Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моделите и симулационните игри - предизвикателството да влезеш в ролята на големите в политиката

| обновено на 22.03.18 в 18:05
от ляво надясно Деница, Мирела и Яна от I ЕГ
Снимка: Радио Варна

През последните години постепенно свикваме с една сравнително нова за България употреба на думата „модел“, а именно като синоним на т.нар. симулационни игри, които се радват на все по-голям интерес сред младите хора. Обикновено става дума за симулация на работата на големи международни организации и институции като Съвета за сигурност на ООН, Европейския парламент и др. Участниците – най-често ученици и студенти, влизат „в обувките“ на големите политици или на застъпници на определени интереси, съвсем реалистично провеждат дебати по значими глобални проблеми и гласуват заключителни документи, подобно на действителните органи. Моделите са изключително популярни в момента в Европа и света, почти ежеседмично различни младежки и неправителствени организации правят поне една подобна симулация в различни градове. Възможността за финансиране по програма „Еразъм+“ на мобилност за участие в модел прави тези предизвикателства още по-интересни и желани за младите хора.

За първи път подобен модел се проведе и във Варна. На 10 март 2018 г. 28 гимназисти от различни училища от Варна участваха в модел „Ученически Европейски съвет 2018“ под патронажа на българския евродепутат Емил Радев. Той лично поздрави участниците при откриването на форума, чийто домакин стана Първа езикова гимназия – Варна. Учениците, желаещи да участват като представители на страните-членки на ЕС в работата на модела, бяха над 60. Селекцията беше направена след конкурс за есе на тема „Европа – страхове и копнежи“.

Сред класираните за участие бяха Мирела, Деница и Яна от І ЕГ, които гостуват и на предаването „Отличен 6“. Мирела, която има опит и от модел, проведен в Европейския парламент в Страсбург, този път беше в ролята на държавен глава на Великото херцогство Люксембург, Деница – на Република Ирландия, а Яна – на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Защо моделите са толкова популярни сред младите хора днес? Дали това е поколение на лидери, които отрано искат да се докажат и да изпитат себе си? Имат ли какво да научат реалните политици от участниците в моделите? Променя ли включването в една симулационна игра отношението на младежите към проблемите на обществото и към политиката? Какво решиха варненските ученици за Бялата книга за бъдещето на Европа? Къде виждат своята реализация?... Това са част от въпросите, които им задава водещата на предаването - Валерия Василева, а техния изключително интересен анализ можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Работата на Европейския съвет ще симулират във варненската 1-ва ЕГ

Първата по рода си симулация на работата на Европейския съвет ще се проведе във Варна под патронажа на евродепутата Емил Радев. В инициативата ще вземат участие 28 варненски ученици, избрани след конкурс за есе, посветен на Бялата книга за бъдещето на..

публикувано на 06.03.18 в 15:15

Във Варна симулират как работи Европейския съвет

Първата по рода си симулация на работата на Европейския съвет с участието на 28 младежи от девет училища във Варна, се провежда под патронажа на евродепутата Емил Радев в Първа езикова гимназия   в морската столица. Във фокуса на симулацията е..

публикувано на 10.03.18 в 11:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#763 ТОП 20 (17.05-31.05.2024)

публикувано на 17.05.24 в 19:34
автор: Клементина Манчева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 17 май със Светлана Вълкова

Над 30 локации се включват в Нощта на музеите и галериите във Варна На стартова позиция в очакване на Фестивала за съвременно изкуство БУНА Две нови изложби във Варна: „Синята планета“ – живопис на Станислав Станчев и „Потърси ме...“ –..

публикувано на 17.05.24 в 13:00
Изглед към морето в Балчик

НОВИЯТ ДЕН на 17 май с Мариела Димитрова

Днес е държавният зрелостен изпит по български език и литература за деанайсетокласниците. В 8.10 часа ще ви срещнем с четирима абитуриенти, които още преди официалното си дипломиране са приети за студенти. А в 8.40 часа ще разкажем за варненско..

публикувано на 17.05.24 в 06:28

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от..

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми,..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо..

публикувано на 14.05.24 в 06:25