Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

3
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“
Снимка: БГНЕС

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става чрез унищожение! Това каза писателката Елена Алексиева в интервю за предаването "Новият ден". Тя е автор на стихосбирки, разкази и няколко романа, последният от които "Свети Вълк" получи голямата награда в конкурса за Националната литературна награда за български роман на 2019 година от Националния дарителски фонд "13 века България". Алексиева е носител и на две театрални награди - "Аскеер" 2013 за съвременна българска драматургия за пиесата „Терапевтът“, премиера в Народен театър „Иван Вазов“, сезон 2012/2013, реж. Крис Шарков и „Икар“ 2015 за съвременна българска драматургия за „Мадам Мишима“, моноспектакъл на Михаил Милчев, сдружение „Артсензориум“ и театър „София“, сезон 2014/2015, реж. Калин Ангелов.

Елена АлексиеваПреди всичко - честит имен ден! Как посрещате този хубав, светъл пролетен празник?

Много благодаря затова, че ми честитите! Свети Константин и Елена винаги ги свързвам със следващия още по-голям за нас празник - 24-ти май. За мен хубавото и ценното, ако щете и многозначителното е в това, че тези два празника ги делят буквално няколко дни. Има едно смислово преливане от единия в другия и затова, така най-просто казано си обичам имения ден!

В момента какво занимава мислите ви, като процес, като произведение?

Това е една много голяма бразилска писателка Кларис Лиспектър. За мен това е литературно откровение, пък и не само литературно. От ония, които сравнително рядко ми се случват. За съжаление тя все още не е преведена на български и се надявам това да стане в най-скоро време. Друго нещо, което с наслада се готвя да започна да чета, за съжаление също не е превеждано на български, това е едно произведение, датирано от 10-ти век и се казва "Сказание за Генджи" роман от една японска придворна дама Мурасаки Шикибу. Това е, което мога да споделя като големи радости в момента.

За един творец, казват че уединението често носи вдъхновение. За вас плодотворен ли беше този период на затваряне, на поглед навътре?

По принцип моят начин на живот е доста динамичен, но пък погледът е винаги обърнат навътре. Аз съм от хората, които обичат да се затварят и усамотението все не ми стига. Но отчитам и факта, поне в началото на извънредното положение доста силно го усещах, че има разлика между усамотението, когато ти го търсиш и тогава, когато ти е наложено отвън. Имаш един преход - неясен, леко объркващ, но в крайна сметка светът ни се промени и май продължава да се променя. Ако приемем, че това е една още по-голяма промяна, тя още не е приключила и ние трябва да адаприраме към нея не само мисленето, но и бита си.

Да, така е. Големи артисти от киното, режисьори призоваха да запазим промененото положение, защото то е знак, че всъшност обичайното е някъде сбъркано. В този ред на мисли за вашият роман "Свети Вълк", който ви донесе голямата награда м.г. - главният герой е един самотен пътник, който е носител на промяната, там където отива. Вие сега каква промяна мислите, че ни е е необходима?

Виждате какво става - докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Това означава, че има някаква връзка, която е сериозно сбъркана.

И какво трябва да запазим?

Може би трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става чрез унищожение!

Какво бихте пожелали на четящите хора по повод 24-ти май?

На нечетящите първо искам да кажа, че губят страшно много и от четенето само могат да спечелят. А на хората, които четат - да не губят своето упование в четенето, в литературата и в книгите, защото те действително спасяват живота на човек! Защото да спасиш духовния и душевния живот на един човек, това е все едно да спасиш физическия му живот! Така, че им пожелавам да имат време да четат, да мислят, да имат достатъчно време за себе си. В крайна сметка всяка промяна е за добро! Не забравяйте, че ние преживяваме криза в момента, а не война! Затова аз съм оптимист за бъдещето и пожелавам на всички от сърце да отпразнуват този наистина за мен най-светъл празник, който ни предстои - 24-ти май!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15