Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасмик Харутюнян: Арменската музика е родена от сърцето на арменеца, от неговото усещане към света

Носителката на световния приз „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018-та“ Хасмик Харутюнян ще бъде звездата на концерт във Варна, посветен на 113-ата годишнина от създаването на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“. Спектакълът ще бъде от 18 часа на 14 април, неделя, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, а входът за него е свободен. Диригент – Левон Манукян.

Преди концерта, усмихнатата Хасмик бе гост в Радио Варна:

За втори път съм в България, през декември бяхме в София, а сега – ето ни и във Вашия град. Обикнах Варна, много красив и очарователен град, с голямо море и вкусна кухня. От два дни съм тук, а на 14 април сме ви подготвили един наистина много красив концерт. Ще чуете познати световни оперни арии и арменски песни. Хубаво е, че имаме възможност като талантливи солисти да излезем вън от Армения и да представим таланта и песните на нашата държава.

Вие сте носител на приза „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018“. Как приемата тази награда?

Призът „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018“ е нещо, което ти си желал много през годините, това ти дава стимул да се усъвършенстваш в кариерата си, за да може да покажеш и днес, че си заслужил тази награда. Любовта към сцената и изкуството на пеенето е толкова голяма, че си съгласен да се лишаваш от много неща, за да стигнеш точно там, където желаеш. Пея от малка, наследила съм това от моя дядо по бащина линия. Независимо от това, че братята ми са лекари, аз имам призванието да пея и поех по своя път. Баща ми беше този, който бе с мен, когато правех свите първи стъпки към Консерваторията.

От малка се занимавате с музика, но в момента работите и като вокален педагог към детски център. Какъв трябва да е подходът към децата, как те се възпитават чрез музика?

Работейки с малки деца, ти непрекъснато усъвършенстваш себе си. С тях учиш все нови и нови неща. Тези уроци, които давам на децата, са чист обмен между нас. Те са нещо много съкровено като усещане.

Няма как да не насочим поглед към предстоящия концерт. Какво да очаква варненската публика?

Концертът е посветен на 113-годишнината от създаването на Общоарменския благотворителен съюз. Ще чуете седем произведения на Комитас – композиторът, почитан от страна на арменците като създателя на тази музика. Ще чуете и други световни произведения, сред които са такива на Армен Тигранян, Хачатур Аветисян и Едгар Ованесян. С голямо вълнение и трепет очаквам деня, в който ще се срещна с варненската публика. Топла е връзката между Армения и България, бих се радвала и на обратно посещение от Ваша страна у нас. Концертът в София мина незабравимо, много топло, сърдечно и приятно беше за мен да открия тази топлина тук, в България. Публиката е невероятна. Тя ти дава още повече кураж, за да продължаваш да твориш.

Има ли песен, която при подготовката си за концерта не ви оставя да заспите?

Да, има. В нея се пее за една щастлива птица, на Комитас е. Много е важно тези песни да се чуят и извън Армения. Днес в света има много артисти, певци и солисти, които работят в други страни и движат арменската музика навсякъде по света. Тя е родена от сърцето на арменеца, от неговото усещане към света. Много е важно е човек да се запознае с корените на арменците, от къде са дошли и къде отиват.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15