Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фейсбук пуска смарт спийкър за видео обаждания през Месинджър

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг бе изслушан в Европейския парламент.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фейсбук (Facebook) пуска първото електронно устройство със своята марка - джаджа с екран и камера, която трябва да направи видео обажданията по-лесни и интуитивни, предаде Асошиейтед прес.

Не е ясно обаче дали хората ще отворят домовете си за свързаната с интернет камера, продавана от компания, чиято репутация във връзка със защитата на личните данни не е особено добра.

Устройството се казва Портал (Portal). То се предлага в две версии на цена 199 долара и 349 долара и разполага с широкоъгълна камера, която автоматично фокусира потребителя, докато той се движи из стаята, казаха пред Ройтерс представители на Фейсбук при среща миналата седмица.

За да изпълнява тази функция, джаджата използва изкуствен интелект.

Цената на устройството зависи от големината на екрана. То се продава в Амазон (Amazon) и Бест бай (Best Buy) освен на сайта на Фейсбук , а доставките му в САЩ започват в началото на ноември.

Подобни джаджи или т.нар. смарт спийкъри, предлагани от Амазон и Гугъл (Google) на цена под 100 долара, се превърнаха в бестселъри в тази нова индустрия. Потребителите използват гласови команди, за да търсят, пазаруват или слушат музика, превръщайки спийкърите във важна част от конкуренцията между технологичните компании.

Портал би могъл да помогне на Фейсбук да отклони потребителите от ползването на конкурентни чатове и видео приложения, както и да открие пред компанията напълно нови възможности за продаване на реклама.

Около 32 процента от американските потребители използват смарт спийкър, а още 16 процента смятат да си купят до края на 2018 година, според проучване от миналия месец на Адоуби аналитикс (Adobe Analytics).

Фейсбук се надява да се открои на пазара чрез сензорния дисплей на устройството и 400-те милиона души, които се обаждат чрез услугата на компанията Месинджър (Messenger).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море в ключово за НАТО. Къде е България?

Само преди дни, в понеделник – 27 май, Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София. До момента това беше едно от твърдите условия, с които страни от НАТО..

публикувано на 29.05.24 в 08:14
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Влаковете от София за Варна закъсняват с до два часа

Вчерашният инцидент на Централната жп-гара в София стана причина за промени в разписанията на влаковете, които продължават и тази сутрин. Справка в сайта на БДЖ показва, че влаковете от София за Варна се движат със закъснение от 50 минути до 2 часа.  Продължава разследването на причините за инцидента, при който маневрен локомотив удари..

публикувано на 29.05.24 в 07:18

Слънчево, с облаци и дъжд

Днес преди обяд ще има повече слънчеви часове.  Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки.  Вятърът ще е слаб от запад и югозапад, но следобед ще се усили до умерен, а по крайбрежието ще се ориентира от юг и югоизток...

публикувано на 29.05.24 в 06:43

Къде няма да има ток на 29 май

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването днес в следните райони: В периода 09:00 ч. до 17:00 ч. - районите на Провадия – ул. Дунав, ул. Цар Освободител, ул. Георги Кирков, ул. Александър Стамболийски, ул. Преслав, ул. Софроний Врачански, ул. София, ул. Драгоман,..

публикувано на 29.05.24 в 06:38
Снимката е илюстративна.

Две улици в района на ЖП гара ще бъдат частично затворени за движение на 1 юни

Във връзка с постъпило заявление за провеждане на частно мероприятие на 01.06.2024 г. за времето от 18:00 до 23:00 часа ще бъде преустановено движението на пътни превозни средства по ул. „Дръзки” в частта от кръстовището с ул. „Охрид“ до кръстовището с ул. „Хан Омуртаг“. Затворена ще бъде и частта от ул. „Охрид” в отсечката от кръстовището с ул...

публикувано на 28.05.24 в 17:56

Два влака се удариха на Централна гара в София

Два влака се удариха  на Централна гара във София, съобщиха от пресцентъра на МВР за "Хоризонт", предаде БНР. Инцидентът е станал към 16,40 часа. Имало е удар между две композиции по време на маневри в района на гарата.  Леко пострадали са две жени.  Заради инцидента има закъснения на редица влакове в Централна гара.  Към момента се изясняват..

публикувано на 28.05.24 в 17:33

С нова магистратура в Морско училище до 10 години ще създаваме успешни бизнеси в сферата на космическите технологии

До 10 години от България могат да излязат успешни бизнеси в сферата на космическите технологии. Наложително е да се подготвят специалисти в тази сфера, затова започваме развитието на магистратура по космически инженерни науки във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, както и във Висшето военновъздушно училище, със съдействието на..

публикувано на 28.05.24 в 17:07