Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват гори в Североизточна България

Снимка: bepf-bg.org

С нас един милион евро по европейската програма „LIFE” в части от Североизточна България ще бъдат повторно създадени и възстановени различни горски местообитания. Т.е. нехарактерни дървесни видове ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще бъдат засадени дървета, които са типични за съответния район. Работи се на територията на Добрич, Балчик, Тервел, Генерал Тошево. В момента се прави анализ на климатичните промени. От тях е и един от най-негативните ефекти в Североизточна България – сушата. Това каза за Радио Варна инженер Теодор Тодоров, който работи по проекта, изпълняван от Североизточното държавно предприятие. Финансирането от Европейския съюз е 75 процента.

 Общата стойност е близо един милион и 400 хиляди евро. Партньор е Югозападно държавно предприятие Благоевград. Те ще осигурят контейнерни фиданки, с които ще бъде осъществено новото залесяване. При тях оцеляването стига до 99 процента, за разлика от растенията, които се засаждат на гол корен. 

"Говорим за дървесни видове като например акация. Към настоящия момент насажденията от тези видове с в лошо състояние, не са продуктивни и не могат да се възобновяват и да изпълняват своите функции. За това по проекта те ще бъдат премахнати и подменени с типичните за района растителни видове. Говорим за крайречни гори и смесени гори от дъбове и други широколистни видове. Акацията не е местен вид за България."

Повече за проекта чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резултатът от битката за 50-ото Народно събрание в Балчик – ГЕРБ взе първата позиция на ДПС

Макар и с малка преднина, ГЕРБ-СДС си върна първото място в Балчик, след като ДПС оглавяваше политическата класация на предходните избори за европейски и български парламент и то в няколко поредни гласувания. Коалицията е спечелила 23,48% (1244 гласа). С петдесетина гласа разлика втора е ДПС, събрала 23,4%. Трета сила според предпочитанията на..

публикувано на 10.06.24 в 13:59

При близо 90 % обработени протоколи във Варна: ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ПП-ДБ с най-голяма подкрепа в двата вота

Районната избирателна комисия във Варна публикува данните към 12 часа за област Варна при обработени близо 90 % от протоколите за изборите 2 в 1.  Данните при обработени 88,24 % протоколи в Трети МИР-Варна за Народно събрание сочат, че ГЕРБ-СДС са победители с 30,45 на сто подкрепа, или 35 290 гласа. Втората позиция е за "Възраждане" с 16,7 %, а..

публикувано на 10.06.24 в 13:42

97 досъдебни производства от началото на кампанията, 23 от тях са във Варна

От началото на предизборната кампания до 12 часа днес са образувани  97 досъдебни производства и 597 преписки, обобщават от Върховната прокуратура.  Данните са от постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Най-голям брой от..

публикувано на 10.06.24 в 13:17

Заради съмнителен куфар отцепиха сградата на РЗИ в Бургас

Районът около сградата на РЗИ в Бургас е отцепен заради сигнал за съмнителен куфар.  Куфарът се намира в перваза на прозорец в близост до централния вход, съобщават от БНР-Бургас. Служителите на здравната инспекция и хората, които по това време са се намирали вътре, са евакуирани. На място има пожарни коли и полицаи от Първо РПУ. Отцепеният..

публикувано на 10.06.24 в 12:57

Активират временно опасни зони заради съвместните бойни стрелби на полигон „Шабла“

От 11:30 часа днес до 11:30 часа на 14 юни 2024 г. ще бъдат активирани опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над Зенитния полигон на ВВС „Шабла“ и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра и нос Карталборун. Причината за това са съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия и авиационни..

публикувано на 10.06.24 в 11:56

Протест на работници от най-големия содов завод в Девня

Работници в най-големия содов завод в България - този в Девня, организират протест пред административната сграда между 15 и 16.35 часа на 11 юни, вторник. В него ще се включат работещи, които не са на смяна в момента, както и работници и служители от други дружества, в знак на солидарност с колегите си.  Синдикалните организации на КТ "Подкрепа" и КНСБ..

публикувано на 10.06.24 в 10:55

Десетокласниците се явяват на НВО по БЕЛ

Над 54 000 десетокласници се явяват на национално външно оценяване тази седмица. Изпитите по български език и литература и по математика ще се проведат в 1 017 училища. Ангажирани са 13 853 квестори. Днес, 10 юни, от 11:00 часа е изпитът от националното външно оценяване по български език и литература. Тази година тестът съдържа 21 задачи – с две..

публикувано на 10.06.24 в 10:37