Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опера в Летния театър като модул от ММФ „Варненско лято“ 2020

XI издание на Опера в Летния театър от 18 юни до 22 август включва много разнообразни събития в жанровете опера, мюзикъл и балет, като премиерните заглавия са част и от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020. Залагаме високо ниво още в началото с „Аида“ от Верди, емблематичната постановка на Франко Дзефирели, един от най-големите режисьори на всички времена. На 18 юни и 20 август, за пръв път в България, в пълния й блясък ще покажем неговата „Аида“, анонсира Даниела  Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, от първата пресконференция за ММФ „Варненско лято“ 2020


Благодарение на партньорството ни с фондация „Музика Чивика“ и нашия консултант Давиде ла Болита, постановката на Дзефирели ще бъде достоверно пресъздадена във всичките й детайли, включително декори, костюми, обувки, перуки и грим, които ще пристигнат във Варна с два ТИР-а. Първият спектакъл ще дирижира Джанна Фратта, която по Коледа ни впечатли в мултимедийния проект „4 Х 4“, а за втория спектакъл на диригентския пулт ще застане Светослав Борисов, нашия доскорошен главен диригент, който сега работи в Германия. Подбрали сме изключителен солистичен състав: Габриела Георгиева – Аида, Даниела Дякова – Амнерис, Валерий Георгиев – Радамес. За 20 август имаме вече потвърждение за участие в ролята на Радамес на световноизвестния български тенор Камен Чанев, който е пял тази партия в същата постановка на Франко Дзефирели на Арена ди Верона.

Следващото премиерно оперно предложение е „Кармен“ от Бизе на 16 юли, в модерния режисьорски прочит на Академик Пламен Карталов, събрал овациите на критиката и публиката в Япония. Под диригентството на Лоренцо Бизарри, в ролята на Кармен, за пръв път във Варна ще гостува нашумялото румънско мецосопрано Фиорентина Соаре, отличена с награди от почти всички престижни международни конкурси през последните две години. Нашият именит съгражданин, блестящият тенор Иван Момиров ще бъде Дон Хозе, една от неговите коронни роли, а като Микаела ще посрещнем забележителното италианско сопрано Елена Росси.

На 11 август предстои премиера на операта „Макбет“ от Верди, която подготвяме в колаборация с Националната опера и балет на Северна Македония, с режисьор Деян Прошев и диригент Бисера Чадловска. В ролята на Лейди Макбет ще аплодираме световната оперна прима Александрина Пендачанска, а в образа на самия Макбет ще се превъплъти друг звезден български глас – баритонът Кирил Манолов.

Вярна на своята страст към мюзикъла, Варненската опера продължава да разширява репертоара си с популярния жанр. Предизвикателството сега се нарича „Чаплин“, като световната премиера в Лондон и българската премиера във Варна излизат в една и съща година. Датите за Варна са 30 юни и 12 август. Създаден от композитора Крис Къртис и либретиста Томас Михън, мюзикълът разказва за пътя на великия филмов актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент. Нашата постановка е дело на най-добрия български тандем в областта на мюзикъла - режисьора Борис Панкин и диригента Страцимир Павлов. Ролята на Чаплин е запазена за Мариан Бачев, който играе във всички постановки на Борис Панкин, а останалите артисти ще станат известни след кастинга на 29 февруари.

На 14 август във Варна, също за пръв път на българска сцена, ще излезе и премиерата на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, с режисьор Петко Бонев и диригент Страцимир Павлов. Автор на адаптацията и оркестрацията на мюзикъла е композиторът и диригент Данко Йорданов, син на заслужилия варненски балетен тандем Галина и Стефан Йорданови.

В модула балет предвиждаме две събития. На 6 юли е планирана голяма Балетна гала с имена от световния балетен подиум, която по традиция поставя Сергей Бобров, з.а. на Русия и главен балетмайстор на Варненската опера. В негова хореографска редакция ще бъде и премиерата на 11 юли на знаковата в света на балета творба „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

Нашият екип ще даде всичко от себе се, за да превърне тези и всички останали събития от Опера в Летния театър в преживявания, които вълнуват и дълго се помнят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя от днес до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35