в средата на месец май, като те  подкрепят прогресивната българска музика. Публиката определя кои ще са победителите, като гласува онлайн в специално създадената платформа . Гласуването в ежегодната кампания "Златни патета" вече започна. Графа,..

публикувано на 09.05.24 в 15:05

Денят на Европа и мирът

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България. По случай 9 май, Денят на Европа той беше гост в предаването "Радиокафе". Стойчев сподели, че обединението на европейските държави в Евросъюз е цяло чудо, въпреки противоречията, противопоставянето и войните, които те са имали помежду си в исторически план...

публикувано на 09.05.24 в 14:51
Петя Андасарова с водещия на

За музиката, театъра и инфлуенсърството като отговорност към младите хора

В предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Петя Андасарова. Тя е само на 23 години, но вече е успешен артист. В артистичната сфера, в която навлиза още от ранните си години тя вече има свой широкоспектърен образ. Като ученичка в 5 клас първо се докосва до музиката и има желание да пее. Записва се към вокалната група на  32 СУ "Св...

публикувано на 09.05.24 в 14:10

55-то издание на "Софийски музикални седмици"

"Софийски музикални седмици" е един от емблематичните фестивали за столицата, а откриването на тазгодишното му 55-то издание ще се състои на 23 май. Той ще протече в два модула - майско-юнски и септемврийски. Повече за на събитието разказа проф. Момчил Георгиев. По думите му Софийски музикални седмици са инкубатор на създаването на нови..

публикувано на 09.05.24 в 12:50

Родителите на над 3800 неприети в ясли и градини деца в София са получили компенсации

До 12.00 часа днес могат да бъдат актуализирани желанията за кандидатстване в столичните ясли и детски градини. След този час системата ще бъде заключена. Обявените свободни места за прием през следващата учебна година са 13 102, припомни пред Радио София Нели Манчева – и.д. директор „Образование“ в Столичната община. „6670 са местата в..

публикувано на 09.05.24 в 10:17

Как да улесним прехода от детската градина към училище?

Започването на първи клас е специален момент в живота на децата. Някои от тях обаче, изпитват страх от неизвестното, имат трудности с фината моторика, концентрацията и новата среда. Специалистите съветват родителите да разговарят с децата си, за да улеснят този важен преход към първи клас и да го превърнат в прекрасно преживяване. Има и..

публикувано на 09.05.24 в 09:06