Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни профилактични прегледи през ноември в онкоболницата във Варна

| обновено на 20.10.17 в 10:54

Безплатни профилактични прегледи в три направления, в които се наблюдава трайна тенденция на нарастване на заболеваемостта, обявява в дните между 15 и 30 ноември ръководството на „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“.

Ноември е обявен за Месец за борба с рака на простатата. Затова това ще е и едно от направленията, в които ще има допълнителни прегледи.

Всяка година около 650 000 мъже в света чуват диагнозата рак на простатата, в Европа – 190 000, а в България – 3500. Заболяването се счита за коварно, защото симптомите не се различават от симптомите на заболяванията на долните пикочни пътища. Те почти напълно се припокриват с признаците на доброкачествено увеличаване на простата. Симптоми са нощното ставане за уриниране, чувството за неизпразване на пикочния мехур, изтъняването на пикочната струя, а оттам и остатъчната урина, която се задържа в мехура. На по-късен етап – наличието на кръв в урината, но това показва вече развитие на процеса.

  Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно е лечението, смятат специалистите по урология на СБАЛОЗ – Варна. При наличието на симптоматика пациентите трябва задължително да посетят лекар, а не да се самолекуват.

  Въпреки сериозните кампании за превенция и профилактика на рака на млечната жлеза той продължава да бъде сред водещите диагнози и на първо място сред жените. Ежегодният ръст при него е около 13 процента. Според статистиката на болницата средногодишно новооткритите случаи само на рак на гърдата за Варна са около 250.

  Благодарение на профилактичните програми, каквато СБАЛОЗ – Варна провежда традиционно всяка година, новооткритите случаи са в по-ранна фаза, което увеличава шансовете за преживяемост на пациентките. Затова и тази диагноза влиза в ноемврийската профилактична програма на здравното заведение. Единственият сигурен начин да се избегнат тежките последствия от болестта е да се правят редовни профилактични прегледи.

Редовните профилактични прегледи са единственият начин да се открие навреме и ракът на маточната шийка. СБАЛОЗ – Варна от години провежда безплатни профилактични прегледи в това направление и диагнозата е включена и в тазгодишната програма. Целта е ранното откриване на заболяването, тъй като все още най-често срещани са пациентките в трети и четвърти стадий.

  За да се избегнат по-тежките последици от болестта, е важно жените минимум веднъж годишно да правят гинекологичен преглед и цитонамазка, за да са сигурни, че са здрави.  Всяко кървене извън месечния цикъл, особено контактното кървене – след полов акт, при промивка или др. трябва да заостри вниманието и  жената трябва да се прегледа.

По-обилното течение, особено ако е кърваво, също е сигнал, че имаме сериозен проблем. Към задължителните сигнали, че жената трябва да посети гинеколог можем да добавим подуването и болките в корема, обясняват АГ-специалистите на болницата.

  Записването на пациенти за допълнителните прегледи в периода 15-30 ноември се извършва на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. „Цар Освободител“ 100 и на телефон 052/975-840.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46
Снимката е илюстративна.

До две години ни доставят 7 двуетажни влака

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС. „Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е..

публикувано на 26.04.24 в 13:35