Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна среща на франкофоните във Варна днес

Казват, че денят се познава по сутринта, а какво по-подходящо време от това да планирате една приятна вечер точно днес. Ако направите това още сега, то ще си подарите приятното очакване и ще преживеете по-лесно работния ден. Това може да се случи още днес, когато в 19.00 часа ще започне втората франкофонска среща. Инициативата е на Франкофонския център във Варна, а поканата за участие е към всеки, който иска да сподели своите мисли на глас на френски език. Да те поканят на кафе по френски и то вечерта. Много въпросителни зад една среща, която носи специфично име със своя символика и значение. Какви са те, разказва Олга Добрева:




"Sur le zinc" буквално означава върху цинка - израз, който става популярен във Франция средата на 20 век. Тогава повечето барплотове в заведенията се избработват от цинк и изразът всъщност се ползва със значение „на бара”. В някой случаи  ако те поканят на zinc това значи "на кафе". Днес тази традиция се пренася във Варна, където франкофони на различна възраст се събират, за да си поговорят на френски език. За дванайсетокласника Емануаел Данков от IV Езикова гимназия във Варна тези сбирки са много полезни, тъй като той е решил да продължи Висшето си образование във Франция.

Сбирките са посещавани от хора на всякаква възраст и от всякаква националност. Освен франкофони идват и французи, които живеят и работят във Варна. Такъв е Александър Льо Месан  който е на 26-ест и е преподавател в IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио Кюри". Във Варна е само от два месеца, но благодарение на срещите "Sur le zinc" вече е намерил приятели.

За тези, които искат да поговорят на френски и да се запознаят с нови хора, следващата среща "Sur Le Zinc" e днес, от 19 часа в Социалната чайна с вход свободен.  






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Две улици в района на ЖП гара ще бъдат частично затворени за движение на 1 юни

Във връзка с постъпило заявление за провеждане на частно мероприятие на 01.06.2024 г. за времето от 18:00 до 23:00 часа ще бъде преустановено движението на пътни превозни средства по ул. „Дръзки” в частта от кръстовището с ул. „Охрид“ до кръстовището с ул. „Хан Омуртаг“. Затворена ще бъде и частта от ул. „Охрид” в отсечката от кръстовището с ул...

публикувано на 28.05.24 в 17:56

Два влака се удариха на Централна гара в София

Два влака се удариха  на Централна гара във София, съобщиха от пресцентъра на МВР за "Хоризонт", предаде БНР. Инцидентът е станал към 16,40 часа. Имало е удар между две композиции по време на маневри в района на гарата.  Леко пострадали са две жени.  Заради инцидента има закъснения на редица влакове в Централна гара.  Към момента се изясняват..

публикувано на 28.05.24 в 17:33

С нова магистратура в Морско училище до 10 години ще създаваме успешни бизнеси в сферата на космическите технологии

До 10 години от България могат да излязат успешни бизнеси в сферата на космическите технологии. Наложително е да се подготвят специалисти в тази сфера, затова започваме развитието на магистратура по космически инженерни науки във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, както и във Висшето военновъздушно училище, със съдействието на..

публикувано на 28.05.24 в 17:07

Арт макет на Черно море в Морската градина развълнува минувачи

На алеята зад Морското казино от няколко дни варненци и гостите на града могат да видят един голям черен релефен силует, изобразяващ Черно море. Инсталация, която предизвика вълна от коментари в социалните мрежи и недоумение сред хората. Тази инсталация е част от намесите в градската среда в рамките на второто издание на фестивала за съвременно..

публикувано на 28.05.24 в 16:56

МОН публикува отговорите от "малката матура" по математика

На днешното национално външно оценяване по математика се явиха 52 108 четвъртокласници. Те решаваха тест от 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, като се посочва един от три. Имаше 5 задачи с кратък свободен отговор, на които се записва само решението. Една задача е с разширен свободен отговор – изисква записване на решението и отговора...

публикувано на 28.05.24 в 15:24

До месец приключват спешните ремонти на улиците във Варна

До месец трябва да приключи рехабилитацията на всички улици във Варна, за които ремонтите са неотложни. Кърпенето на настилката в районите "Одесос" и "Приморски" започна от днес, каза за Радио Варна Пламен Китипов, зам.-кмет по инфраструктурата. Представители на фирмите изпълнители и общинската администрация вече са направили обход и са маркирали..

публикувано на 28.05.24 в 12:13

Ремонти на две улици в Кранево наесен са с осигурено финансиране

Община Балчик подписа споразумение за финансиране ремонта на част от водопроводната мрежа в село Кранево. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще отпусне 1.5 милиона лева за рехабилитация на ВиК инфраструктурата за 720 метра по улица "Дунав" и участък от 340 метра по улица "Приморска" в крайморското селище. Предвидено и цялостно..

публикувано на 28.05.24 в 11:45