Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Школите и занималните за деца отварят врати от 1 юни

| обновено на 28.05.20 в 19:00
Време за детство, време за ваканция
Снимка: Личен архив, ДЦ "Слънце"

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 1 юни е разрешено отново да се провеждат всички извънкласни дейности с деца в занимални, клубове, центрове и школи при определените в документа условия. Как се подготвят във Варна, как ще спазват противоепидемичните мерки за дистанция и дезинфекция, как ще обяснят на децата за очакваното от тях поведение в ситуация на пандемия - попитахме Яна Стоянова, ръководител на Детски център "Слънце" и Светлана Михова от Сдружението за творческа дейност и интеграция "Арт-визия".

"Ние разполагаме с голяма база - шест големи помещения и няма да е проблем да осигурим необходимите 4 кв.м на дете, съгласно заповедта, но много от дейностите ще отпаднат, за да спазваме дистанцията. Обмисляме работа в малки групи, които да се сменят при различните преподаватели и така да има разнообразие за децата. Не знам само как ще се случват игрите, настолните особено, които децата толкова обичат. И, разбира се, при всяка възможност ще сме навън, на открито в двора." - сподели Яна Стоянова. - "Важно е да не плашим децата прекалено за ситуацията с епидемията, защото някои от тях са прекалено чувствителни и родителите споделят, че вече реагират с много голям страх и тревожност. Просто ще им обясним, че това е една игра, чиито правила ще спазваме през следващите няколко месеца." Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Сдружение "Арт-визия" организира в очакване на отпадане на карантинните мерки онлайн конкурс за детска рисунка, посветен на 24 май и 1 юни, на тема "Нарисувай името си". Децата, които желаят да участват, трябва да изпратят хубава снимка на рисунката си до 30 май, заедно с две имена, възраст и телефон за връзка на  e-mail: artvision_snc@abv.bg. Рисунките ще бъдат качени в страницата на срдужението във фейсбук и ще може да се гласува за тях от 1 юни, а на 6 юни в 18 часа ще бъдат обявени и наградените шест рисунки. Награди осигуряват организаторите и техни приятели от артцентър “Хиперион” и сладкишница “Тортелино”.
"Децата чакат с нетърпение да се върнат в ателието и се подготвяме да отворим. Имаме възможност да осигурим пространство на всяко дете - ще рисуват по две деца във всяко от трите помещения на школата по график, който е удобен за тях и най-вече - за родителите. Дезинфекция на помещенията и на повърхностите ще правим след всяко занятие преди следващите художници да влязат - за сигурност и спокойствие и на деца, и на родители, а и на нас - учителите. Ще излизаме да рисуваме и на открито, на чист въздух, ще си правим любимите на децата градски пленери" - разказа за подготовката Светлана Михова. - "По-малко ще са децата, което означава и по-малки финансови приходи, но това е приемливо компромисно решение, приемаме го и и сме готови да се съобразим." Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна Василев. Павел се надява да влезе в..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57