Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

| обновено на 22.05.20 в 15:23
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.
Снимка: Снимка: МУ- Варна

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати.

Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в  Университетската болница "Св. Марина" във Варна и ръководител на екипа по донорство и трансплантации към нея.

Тази година екипът му е номиниран за награда „Варна“ за изключителни заслуги в развитието на донорството и трансплантациите и постигане на водеща позиция по реализирани донорски ситуации в  България.

Каква беше миналата година по отношение на трансплантациите. Каква се очаква да бъде сега, след като паднаха наложените ограничения заради COVID-19?

Миналата година беше изключително важна от гледна точка на донорството и на трансплантациите, основно защото се направи една програма, в чието изготвяне участвахме много специалисти. Нека да не забравяме, че точно през миналата година бе извършена първата трансплантация на бял дроб в страната, а донорът, чийто орган бе трансплантиран в болница в София, беше на УМБАЛ „Св.Марина“. Операцията беше успешна, пациентът беше в много добро състояние. 1100-1200 човека имат нужда от трансплантация на солиден орган в мoмeнта. Донорските и трансплантационни дейности тръгват с нова сила сега след като извънредното положение приключи.

В разговора на Даниела Стойнова с проф. Платиканов в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, той си спомни за ученическите години в Немската езикова гимназия в Ловеч и отправи ценно послание:

- Аз винаги съм смятал и в момента продължавам да мисля, че най-важното нещо в живота на един  човек е образованието. Колкото повече си образован, ти искаш да се развиваш още, можеш да тръгнеш в една или  друга посока, да надграждаш, да се изменяш. Но основата на всичко това е образвоанието. Върху това образование трупаш опит. Имаш вяра и в крайна сметка стигаш до това което си.

Ако трябва да кажете на хората нещо за празника в тези тежки времена, какво ще бъде то?

-  Искам да поздравя всички настоящи, бивши и бъдещи ученици. Всеки празник трябва да се празнува. Той трябва да се изживее. Да, съгласно ситуацията – разумно.  Човек празнува с душата си. Той може да го  направи и в условита на известни ограничения.


Подробностите чуйте в прикачения звуков файл: ВИЖТЕ ОЩЕ

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03