Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Творби на Боян Райнов във Варна

4
Снимка: архив, БГНЕС

СнимкаИзложбата, представяща малко известни в България произведения на художника, сериграфии и литографии, ще бъде открита днес от 18 часа Къща-музей "Георги Велчев". "Боян Райнов е от малцината български художници, чието изкуство е познато и високо оценено в Париж. За творчеството му са писали известните френски критици и интелектуалци Дора Валие, Морис Брюзо, свeтовно известният поет Рьоне Шар и Кристиан Зервос, импресарио на Пикасо. 
Насловът на експозицията е "ДИРЕКТНО ОТ ПАРИЖ - БОЯН РАЙНОВ /1921 - 2005". Творбите са създадени в Париж, различни периоди от живота на художника между 1945 – 1973 г. и свидетелстват за развитието на творческите му идеи, преминаващи в търсенето на една осезаема хармония на създаваните от него форми. 
Боян Райнов става известен в Париж през 1945 г. с изложбата си в галерия "Ариел", в която показва цикъл цветни рисунки към книгата на Пол Елюар "Зверовете и красавиците". За тях Дора Валие пише "Ах! Рисунките на скулптор! Те винаги говорят 
много за творбата, те вече имат масата, имат ритъм, улавят светлината. Те вече са тримерни...". 
Завършил скулптура в Художествената академия в София през 1945 г., установил се в Париж, Боян Райнов като цяло в изкуството си се стреми да постигне или да изрази перфектната завършеност на творбата. 

СнимкаВ стила на произведенията му, известният френски критик и галерист Кристиян Зервос, импресарио на Пабло Пикасо открива, че пластичните форми са предадени в развитие – свободно, леко, т.е. с онази артистична лекота на естетическата 
емоция, която не познава граници за въображението, и която не отнема от дълбокото им значение и идентичност. 
В изложбата са включени някои от литографии на рисунки от 1940-1942 г. издадени в албум от Кристиян Зервос, които са представени в галерията му "Кайе д 'Ар" през 1972-1973 г. 
Особено ценни са сериграфиите от 1971 г. които художникът прави към ръкописните текстове на френския поет Рьоне Шар. Наситени със символика, родени сякаш извън времената образ и слово са споени в поетичната метафора. 
За големият талант на Боян Райнов в скулптурата, Мориз Брюзо казва: «След предшествениците си, Боян единствено търси осезаема хармония на създаваните от него форми...". За него и изложбата изкуствоведът Пламен Рачева разказа пред Радио Варна:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фонд „Култура“ към Община Варна обявява до дни трета извънредна сесия за набиране на проекти

Фонд „Култура“ към Община Варна ще обяви трета извънредна сесия за набиране на проекти. Това реши общиснкият съвет на град Варна на свое заседание. Местните депутати галсуваха и промени в правилника за работа на фонда и в насоките за кандидатстване по направленията му.  Предвижда се графикът за реализиране на проектните предложения от новата сесия..

публикувано на 13.07.20 в 16:27

Летящи корени - изложба на Сашо Анастасов

Изложбата живопис, графика, фотография, инсталация е в Градската художествена галерия “Борис Георгиев“ – Варна. Тя ще продължи до  2 август 2020 При откриванета Пламена Димитрова-Рачева представи автора и изложбата така: „Летящи корени“ е назовал проекта си Сашо Анастасов. Една идея за невидимата страна на видимия свят, развита виртуално в симулирани..

публикувано на 13.07.20 в 09:09

Отиде си поетесата Миряна Башева

На 73-годишна възраст почина поетесата Миряна Башева , пише в. "Сега", предаде БНР. Тя беше известна като "Поетесата на космическата нежност". Десетки са песните по нейни стихове. Работи като литературен сътрудник в БНТ, като редактор в списание"Отечество", в Студията за игрални филми "Бояна", в списание и издателство "Факел". От 1997 г. е във вестник..

публикувано на 12.07.20 в 20:46
Детайл от невестинска носия от с. Шищавец

12-годишно момиче от Варна - победител в онлайн конкурс за народна песен

Пресиана Леодинова е победител в онлайн конкурса са северняшка и добруджанска песен "Пендара" в Попово. Изпълнителката е на 12 години, от Варна и свири на гъдулка. Девойката е наградена с голямата награда - 22-каратова златна пендара, с нумизматична стойност, датирана от 1846 г., съобщи БТА като цитира организатора на конкурса народният певец..

публикувано на 12.07.20 в 14:20
Демонстранти са се събръли пред

ЮНЕСКО изрази съжаление от промяната на статута на "Света София"

Организацията на ООН за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ "изразява силно съжаление" от решението на турските власти, "взето без предварителен диалог" за "промяна на статута" на бившата базилика "Света София", включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, посочи генералният директор на организацията Одре Азуле в съобщение, цитирано..

публикувано на 11.07.20 в 12:30

Почина директорът на Парк-музей "Вл. Варненчик" Марин Костов

Екипът на музея съобщи това с прискърбие във фейсбук-профила си. Това е огромна загуба за семейството на Националния военноисторически музей и за музейната гилдия, пишат колегите му. Марин остава в сърцата ни със своята доброта, позитивна енергия и светла мисъл, като верен приятел и отдаден колега! Поклон! В коментарите под този пост своята..

публикувано на 10.07.20 в 18:12

Стара Варна в картините на Милен Сакъзов

Това е новата изложба, която могат да разгледат посетителите на Музея на Възраждането от днес до 15 август 2020 г. Изложбата е вдъхновена от последните постъпления във фонда на музея - две картини на един от най-известните варненски художници Милен Сакъзов.     Не случайно художникът определя Варна като своя "втори роден град" (роден..

публикувано на 10.07.20 в 13:08