Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Агрономство" - сред най-желаните специалности в ТУ-Варна

5
Снимка: Румен Сарандев

Голям е интересът на студентите към специалността "Агрономство". Над 220 са младежите, които се обучават в нея и близо 80 процента след завършването намират реализация. Това съобщи проф. Драгомир Пламенов, ръководител на катедра "Растениевъдство" в Техническия университет във Варна. Той по традиция заряза лозята на учебното опитно поле на университета заедно с проф. Венцислав Вълчев, ректор на Техническия университет.

Проф. Пламенов коментира пред Даниела Стойнова, че през тази година произведеното вино от лозовите масиви на опитното поле е експериментално - само от сорт "Димят":Проф. Драгомир Пламенов каза още, че ако нямаме дъждовна пролет, това може да доведе до произвеждането на по-малки количества и по-некачествено вино.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение или есе върху разказ от Елин Пелин

Зрелостниците пишат есе или интерпретативно съчинение върху разказа "Чорба от греховете на отец Никодим" от Елин Пелин, съобщиха за БТА ученици, които излязоха от столични училища от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Матурата по български език и литература днес започна в 9.00 часа и още продължава. Зрелостниците..

публикувано на 01.06.20 в 12:49
Снимката е илюстративна.

Служители на НСО са спасили двама бедстващи рибари край Варна

Служители на Националната служба за охрана спасиха двама бедстващи рибари край Варна, съобщиха от службата. Случаят е от неделя, 31 май, вечерта. Около 18.30 часа дежурните служители на НСО – главен старшина Славов, старшина Маринов, старшина Янков и старши сержант Халачев, забелязват обърната рибарска лодка на около 40 метра от буната край..

публикувано на 01.06.20 в 12:37

Незаконният добив на трюфели се увеличава

За това амармират от Държавното ловно стопанство – Балчик. Заради високата изкупна цена, трюфелите все по-често са обект на бракониерите, като по този начин се унищожават цели местообитания. За да не се стигне до изчезването на този горски ресурс, са въведени и определин бройки за издаване на разрешителни.   Информация на кореспондента Мая..

публикувано на 01.06.20 в 12:13

От днес отпада карантината за българските моряци, връщащи се в страната

От 1 юни отпада задължителната 14-дневна карантината за български моряци, които се връщат в страната. Това е записано в заповед на министъра  на здравеопазването – Кирил Ананиев, издадена на 29 май т.г. Припомняме, че посланикът на добра воля капитан Андриян Евтимов , съобщи за Радио Варна преди дни, че са били проведени разговори и с..

публикувано на 01.06.20 в 12:07

Еколози насърчават общините да оземляват социално слаби

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие изпрати до редакцията на радио Варна пресинформация за проведено проучване от Обществен център за околна среда и устойчиво.  Проучването е сред общините в Североизточния регион на планиране  за използването на общинските земеделски земи, предложение до общините, както и целия доклад с от..

публикувано на 01.06.20 в 12:05

Спестяванията за втора пенсия се топят заради кризата

Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в индивидуалните партиди, управлявани от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия. „Процесите, които повлияха, не бяха положителни, бяха лоши“, коментира пред „Хоризонт“ финансовият анализатор Иван Стойков от сайта "Моите пари". Спестяванията..

публикувано на 01.06.20 в 11:51

КПКОНПИ: Главният архитект на Шабла е в конфликт на интереси

Главният архитект на Община Шабла Татяна Нейкова е упражнила правомощия като главен архитект в интерес на своя син, съобщиха от Антикорупционната комисия, откъдето я обявяват конфликт на интереси. На 07.02.2020 г. Нова телевизия излъчи репортаж под заглавие „Има ли незаконно строителство..

публикувано на 01.06.20 в 11:28