Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествената галерия на Балчик пропада

Сгра­да­та на Ху­до­же­с­т­ве­на­та га­ле­рия в Бал­чик се ну­ж­дае от­но­во от сре­д­с­т­ва за ре­монт. Ед­на от за­ли­те след за­си­ле­но про­па­да­не на по­да през по­с­ле­д­ния ме­сец ня­ма да бъ­де от­во­ре­на за по­се­ти­те­ли. При­чи­на­та спо­ред ди­ре­к­то­ра на кул­тур­но­то ве­дом­с­т­во Ра­до­с­ти­на Ен­че­ва е ак­ти­ви­зи­ра­ло се свла­чи­ще. Про­пу­к­ва­не­то е за­по­ч­на­ло от­пре­ди го­ди­на, до­пъл­ни уре­д­ни­кът Ни­ко­ли­на Ива­но­ва.

От 1987 г. сгра­да­та е при­го­де­на за га­ле­рия, пре­ди то­ва е при­ю­тя­ва­ла бал­чи­ш­ка­та гим­на­зия. Тя е над 100-го­ди­ш­на. Не­от­да­в­на бе­ше на­п­ра­вен ос­но­вен ре­монт.

Община Балчик ка­то со­б­с­т­ве­ник е уве­до­ме­на за ком­п­ро­ме­ти­ра­ни­те ме­с­та - хлъ­т­на­ла за­ла, пу­к­нат про­зо­рец, пло­ща­д­че­то пред га­ле­ри­я­та е с по­в­ди­г­на­ти пло­чи.

Снимка

Заместник - кме­тът по стро­и­тел­с­т­во­то Димитрин Димитров за­я­ви, че хлъ­т­ва­не­то е от на­си­па в ед­но от по­ме­ще­ни­я­та, къ­де­то ве­ро­я­т­но е про­ни­к­на­ла дъ­ж­до­в­на во­да от го­ле­ми­те ва­ле­жи. Извършен е ог­лед, ще бъде направен изкоп и взети проби, за да се пре­д­п­ри­е­мат аде­к­ва­т­ни дей­с­т­вия.

Сгра­да­та е по­с­т­ро­е­на око­ло 1906 г. Пре­тър­пя­ла е две съ­ще­с­т­ве­ни пре­у­с­т­рой­с­т­ва в го­ди­ни­те. През 1987 г. е до­ба­вен ер­ке­рът над гла­в­ния вход и учи­ли­ще­то е пре­у­с­т­ро­е­но в ху­до­же­с­т­ве­на га­ле­рия, уточни балчишкият архитект Велин Нейчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започнаха ремонтните дейности по пътя в Дюлинския проход, те ще се извършват без спиране на движението

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето. Това видя репортер на Радио Варна. До края на юни се очаква, че ще стартира ремонта и на останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва..

публикувано на 18.05.24 в 12:01

Работещите в Агенцията за социално подпомагане обявиха стачна готовност, настояват за среща със социалния министър и повишение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и..

публикувано на 18.05.24 в 11:50

Два влака се сблъскаха в Белград, пострадали са 13 души

13 души са ранени при сблъсък между два влака в Белград, съобщи БТА, като се позова на информация във Франс прес. Четирима от пострадалите са в тежко състояние. Сблъсъкът е станал между товарен и пътнически влак, минал на червен семафор в тунел в Белград, поясни сръбският министър на транспорта Горан Весич. Сред тежко ранените е машинистът на..

публикувано на 18.05.24 в 10:32

Времето на 18 май- слънце през първата половина на деня, облачно но без валежи следобед

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни следобед, но без валежи. В сутрешните часове на места ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 19° и 24°, по крайбрежието 16°-21°, за Варна около 18°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската..

публикувано на 18.05.24 в 08:39

Висшите училища се отказаха от ефективен протест в понеделник, но остават в стачна готовност

Няма да има протест на 20 май на висшите училища у нас, това стана ясно след подписване на споразумение между управляващите и синдикатите, но все пак остават в стачна готовност. "Постигната е договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища", съобщи служебният премиер Димитър Главчев. "Исканията на..

публикувано на 17.05.24 в 18:50

Каптаж за минерална вода снабдява басейн "Приморски" във Варна?

Общинското предприятие „Спорт“ ще проучва за наличието на каптаж с минерална вода под басейн „Приморски“ във Варна. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Младежки дейности и спорт“ на свое заседание. До решението се стигна след въпрос на един от съветниците към администрацията дали е вярно, че преди години каптажът е бил..

публикувано на 17.05.24 в 18:39

Варна се включва в националната кампания за борба с хипертонията

Варна се включи в Националната здравна кампания за борба с хипертонията „Месец май за мерене“ по повод 17 май – Световният ден за борба с хипертонията. Тази година събитието е под надслов „Измерване, което спасява живот“. Днес варненци имаха възможност да измерят кръвното си налягане в мобилен медицински пункт, разположен на входа на Морската..

публикувано на 17.05.24 в 17:53