Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чети във влака" - една кампания на БДЖ за модерните четящи хора

Инициативата "Чети във влака" предлага безплатни електронни и аудио книги

БДЖ, съвместно с български издателства, стартира кампанията "Чети във влака" с цел да стимулира четенето на книги по един модерен начин. Всички пътници, които притежават смарт устройства, могат да се докоснат до нови светове по време на пътуването си чрез магията на електронните книги. За Радио Варна на въпроси за акцентите в кампанията отговори Петко Александров от отдел "Връзки с обществеността" в "Холдинг БДЖ" ЕАД.

- Как възникна идеята за кампанията "Чети във влака"?

Може би всеки, който пътува с влак, е забелязал, че повечето хора си носят нещо за четене. Дали вестник, списание или книга... Чрез "Чети във влака" решихме и ние да предоставим четива на нашите клиенти с помощта на съвременните технологии. Основната идея на инициативата "Чети във влака" е да популяризираме млади български автори и не много популярни книги за масовия читател.

- Как четем във влака, т.е. какви са техническите изисквания към устройствата, за да четем?

За достъп до заглавията в "Чети във влака" е достатъчно да имате изтеглено приложение за разчитане на QR код на Вашите мобилни устройства. Доближавате приложението до специалния стикер, разпространен във влаковете, сканирате го и можете да разгледате виртуалната ни библиотека и да си изберете книга, която да прочетете докато пътувате.

- Има ли безжичен безплатен интернет във всички влакове?

Това е проект, върху който все още работим и предстои да бъде реализиран.

- Какво се случва като слезем от влака и не сме си дочели страницата, респективно - книгата?

Страницата или книгата можете да си дочетете и след като слезете от влака, книгите са достъпни в сайта на БДЖ. Все пак не искаме клиентите ни да пропускат да слязат на гарата, до която пътуват, залисани в някоя от книгите във виртуалната ни библиотека.

- Има ли аудио книги, адаптирани за пътници с увредено зрение и може би за най-малките деца, които още не могат да четат сами?

От близо месец "Чети във влака" вече разполага с раздел "Аудио книги", където вече имаме няколко издания и очакваме още желаещи да се присъединят към инициативата и да го обогатят. Има и електронни детски книжки, които родителите биха могли да четат на най-малките, а по-големите деца - да ги ползват и самостоятелно.

За аудио книгите, предоставени безплатно за кампанията и за пазара на този вид литературни издания у нас Валерия Василева разговаря със Светослав Тодоров от "Иком медия" - един от партньорите на инициативата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40