Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължителна миризма на храна намалява апетита

Ако миризмата на храна се задържи 90 секунди или повече, тя задоволява всички сетива, дори стомаха, твърдят учени.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Миризмата на бургер или на пица само за две минути пропъжда всяко желание за нездравословна храна, но ако е само 30-секунден полъх, изостря апетита, предаде БТА.

Ако миризмата на храна се задържи 90 секунди или повече, тя задоволява всички сетива, дори стомаха, защото мозъкът не може да разграничи  източника на сензорното удоволствие, сочи изследване, цитирано от в. „Дейли мейл“.

Учени от университета на Флорида изследвали въздействието на аромати на храни - ягоди, ябълки, бисквити, пица, върху хора, за да видят как се отразяват на апетита им. Резултатите им показват, че изложените на миризми на нездравословни храни за по-малко от 30 секунди, по-често отстъпват пред изкушението. Ако миризмата обаче се задържи поне за две минути, желанието им отминава и предпочитат плод.

Експериментите са направени с десетки тийнейджъри в училищен стол и супермаркет и потвърдени лабораторно. 

Предишно изследване показа, че само полъх на  пържена храна от ресторант за бързо хранене може да накара човек да си купи пица или бургер. Според учените от университета на Флорида обаче, ако човек издържи на изкушението само две минути, може да не му се поддаде. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свързани ли са наднорменото тегло и рискът от деменция?

Много благотворителни организации за борба с деменцията съветват хората да поддържат здравословно тегло, за да намалят риска от деменция. Някои проучвания обаче показват, че затлъстяването всъщност може да предпазва от деменция. Какво казват научните изследвания? Доказателствата за връзката между затлъстяването и деменцията на пръв поглед изглеждат..

публикувано на 04.05.24 в 12:05

Кой размества великденските стоки и как се стига до заблуди за цените?

Цената на великденските стоки трябва да е ясно обозначена и поставена в непосредствена близост до артикула, за който се отнася, независимо от това колко е голям или близък по вид до останалите. Това припомни основателят на онлайн платформата Габриела Руменова във връзка с ежегодните нелоялни практики в този период от годината. Заради по-големия поток..

публикувано на 04.05.24 в 10:28

Откриват Студио за психично здраве Св.София в гр.Варна тази вечер

Предстоят различни ателиета с интересни дейности.  Една от тях е насочена към възрастните хора на град Варна, като идеята е да направим смела крачка към усещането за това - да си нужен. Усещането за споделеност и съпричастност - ежемесечни срещи на хора в пенсионна възраст с различни и разнообразни инициативи и активности. Това каза за Радио..

публикувано на 03.05.24 в 13:30

В катедралния храм във Варна отбелязват Разпети петък

Богослужението Св. Страдания Господни бе отслужено  в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. След това беше изнесена светата Плащаница.  В 18:00 ч. ще бъде отслужено Опело Христово. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното..

публикувано на 03.05.24 в 13:27

Петте най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от много векове. Наистина, има доста пасажи, които ни карат да настръхваме, но тази кратка презентация е посветена на някои от жените в Библията, които за добро или лошо действително са оказали влияние и са оформили самата свещена книга. Някои от тези жени са толкова важни, че се почитат и до..

публикувано на 03.05.24 в 10:14

Жените страдат по-често от деменция и заболявания на костите

Жените са по-склонни да страдат от хронични заболявания, които се проявяват в по-напреднала възраст като деменцията, докато мъжете са по-склонни да бъдат жертви на остри и фатални заболявания и наранявания. Това се казва в научното медицинско списание Lancet, чиито автори призовават здравните власти по света да обърнат повече внимание на здравето на..

публикувано на 03.05.24 в 09:29

Колко свободни са медиите у нас?

Индекс на международната организация "Репортери без граници", която оценява средата за журналистика в 180 държави и територии и се публикува в днешния Световен ден на свободата на пресата - 3 май, нарежда  България на 59-то място. Година по-рано, през 2023 г., страната ни заемаше 71-ва позиция от 180, след като години наред беше отвъд 100-та позиция...

публикувано на 03.05.24 в 09:04