Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пилотът Павел Лефтеров: Надявам се успехите за мен тепърва да предстоят

Известният български пилот Павел Лефтеров се срещна с млади спортисти в Арт салона на Радио Варна. Младежи от местни клубове по плуване, ветроходство, фехтовка, водна топка и карате получиха съветите на успешния автомобилист, който е носител на над 56 купи от състезания, сред които шест републикански и две европейски.

В интервю за Радио Варна той разказа за най-големите трудности, които е изпитвал в кариерата си, за механизмите за справяне с тях и началото на своята кариера:

Моментите, в които не съм успял да стигна до подиума са най-трудните в моята кариера, разбира се. В тях човек трябва да си даде равносметка защо се получава така, да се концентрира върху нещата, които са под негов контрол и да се опита да оптимизира своето представяне, за да не губи мотивация. При мен е заложено генетично, когато загубя, за следващия път да бъда още по-мотивиран. Не съм имал пречки в намирането на мотивация. Естествено, винаги съм имал трудни моменти, както и всички други спортисти, които практикуват различни спортове. Важното е да не се отклоняваш от целта си и от посоката, в която си се насочил и да даваш всичко от себе си.

Кога започнахте да се занимавате с това – помните ли първите си стъпки в автомобилизма?

Започнах с картинг, както повечето пилоти от „Формула едно”. Тогава бях на осем години. Още първата година започнах да се занимавам със спорта професионално, спечелих първата си шампионска титла и оттам вече имах доста по-високи цели, които да преследвам. През 2015 реших, че ще започна да се занимавам с автомобилен спорт, стартирахме в GT4-европейските серии, спечeлихме вице европейски титли и оттам кариерата ми тръгна нагоре. До момента продължавам да се състезавам в един от тези шампионати.

Във Варна се срещнахте с млади спортисти. Какви са съветите, които им давате?

България има много таланти, много млади момчета, които се справят страхотно. Нужна им е малко подкрепа, малко мотивация. Това, което мога да направя аз, е да ги подкрепям в това, че са се хванали да се занимават активно със спорта и да се опитвам да ги нахъсвам, за да дадат всичко от себе си! Много важно за тях е да намерят хора, които да ги подкрепят, защото първите години в спортната кариера на един спортист са най-трудни. Съветите ми са да не се отчайват, защото човек е силен толкова, колкото сам прецени. Ако преценят, че няма какво да застане между тях и мечтата им, няма човек или обстоятелство, които могат да им попречат да стигнат до нея. Казвам това от личен опит.

Какво мислите за шофирането по българските пътища?

Младите хора имат достъп до технологиите, те са нон стоп с тях, дори докато шофират. Според мен това е дори по-опасно от това да се шофира с превишена скорост. Познавам хора, които карат изключително бързо, но те са силно концентрирани. Лично аз в градски условия се старая да шофирам възможно най-разумно. Забелязвам, че в момента има кампании против шофиране в бус лентата. Това натоварва градския транспорт.

Как бихте определили кариерата си?

Смятам, че кариерата ми е успешна, но донякъде. Надявам се тепърва да предстоят успехите пред мен. Тази година участвах в тестове за избор на млад заводски пилот. Това е първият момент в моята кариера, в който в най-силна степен съм бил най-близко до мечтата си да стана професионален автомобилен състезател. За жалост тестовете не минаха по начина, по който аз очаквах. Не се класирах на финала, въпреки че обратната връзка, която получих от тях беше, че съм бил един от най-подготвените им пилоти и ще получа покана отново да участвам в такива тестове. В момента отново се подготвям, не поглеждам назад, концентрирам се само напред и се надявам скоро да получа своя шанс да покажа на какво съм свободен.

Какво предстои?

В четвъртък заминавам на тестове в Барселона, оттам отивам в „Ред Бул Ринг”. Надявам се от тези два теста да успея да затвърдя някои от програмите за тази година. Целта е да участвам отново в европейските серии GT4 и евентуално в немските серии VLN, които се провеждат на „Нюрнбургринг” (Зеленият ад).




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 28.05.24 в 15:23

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10

Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE): Планината е най-голямото ми вдъхновение

Интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE) Близо 30 години италианската банда RHAPSODY OF FIRE разказва под формата на пауър метъл своите фентъзи истории. В края на май групата ще издаде третата част от тяхната "The Nephilim's Empire Saga" под името „Challenge the Wind”, а в средата на юли тази година и ще свири на четвъртия „Мидалидаре – Рок в..

публикувано на 27.05.24 в 08:20

Мариана Хил: Родният език е това, което те прави такъв какъвто си

Българският език има уникалната възможност да бъде много многопластов. Винаги може да предаде нещо, което е заимствано отвън. Това заяви в интервю за БГНЕС Мариана Хил. Мариана Хил е един от най-известните преводачи в България. От телевизионния екран често звучи гласа й – от традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:25

Axel Julius (SCANNER): Има хора, които винаги ще чакат някой да им каже как да живеят

Интервю с Axel Julius (SCANNER) SCANNER издават дебюта си „Hypertrace” през 1988 година. За съжаление различни неизбежни проблеми се оказват препъни камък бандата да получи заслуженото признание. Единствено волята на Axel Julius успява да задържи групата на повърхността вече близо 40 години. На 6 юни SCANNER ще направят първи хедлайнърски концерт..

публикувано на 24.05.24 в 15:25