Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижи за кожата през зимата

Грижите за кожата през зимата са също толкова важни, колкото и през лятото. Екстремните температури, пронизващите ветрове и понижената влажност са същинско предизвикателство за нейната защитна бариера, а отоmлителните уреди нанасят допълнителни вреди.

Контрастът между климатичните условия навън и по-високите температури вътре нарушава баланса в защитната бариера на повърхностния епидермален слой и по този начин намалява регенеративните му способности. Това предизвиква неприятно изсушаване и опъване в откритите участъци (лице, ръце, стъпала), както и по тялото. При някои хора то е придружено с по-сериозни последици като лющене, напукване, дори възпаления.

Препоръчително е да смените текстурата на продуктите за лице с по-плътна. През зимата кожата става по-чувствителна и се нуждае от допълнителна защита. Подбирайте формули на маслена основа и с хидратиращи агенти.

Въпреки че козметичните продукти с хидратиращи, омекотяващи и подхранващи съставки играят основна роля в грижите за кожата през зимата, за да подсилите действието им е добре да консумирате много пресни плодове и зеленчуци, както и много течности. Така тялото ви ще има достатъчно водни запаси, за да се справи със сезонния стрес.

Ваня Славова потърси за професионални съвети дерматологa д-р Теодора Йорданова. Тя е специалист по кожни и венерически болести. Създава първото училище за кожни болести във гр.Варна. Член е на Европейската академия по дерматология и венерология EADV. Също така член на Американската академия по дерматология.

-Д-р Йорданова да продължаваме ли със слънцезащитните кремове и през есента?

-  Дори и хора, които ползват фотопротекция не са застраховани от щетите на UV лъчите. И UV лъчите, и солариумите оказват вредно влияние върху нашата кожа. Единственото нещо, което не оказва вредно влияние върху нашата кожа това са автобронзантите, но и те всъщност крият риск за кожата ни: понякога може да се проявят алергии. Сега кожата става дехидратирана, суха, започват да се виждат фините бръчки, виждат се петънцата, които са останали от края на лятото. Понякога тези петна са резултат на хормонални проблеми, които имат някои жени. Понякога в резултат на различни медикаменти, които се приемат-такива могат да бъдат антибиотиците, неправилната козметика също оказва такова въздействие.

-  Необходимо ли е зимата да използваме слънцезащитен крем?

-  Според мен слънцезащитата трябва да бъде 365 дни в годината, защото UV лъчи има 365 дни в годината. Включително UV лъчите, които са от лампите и компютрите също оказват вредно влияние върху нашата кожа.

-  Трябва ли да приемаме допълнителни добавки като витамини, рибено масло за сияйна кожа?

-  Задължително трябва да има такива.

Цялото интервю с д-р Теодора Йорданова може да чуете в звуковия файл:


Напоследък все повече жени използват гел лак в стремежа си към красив маникюр. А красивият маникюр е неизбежна част от успешния бизнес живот. Но всички дами трябва да бъдат внимателни с гел лакa, съветва още д-р Йорданова. Чуйте повече:










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEPT. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30