Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скоростен влак ще има от Солун до Варна

Президентът на Сърбия и министър-председателите на България, Румъния и Гърция ще подпишат обща декларация, в която ще бъдат определени крачките и графиците на реализирането на инфраструктури проекти, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас след четиристранната среща на високо равнище в резиденция "Евксиноград", цитиран от БТА. 

Единият от проектите е за модернизация на железопътната връзка Александруполис - Бургас - Варна, който заедно със жп линията от Солун до Александруполис и от Александруполис до българската граница, ще стане съвременна скоростна жп линия.

Споразумяхме се и за създаването на скоростен път от Александруполис до района на Марица на българо-гръцката граница, откъдето той ще бъде свързан със съществуващите пътища към София и към Варна и Бургас, допълни премиерът на Гърция.

Той съобщи, че се предвижда създаването на съвместно дружество, което да се занимава с изграждането на тези проекти. Днес са били обсъдени и възможностите за инвестиции в енергийната сигурност на региона - интеконектора България - Гърция - вертикалната ос, която ще свързва Александруполис с българския пазар. Той информира, че в присъствието на премиера на Израел са били обсъдени възможностите за Източносредиземноморския газопровод.

Израел може да играе много важна роля в нашия регион, заяви Ципрас.

Той изтъкна, че четиристранните срещи вече са станали институция и каза, че премиерът на Израел е важен събеседник и приятел в рамките на тази срещата, с когото ще се говори за възможностите за по-широко сътрудничество на страните от четиристранния формат.

Гръцкият премиер припомни случилите се политически събития в региона на Балканите през последните четири години и изтъкна приноса на българското председателство на Съвета на ЕС, което той определи като Балканско и изрази надежда предстоящото румънско председателство да даде нова европейска перспектива за Западните Балкани. Той напомни и за Преспанското споразумение, с което се отбелязва разрешаването на един многогодишен проблем, който се отнася до целия регион.

Алексис Ципрас подчерта значението, което се придава на присъединителния процес на всички държави от Югоизточна Европа и особена на Сърбия, която е на първата линия на страните - кандидатки, като подчерта важността, че на днешното събитие присъстват три страни от ЕС плюс Сърбия.

Сред другите обсъждане теми е било създаването на постоянна организация за сътрудничество между четирите страни. Друга обсъдена идея е четирите страни да станат общи кандидати за голямо спортно събитие през следващото десетилетие.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Началните училища в Гърция отварят врати на 1 юни

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас съобщи, че началните училища, предучилищните заведения и забавачниците в страната ще бъдат отворени отново от следващия понеделник, 1 юни, предаде в. "Катимерини". Учебната година е удължена до края на юни, отбелязва изданието.  Очаква се днес следобед Пецас, министърът на образованието Ники..

публикувано на 25.05.20 в 11:55

Археолози откриха писмено свидетелство, че римската колония Деултум е имала пристанище

Археолозите от Националния археологически резерват Деултум-Дебелт край Бургас откриха първото писмено доказателство, че римската колония Деултум е имала пристанище, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.  Надписът е върху къс от варовиков саркофаг, датиран от II-III век от н.е. Текстът е на старогръцки език. Според епиграфа Николай..

публикувано на 25.05.20 в 11:38

Черна гора: Излекувани са всички болни от COVID-19 в страната

Правителството на Черна гора съобщи, че всички пациенти, заболели от Ковид-19 в страната, вече са оздравели, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на черногорското правителство.  "В нашата страна вече няма заразени с вируса Ковид-19. Черна гора до 17 март, когато беше потвърден първият случай на заразяване, беше последната европейска страна без..

публикувано на 25.05.20 в 11:02
Военномедицинска академия

Добър успех при лечението с кръвна плазма на пациенти с коронавирус във ВМА

Началникът на Катедрата по инфекциозни заболявания - доц. д-р Георги Попов,  коментира пред БНТ, че лечението се прилага още преди да е настъпила тежката фаза на болестта. Оказва се, че повече излекувани пациенти искат да станат донори. „Преливането на плазма е един сравнително прост процес, но зад него стои доста сложна организация. Следим..

публикувано на 25.05.20 в 10:41
Гърция ресторант

От днес Гърция отваря ресторантите и кафенетата

Гърция възобнови от тази сутрин фериботните услуги до всички острови и пристанищата в континенталната част на страната в рамките на четвъртата фаза от правителствения план за постепенно облекчаване на ограничителните мерки, наложени през март в рамките на борбата срещу пандемията от коронавирус , съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА...

публикувано на 25.05.20 в 10:27

Тестват 30 000 румънци за проверка на имунизираността на населението срещу Ковид-19

Държавният секретар в румънското здравно министерство Хорациу Молдован обяви план за тестване на имунизираността на населението срещу Ковид-19 . То ще бъде извършено след преминаването на пика на епидемията и ще включва 30 000 души, съобщава телевизия Диджи24. "Ще тестваме населението, за да видим какъв процент са се заразили с коронавирус,..

публикувано на 25.05.20 в 10:06

Най-рано наесен връщат парите за провалените почивки

От есента най-рано ще започне връщането на парите на туристите, чиито пътувания са се провалили заради обявената пандемия от коронавирус. Това предвиждат последните поправки в българското законодателство, напомни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.  За предпочитане е да изберем други опции за възстановяване на средствата - да..

публикувано на 25.05.20 в 09:48