Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда "Сирак Скитник" за Радио Варна

 

Уважаеми колеги и приятели,

Имаме удоволствието да споделим с Вас една добра новина! На тържествената церемония по случай 77-та годишнина на Българското национално радио Радио Варна получи специалната награда “Сирак Скитник” за 2011 година. Престижното отличие ни беше присъдено за принос в развитието на културата и алтернативното творчество на територията на Варненска област за многобройните културни събития, организирани и проведени в Арт салоните и Концертното студио на медията. В най-новата история на Радио Варна това е третата награда на името на първия директор на Радио София: през 2007 г. медията получи отличие за принос в утвърждаването на регионалните програми на БНР, а през 2008 г. в категорията “Музикално радиотворчество” бе наградено предаването „В залата на славата” с автор и водещ  Валентин Китанов.

Щастливи сме, че “Традицията е модерна” не само в ефира на Радио Варна, но вече и на “Другата сцена” и че амбицията ни да защитим обществените позиции на най-старата електронна медия са оценени по достойнство. Както често казваме и доказваме, радиото вече не е това, което беше и вече не ни е достатъчно нито на нас, нито на нашата аудитория само да ни слушат, а правим така, че да ни виждат и да разпознават не само гласа ни. Затова създадохме Продуцентския център в Радио Варна и поканихме нашата аудитория при нас – под уютния покрив на медията, която не само отразява събития, но и ги създава, а така защитава обществената си функция и се превръща в културна институция. Продуцентският център се занимава изключително с мениджмънт на различни културни и обществени прояви в студийните комплекси и в двете зали на Арт салона. Събитийният мениджмънт е относително ново понятие за България, но все повече добива определеност. Можем да се похвалим с наистина успешни събития през 2011 г., сред които са десетте радиопостановки по проекта „Чуваш ли театъра?” на Радио Варна, съфинансиран от Община Варна, благотворителният концерт за възстановяването на щетите след земетресението в Япония с участието на талантливи деца и младежи от града, дебютът на младия поп-изпълнител Георги Кючуков - съвместен проект на Радио Варна и фондация „Талантите на България”, музикално-образователният проект „Открит урок по музика”. Събрахме под един покрив в двата арт салона всички поколения изявени варненски художници и бъдещето на изобразителното изкуство от детските творчески школи с изложбата „Поколения”, и още, и още – списъкът е дълъг...

Наградите “Сирак Скитник” са учредени през 2001 г. и се присъждат в седем категории за принос в развитието на радиото в България като обществена медия. Носят името на талантливия художник, критик, поет, театрал и общественик Сирак Скитник (псевдоним на Панайот Тодоров Христов, 1883 – 1943), присъждат се чрез тайно гласуване от Обществения съвет на БНР и се връчват ежегодно на официална церемония по повод рождения ден на националното радио 25 януари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преходите" на Румен Рачев и Адриана Добрева

В изложбата "Преходи", представена във варненската галерия "Тереза Зиковска", се срещат двама  автори, за които е характерна свободата на изразяване и радостта от живота. Прехода от един етап към друг е пътуването към новото, към неочакваното, към предизвикателството и търсене на неоткритото! Румен Рачев е роден на 15 април 1956 г. През 1982 г. завършва..

публикувано на 18.11.22 в 15:10
Едно от 250-те платна на Моне с водни лилии

Картина на Моне достигна цена от 110,7 млн. долара

Картина на Клод Моне от прочутата серия "Meules" се продаде за 110,7 милиона долара в Ню Йорк на аукцион на френски импресионисти.Продажбата в „Сотбис“ привлече една от 10-те най-високи цени, предлагани някога на търг, съобщи АФП. Общата сума, която включва таксите и комисионата, е повече от 44 пъти..

публикувано на 15.05.19 в 07:00