Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Асошиейтед прес: Гъстата мъгла без вятър е влошила положението на Балканите

Сараево, Босна и Херцеговина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големите градове в няколко страни на Балканите отчитат опасни нива на замърсяване на въздуха през последните дни, предава Асошиейтед прес (АП). По данни на сайта AirVisual, който следи нивото на фините прахови частици в света, през последните седмици няколко балканските столици, сред които Белград, Сараево, Скопие и Прищина, попадат в класацията на 10-те най-замърсени големи града в света, уточняват от агенция Франс прес (АФП). 

Високата концентрация на токсични частици е типична за зимата в балканските страни, които в голяма степен зависят от електроцентралите на въглища и където хората карат стари автомобили и използват въглища и дърва за огрев, констатират от АП. В материал,  публикуван в „Ню Йорк таймс“ и цитиран от „Танюг“, от агенцията посочват, че през последните дни е имало гъста мъгла, но не е духал вятър, което е влошило положението.
„Да се използват въглища за отопление у дома през 21 век на мен лично ми изглежда като праисторически практика“, коментира жител на Албания пред АФП. 

Растящото замърсяване разгневи активистите за опазване на околната среда и в Босна и Херцеговина, и в Сърбия, които смятат, че властите реагират прекалено късно и недостатъчно, допълват от АП.
„Всеки гражданин страда от този въздух - всички страдаме, освен политиците. Те го игнорират“, подчерта екозащитникът Анес Подич пред АФП. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановяват суми за превоз с камиони или автобуси с екогориво

Собствениците или ползвателите на камиони и автобуси, които се движат единствено с алтернативно гориво - метан, природен или био газ, биетанол и др., могат да възстановяват половината от сумите, платени за тол такси. Потребителите могат да се запознаят с утвърдената процедура, която се намира на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" www.api.bg,..

публикувано на 02.04.20 в 15:28

"Закрила на детето" с онлайн проверки

Държавната агенция за закрила на детето обнови мерките за контрол за спазване на правата на детето и стартира извършването на дистанционни онлайн проверки. Това засяга проверките във всички училища, детски градини и ясли, центрове за подкрепа за личностно развитие, лечебни заведения, дирекции „Социално подпомагане“..

публикувано на 02.04.20 в 14:52

Съдебни служители и прокурори от Варна и Шумен дариха близо 10 хиляди лева на местни болници

300 000 лв. достигнаха даренията от прокурори, следователи и съдебни служители за болниците, в които се лекуват пациенти с коронавирус. Само за последните три дни са събрани нови 80 000 лв. Общо близо 10 000 лв. са дарили прокурорите и съдебните служители от Окръжна и Районна прокуратура – Варна,..

публикувано на 02.04.20 в 14:21

Безплатни консулации с терапевти онлайн или по телефона

Центърът за детско развитие "Малки чудеса" към Фондация "Нашите недоносени деца" обявява всички консултации със своите терапевти (логопеди, психолози, ерготерапевти и специални педагози) за безплатни за децата и родителите в цялата страна. Консултациите се провеждат дистанционно, посредством Вайбър, Скайп или по телефон и целят да подкрепят..

публикувано на 02.04.20 в 13:56

Мащабна разпродажба организира Килим World

Килим World също обяви извънредно положение! АБСОЛЮТНА ЛИКВИДАЦИЯ във Варна. Всички килими намалени до -90%! Последен ден от ликвидацията 12.04 Aqua Center Varna, ул. Атанас Москов 3 или kilimworld.bg Както вече знаете, най-големият вносител на истински ръчно връзвани килими гостува във Варна, за да разпродаде уникална колекция от..

обновено на 02.04.20 в 13:37

Едва 8% от работодателите са склонни да се възползват от мярката „60/40“

Едва 8% от работодателите са склонни да се възползват от мярката „60/40“, сочат резултати от експресно анкетно проучване на Българската стопанска камара относно мерките, които работодателите планират да предприемат по отношение на персонала в условията на кризата с COVID-19, съобщиха от Камарата...

публикувано на 02.04.20 в 13:29

Три от пробите на варненски депутати за наличие на коронавирус са отрицателни

Пробите на 20 депутати от Североизточна България за наличие на коронавирус са изпратени за изследване в лабораторията в Университетската болница "Св. Марина"във Варна. Резултатите ще бъдат готови до края на деня. Вчера са излезли и резултатите на трима от  варненските депутати, които са отрицателни. Стана ясно, че 9-годишното момиче, което  е с..

публикувано на 02.04.20 в 13:21