Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 и 20 април, от 19 часа

Направете своя избор с "Дванадесет разгневени мъже" в театър НАТФИЗ

Актьори от представлението гостуваха в "Добър вечер, София"

Снимка: НАТФИЗ

 "12 разгневени мъже" са обект на разговор с гостите в предаването "Добър вечер, София“ Никола Йорданов и Румен Вангелов. 
Те са актьори, студенти в НАТФИЗ, в класа на проф. Ивайло Христов.
А така е озаглавен техният най-нов спектакъл в академията, в който участва и актьорът Антон Димитрачков.

"Нашият професор е известен с това, че обича да прави едно мъжко и едно женско представление и още от I курс започнахме да говорим за някаква мъжка пиеса. На един негов рожден ден ни беше събрал и му предложих  "12 разгневени мъже" като идея, понеже осъзнах, че сме 12 момчета в класа и си пасваме перфектно. Впоследствие започнахме да говорим и с колегите си за това и всички се събрахме около тази идея с голям ентусиазъм. Мисля, че всички подходихме много съвестно и с голямо желание към този проект. Беше наистина много приятен репетиционен процес", сподели Румен Вангелов.

Репетицията отнема два-три месеца, от които две седмици екипът посвещава на анализ и обработка на текста.

"Доста стегнат, много ползотворен процес, от който научихме доста неща, тъй като професорът доста добре се справи като преподавател и режисьор", разкриха актьорите.

За здравословната творческа атмосфера в екипа  потвърди и Антон Димитрачков:

"Всички ме приеха, аз се чувствах супер при тях, зареждаха ме с енергия. Проф. Ивайло Христов супер добре ги навигираше, както и мен. Надявам се и моята роля да допринася за цялото представление."

Ролята на Антон Димитрачков в представлението е ключова и дава пъстрота на целия сюжет, потвърждават от екипа.

Премиерата се случва на 15 март, а преди нея се осъществяват две генерални репетиции, които са отворени за публиката. 

"На 15-и се чувствахме почти готови. Със сигурност беше предизвикателство да се играе трети ден пред публика, но смеем да твърдим, че мина добре, поне според отзивите на хората, които ни гледаха, споделиха младите актьори.

Като цяло, представлението наистина е много добро и хората трябва да дойдат на 6 и 12 април да го гледат, призовават от екипа.

  • Куриозни и забавни случки в творческия процес

"Главният фактор там беше нашият професор и режисьор, който беше най-забавната част от целия процес. Той импровизираше и създаваше цели моноспектакли от малките сцени, които имаше", твърдят актьорите. - На 6 и 20 април в театър НАТФИЗ, сцена 47, елате и вземете своето решение с нас, и може заедно да осъзнаем, колко е важен всеки избор, който правим."

Чуйте още от разговора на Крис Илиев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

18-то издание на Националната библиотечна седмица

18-тото издание на Националната библиотечна седмица ще се проведе от 10-ти до 17-ти май 2024 г. на тема "Библиотеките-по-нужни от всякога". Това съобщават от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), които са организатори в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". В деня на закриването на кампанията предстои да..

публикувано на 29.04.24 в 13:16

"Франц фон Щук. Между светлината и мрака" - изложба посветена на немския художник

От 16 април до 13 октомври 2024 г. в Националната галерия ще може да бъде видяна изложбата "Франц фон Щук. Между светлината и мрака". Това е първото представяне в България на прочутия германски символист (1863 – 1928), популярен сред широката публика у нас заради творбата си "Луцифер" (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината..

публикувано на 29.04.24 в 12:12

Девина Василева с премиера на детския късометражен филм "В болест и здраве"

На 11 май, от 16.30 часа, в Дома на киното, ще се състои премиерата на късометражния детски филм "В болест и здраве" на Девина Василева. Филмът, който е с времетраене 7 минути, е номиниран за "Най-добър късометражен филм"  в тазгодишното издание на  Националния фестивал на българското кино - Награди "Васил Гендов" 2024. Девина Василева..

публикувано на 29.04.24 в 12:03

"60 от сърце" – театър за деца в неравностойно положение

„60 от сърце“ е благотворителна инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяко тяхно представление се пазят 60 места, които се предоставят безвъзмездно на деца от домове, в неравностойно положение или деца на бежанци. Пред Радио София режисьорът Олег Степанов и актьорите Никола Куцев, и Антон Колев споделиха,..

публикувано на 29.04.24 в 10:49

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята. От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота..

публикувано на 29.04.24 в 08:05

Слънчево над София, с температура около 20°

Днес над Западна България ще бъде слънчево. Над източните райони от страната ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над Централна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там също ще превали, съобщиха от НИМХ. Вятърът от изток, в източната половина от страната от север-североизток ще се..

публикувано на 29.04.24 в 07:35
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59