Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години "Антимовски хан"

Сесилия Уолок, Катерина Стойкова-Клемер, Клинт Маргрейв и Сашо Серафимов от сп. „Антимовски хан“
Снимка: личен архив

 Сдружението на писателите в Добрич се събира  на 9 юни от 18 ч. в Дома-паметник "Й. Йовков" свои приятели и почитатели на литературата, за да отпразнуват заедно 20-та годишнина от изданието "Антимовски хан". То стартира през 1997 г. като вестник "Антимовски хан", а 12 години по-късно вестникът прераства в списание. Честването на годишнината ще премине като приятелска разходка по неведомите пътища на изкуството  заедно с поети, писатели, художници и музиканти от Добрич и от други райони на страната.  

Петранка Божкова разговаря със Сашо Серафимов - председател на Сдружението на писателите и редактор на списанието.

-Лесно ли се издава днес литературно списание?


-Лесно е, ако живееш с него, с идеята да издаваш и имаш достатъчно енергия да се бориш да намериш и пари, за да го издаваш. Трудно е, когато си решил да го правиш от някаква амбиция. И всяко нещо, което не ти е по сърце, винаги е трудно.


-За тези 20 години от началото, когато се появи вестник "Антимовски хан" и сега, когато вече издавате списание "Антимовски хан" какво се промени, през погледа на издателите?


-За 20 години се променихме ние. Бяхме свежи, с руси и с тъмни коси, сега сме с побелели.  Промениха се страшно много неща. Първо, когато решихме да издаваме вестник "Антимовски хан", ние бяхме едни много вдъхновени средномлади хора, които явно мислеха с едни и същи мисли, имаха една и съща цел- да направят един литературен вестник в нашия град, защото в историята на Добрич доколкото аз съм чел няма. Има няколко литературни списания. И това беше една огромна идея, която ние все още неосъзнати, изпращащи насам-натам стихове и разкази из литературните списания, се чудихме защо не ни печатат. Променихме се в много отношения. Просто си създадохме и ние една литературна столица в Добруджа, защото имаме автори не само от града. Вестникът ни сдружи повече, независимо от различните естетически ценности, които всеки има. Ние сме  успявали да бъдем приятели. 


-Ако разгърне човек страниците на списанието, най-общо какво ще види?


-Списанието публикува автори от страната, преводни статии, разкази, откъси от романи и повести, поезия от чужбина. Ще види един литературен пейзаж, който ние сме нарисували нашето сдружение и екип. Разбира се той ще бъде само част от големия пъзел на  литературна България, тъй като ние все пак сме с нашите субективни погледи. Тук искам да вметна и големия жест, които ни правят общините Добричка, община Каварна, община Шабла и община Генерал Тошево, без тяхната финансова помощ и разбиране едва ли щяхме да оцелеем до сега, колкото и да сме били талантливи и да сме искали да го правим.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEPT. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30