Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресторантьор: Браншът в България много трудно може да си позволи намаляване на цените за клиентите

Снимка: БГНЕС

Само 40% от заведенията в момента са отворили, но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност, посочват от бранша. В близките месеци ще стане ясно дали тези, които са се осмелили да отворят, ще продължат да работят и ще бъде ли финансово оправдано отварянето на нови заведения, смятат ресторантьори и бармани. Заради ситуацията с коронавируса и увеличения риск при обслужването много от заведенията предпочитат да останат затворени. Новите изисквания за здравна превенция са свързани и с много допълнителни разходи и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква присъствие на пазара, но от друга - всяко от заведенията ще се бори за намаляване на загубите, каза Желязко Каракашев – ресторантьор от Варна. 

Пред БНР Каракашев заяви, че един от най-големите разходи за ресторантьорите е ДДС и свалянето на този данък е най-бързата антикризисна мярка. Той коментира защо е важно намаляването на ДДС за ресторантьорството:

"В ресторантьорския бранш има натрупани много проблеми, които бавно набираха скорост и в една критична ситуация се появиха със своята острота. Въпросът за ДДС започна да се коментира още по време на въвеждането на Наредба 18".

Каракашев посочи, че през последните години стоките, водата, токът, заплатите и осигуровките са нараснали с голям процент. Въведени са били и нови такси и задължителни абонаменти.  същото време, цената на продукта, който се предлагаше, не можеше да нараства със същия процент и с това се минимизира печалбата. Така че това е един процес, който не е започнал от днес, той просто се изостри в последните дни и седмици". 

Ресторантьорът заяви, че браншът в България много трудно може да си позволи намаляване на цените за клиентите: "Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб".Според него е много важно колко дълго ще продължи тази ситуация и колко от ресторантьорите ще издържат да работят на загуба: "За да се намалят цените, ресторантите трябва да започнат да генерират печалба. От друга страна разнообразието от заведения е много голямо и ако има възможност, пазарът ще регулира цените. Но в момента цените са насочени предимно за намаляване на загубите на ресторантьорите".

Желязко Каракашев коментира, че изчисляването на загубите за бюджета от намаляването на ДДС не трябва да е с "елементарно изваждане на 11%", защото неработещите ресторанти няма да плащат никакви данъци. Според него трябва внимателно да се калкулира колко от ресторантите ще останат да работят и колко заети в бранша ще останат безработни: 

"Ефектът не е само в едни числа. Икономиката е нещо, което има много връзки, които ако се нарушат, влияе на всичко". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика

България е с осем медала –два златни, два сребърни и четири бронзови на провелата се в курорта „Слънчев ден“ край Варна 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от   22 държави. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич  от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна и на Марин Христов от Софийската математическа..

публикувано на 01.05.24 в 21:29

Чудотворна икона на Пресвета Богородица Скоропослушница посрещна Варна

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница беше посрещната във Варна.   Свещеници и миряни преминаха с иконата в  литийно шествие от градинката на Севастопол, по главната пешеходна алея  до храм „Св. Арх. Михаил“. След това иконата бе внесена в храма, където ще пребивава, и беше отслужен благодарствен молебен.  Иконата е..

публикувано на 01.05.24 в 16:21

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане дава старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

публикувано на 01.05.24 в 15:02

По-скъпи таксита във Варна от днес

От днес влизат в сила новите, по-високи цени на таксиметровия превоз във Варна. Те бяха одобрени на последното заседание на Общинския въвет.  С решението минималната дневна тарифа за километър пробег е вече 1,30 лева , а нощната - 1,50 лева. Досега цените бяха съответно 1,05 лв. и 1,15 лв. От 1 май такситата във Варна поскъпват..

публикувано на 01.05.24 в 07:53
Част от маркираната синя зона по бул.Сливница

Без синя зона във Варна днес

Днес паркирането в централната част на Варна ще е безплатно , информират от Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона". "Синята зона" няма да работи и през останалите празнични дни между 3 и 6 май. От общинското предприятие обаче напомнят, че 2 май, четвъртък, е работен ден и „синята зона“ ще работи с нормално работно време от..

публикувано на 01.05.24 в 07:10

От днес започва серията от безплатни туристически обиколки във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в първата от серията безплатни туристически обиколки на Варна, която ще се състои днес. Началото ще е от 10:30 часа , а сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). 120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат..

публикувано на 01.05.24 в 07:06

Промени в разписанията на линии 409 и 109 от днес

От днес автобусите по линия 409 ще обслужват курсове до курортния комплекс "Златни пясъци" на всеки 30 минути между 6.00 часа и 23.00 часа , съобщават от Градски транспорт.  Автобусите по линията посока "Ривиера", след спирка "Изгрев" ще обслужват спирки "Ален мак" и "ВСУ", "Ален мак" /за "Златни пясъци", "Майстор Манол" и след това по..

публикувано на 01.05.24 в 06:50