Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Определиха номинираните за награда "Варна" в системата на образованието

Определиха номинираните за награда "Варна"
Снимка: Общински съвет-Варна

Три колектива, двама ученици и един учител са предложени за награда „Варна“ за 2020 г. Седемчленна експертна комисия, оглавявана от председателя на ПК „Наука и образование” доц. Антоанета Цветкова, одобри имената на номинираните за отличието в системата на предучилищното и училищното образование.

Съгласно статута за награда „Варна“ предложенията могат да се представят от педагогическите съвети, училищните настоятелства, Регионалния инспекторат по образованието, Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” при Община Варна и от граждански, професионални сдружения и инициативни комитети. Престижното отличие се присъжда с решение на Общинския съвет по мотивирано предложение на ПК “Наука и образование”.

Ето кои са номинирани:

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

Калоян Васев – ученик от ХI „з“ клас в Първа езикова гимназия“ –Варна. Има спечелено първо място на национално състезание по математическа лингвистика. Изключително деен и артистичен млад човек, който ежегодно участва в състезания и конкурси на училищно, общинско, национално и международно ниво. Лауреат е на международни конкурси и арт фестивали.

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка

Александрина Петрова – ученичка от Х клас в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, специалност „Поп и джaз пеене“, с вокален педагог Кремена Матева. Лауреат е първа степен за индивидуално вокално изпълнение категория „Поп, джаз пеене“ на 8-ми Международен детско-юношески фестивал-конкурс „Свят, изкуство и море“. Заема второ място на VI Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“.

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование

Екатерина Спасова – старши учител в ДГ с яслена група № 39 „Приказка“ с директор Анета Попова. Утвърден професионалист, с доказан принос в своята дейност. Повече от 10 години активно работи и реализира образователни проекти. През последната година участва в четири международни проекта. Има лична заслуга и принос за отличаване на детската градина с престижния знак „еTwining училище за 2019 г.“, която е единствената в община Варна образователна институция,  отличена с този знак.

Тази година в четири от разделите няма номинации. Това са категориите „Учител на годината” в областта на: обслужващите звена, основното  и средното образование и професионалната подготовка.

ІV. „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

Детска градина № 26 „Изворче“ с  директор  Анелия Бодичева. Детска градина с традиции и авторитет сред варненската общественост. Учителите са изявени професионалисти, а възпитаниците на ДГ „Изворче“ са участници в редица конкурси, състезания, фестивали и са носители на множество награди и отличия.

В трудната и сложна обстановка на извънредно положение детската градина стартира своя проект „Детска градина в облака“, чрез който родителите получават достъп до облачна платформа, където комуникират с учителите, получават подкрепа и съвети за организиране на ежедневието на своите деца

V. „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Варна с директор Сияна Филипова. Училище с авторитет, граден през годините, емблема за качество на обучението в гр. Варна. Отличните постижения на учениците, демонстрирани на националните външни оценявания, на многобройните общински, областни, национални изяви в областта на науката, изкуствата и спорта, са плод на целеустремения, методически издържан и конструктивен модел на преподаване, модерно управление, както и на личната мотивация на всеки един учител. Колективът чрез резултатите на учениците и родителската удовлетвореност се е доказал като амбициозен и перспективен.

VІ. „Колектив на годината” в областта на средно училищно образование и обслужващи звена

Първа езикова гимназия с директор Веселин Василев – знаково училище за гр. Варна. За своите 55 години се е утвърдила като водеща профилирана гимназия в България. Чрез иновативното управление и високата мотивация от страна на учителите гимназията завършват обучени, социално мислещи и креативни млади хора, амбицирани да се справят както с конкуренцията на връстниците си по света, така и да работят за превръщането на България в просперираща държава. Висококвалифицираните учители със своя талант и труд изграждат характери и бъдещи лидери. Екип от компетентни педагози, които създават училищната политика, култура, мисия с фокус върху интелектуално формиращото обучение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12