Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненецът Тодор Димитров спечели "супер купата" в подводната фотография

Десет години Тодор Димитров се занимава с фотография. Има художествено образование и обича гмуркането. Това го насочва към подводната фотография. Постоянно участва в различни конкурси, докато в началото на 2019-а негова снимка е класирана на първо място в категория COMPACT на един от най-престижните международни конкурси по подводна фотография, който се провежда в САЩ–„Our World Underwater“ („Нашия подводен свят“). Определят го като супер купата на конкурсите за подводна фотография.

Снимка

- Как се запалихте по фотографията?

- Моята история с подводната фотография започна малко по-отрано; тренирал съм плуване 6 години и съм ходил на уроци по рисуване, след това завърших художествена гимназия, а по-късно - и графичен дизайн. През цялото това време не спирах да практикувам моето хоби - гмуркането. След това съчетах двете неща, защото единственият начин да покажа на хората това, което виждах под водата, беше фотографията. Преди около 10 години се сдобих с първия компактен фотоапарат с подводен бокс и започнах да снимам. Интересното е, че в първите 2 години нямах нито един успешен кадър. Но понеже съм зодия Телец на инат продължих. И малко по малко стигнах и до тази награда. Конкурсът, смятан за най-престижния в подводната фотография, се проведе в САЩ, победителите бяха обявени миналия уикенд в Чикаго. В този конкурс участват огромен брой фотографи от цял свят с хиляди снимки. И една моя снимка спечели първото място в една от 5-те категория. Снимка на една най-обикновена водна змия, но заснета по необикновен начин.

Снимка

- Предполагам подводната фотография е много по-различна от тази, в която снимаш неподвижен обект на сушата?

- Снимането под вода е доста екстремен начин за снимане и доста рисков също. А е и скъпо хоби. Много хора се захващат с това и се отказват. Изключително трудно е да се направи успешен кадър. Ако един професионален фотограф за първи път вземе в ръце  подводен фотоапарат и се гмурне, той няма да направи успешен кадър, за разлика от добър гмуркач, който за първи път снима с фотоапарат. Защото се търси опита и знанията за местата за снимане и видовете подводни обитатели. Нещата са комплексни, сложно е, човек трябва да се въоръжи с голямо търпение, за да постигне резултат.

- Къде сте снимал? Кои са любимите Ви места за подводни снимки?

- Аз лично съм снимал по цялото Българско Черноморие и в Егейско море - Халкидики, Тасос и Гьокчеада. И двете морета ги слагам на едно място. Егейско не бих казал, че е по-красиво, но е по-подходящо за снимане - водата е по-бистра. В Черно море водата не е бистра, но пък в малкото дни, когато не цъфти планктонът и може да се снима, под водата е приказка. Особено в дивите, запазени, небетонирани местенца. Срещат се все по-рядко, но все още има такива. Там гъмжи от живот, там е толкова чисто - няма бутилки, няма торбички, няма пластмасови чашки.

- Не ги издавайте къде са... Не се ли чувствате самотно под водата? И колко най-дълго сте чакал за един кадър?

- Първо трябва да кажа, че, когато сме във водната среда, ние сме гости там и трябва да се отнасяме с уважение. Тогава тя ни се отблагодарява, на нас ни е интересно и успяваме да заснемем това, което търсим. Естествено, че не ми е самотно. Всички са гледали филма "Аватар". Мога да сравня усещането с този филм - все едно си в един друг свят, в друго измерение. За щастие в Черно море средата е приятелска, не ни дебнат опасности и всеки може да се гмурка и да снима. Моето най-дълго гмуркане - с плуване и снимане, е 8 часа. Аз винаги нося един буй със себе си, на който си закачам вода и храна, излизам на някой див плаж, почивам и после продължавам. Аз практикувам така наречения "freediving" - гмуркам се само с шнорхел, маска, неопрен и едни дълги около метър и половина плавници, не нося водолазно оборудване, влизам със задържане на дъха. Оставам под водата до 2 минути. Но не това е важно. Важното е да знаеш вида, който ще снимаш, да имаш опит с него, да знаеш мястото, където ще го намериш, и да подходиш правилно към дадената рибка или - в моя случай - змия, и ще имаш резултат.


Целия разговор с Тодор Димитров можете да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35