Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 8 ноември избираме носителя на "Свободен електрон"

Интернет и информационните технологии са мощно оръжие в ръцете на всеки от нас, но дали успяваме да го използваме по най-добрия начин, за да утвърждаваме ценностите на обществото ни като демокрация, устойчиво развитие, човешки права?

Вече над две десетилетия фондация "Блулинк "и мрежата Блулинк.нет насърчават използването на информационните технологии за подкрепа на гражданската активност. Ежегодно от 2009 година насам организират и наградите "Свободен електрон".

Тази година има изключително интересни и ценни проекти на личности и организации, за които можете да гласувате, каза пред Радио София Павел Антонов, съучредител на фондацията. Сред номинираните са Иво Божков, Асоциацията на европейските журналисти в България, “Тоест”, Димитър Куманов, Инициативата на Грета Тумберг “Петъци за бъдеще” и кампанията за защита на животните на Сдружение “Кажи”.

Крайният срок за гласуване за Наградата на публиката е до 8 ноември, а церемонията по награждаването ще се състои на 10 ноември и ще бъде излъчена на живо във фейсбук на страницата на фондация “Блулинк”. Партньор за наградите “Свободен електрон” е младото гражданско обединение “Равни.бг”.

Павел Антонов коментира и парадокса, че интернет, който е безкрайно достъпен, всъщност води не до повече демокрация и човешки права, а отслабва доверието между хората и съществуващият бизнес модел за световната мрежа излиза от контрол. Това е и едно от обясненията за високия интерес от страна на хората към наградите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондация "Четири лапи" и район "Средец" с кастрационна кампания за бездомни котки

До 31 май продължава кампанията на Фондация "Четири лапи" и район "Средец“ за кастриране на бездомни котки. В програмата могат да се кастрират бездомни котки само от територията на район „Средец“. От „Четири лапи“ съветват хората, които искат да заведат бездомно коте за кастрация в клиниката, която е разположена на територията на конната база..

публикувано на 15.05.24 в 13:57

Отново да отворим сърцата си, пее Дивна в новата си авторска песен

"Осъзнах в последно време, че творчеството не е само да пееш, да свириш, да рисуваш. Ние проявяваме творчество с всяко едно решение, което вземаме ежедневно, което вярвам, че е в основата на това да живеем осъзнато." Това каза дивната певица Дивна  при своето гостуване в предаването “Добър вечер, София“. Певицата разкри, че за първи път си..

публикувано на 15.05.24 в 13:17

Откровената "Изповед" на Лев Н. Толстой в ново издание

Новото издание на книгата „Изповед" на великия руски класик Лев Н. Толстой вече е на българския книжен пазар, 140 години след публикуването й на руски език. Книгата описва вярата в нашето ежедневие и спазването на християнските ценности в отношенията ни с околните. Изданието е сравнително кратко, около 100 страници, но засяга много важни..

публикувано на 15.05.24 в 12:23
Надежда Георгиева в ателието си

3 творби по темите на живота в дебютната изложба на Надежда Георгиева

След доста години живот в Германия и кариера на криейтив директор за големи модни марки, Надежда Георгиева решава да се посвещава изцяло на изкуството. Наема си студио в Берлин и започва да търси собствен изразен език. За няколко години тя задълбочава артистичната си практика, включваща живопис, скулптура и виртуална реалност. Работи с..

публикувано на 15.05.24 в 12:04
С над 150 км/ч се е движил джипът по пловдивския бул.

Филип Лазаров: Пътната инфраструктура е по-важна от глобите

Задължително трябва да се подобри преподаването в автошколите , мерките да бъдат строги за шофьори, употребили алкохол и наркотици, а средствата от глоби да се инвестират в инфраструктура и пътна безопасност. Да не търсим сензация при всяка шокираща катастрофа и тепърва да се чудим какви мерки да вземаме, а да започнем още от възпитанието..

публикувано на 15.05.24 в 09:46

Облаци и дъжд, в София - до 13 градуса

Облачността ще остане предимно значителна. Ще има и валежи от дъжд, на повече места в западната половина на страната. В отделни райони, главно в Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са временно интензивни. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са предимно между 5° и 10°, в..

публикувано на 15.05.24 в 07:20

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да вземе всяко дете (само с 1 предложение) на възраст от 11 до 16 години , като авторите имат пълна..

публикувано на 14.05.24 в 17:34