Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме денят на Св.Василий Велики

Православната църква почита днес Василий Кесарийски, християнски светец, църковен писател и богослов, посветил живота си в служба на христовата вяра.  Той е един от тримата светители - отци на Църквата заедно с Григорий Богослов и Йоан Златоуст. В Римокатолическата църква е наричан също доктор на църквата. Автор на многочислени проповеди и писма на богословска тематика (от тях са съхранени до наши дни над 300).

В народния календар е известен като Васильовден. В представите на българите светецът има силата да разваля магии, да лекува от уроки и зли сили, да спасява душите от униние и отчаяние. Празникът е наричан още Сурва, защото от ранни зори по къщите ходят сурвакари облечени в празнични носии. С богато украсени дрянови пръчки те сурвакат домакините и им пожелават здраве и берекет. В знак на благодарност стопаните ги даряват с орехи, пуканки, сушени плодове и монети. Още за Св.Василий разказва отец Ясен Шинев, служещ в старинен храм Св. Успение Богородично и Св. Атанасий във Варна:

Св.Василий е роден около 330 г. в Кесария, Кападокия (на територията на днешна Турция). Получава образованието си в Кесария заедно с Григорий Богослов, с когото стават приятели за цял живот. Продължава образованието си в Константинопол, след което прекарва шест години в Атина. След завръщането си от Атина в Кесария, за кратко преподава и се занимава с право.

По-малко от година след завръщането му, животът му се променя коренно, когато чува проповедите на Евстатий от град Сивас (Sebastia, на територията на днешна Турция). Макар последният да основава сектата на македонитите и открито да поддържа арианите, той е един от участниците в Първия Вселенски събор в Никея, и оказва голямо влияние върху Василий.

Василий става християнин и през 357 г. предприема пътуване до Палестина, Египет, Сирия и Месопотамия, където изучава аскетика и монастицизъм. След завръщането си, се установява близо до Нео-Кесария. До 358 г. около него се събира група ученици, заедно с брат му Петър и основават манастир в семейното си имение в Понт. Към тях се присъединяват неговата майка Емелия, сестра му Макрина и няколко други жени.

През 362 г. свети Василий е ръкоположен за дякон, и заедно с Григорий Богослов, прекарва следващите няколко години в борба с арианската ерес. През 370 г. е избран за епископ на родния си град Кесария. Умира през 379 г. от заболяване на черния дроб.

Основните му творби са „За Светия Дух“ (On the Holy Spirit), три книги срещу арианеца Евномий, проповеди върху шестте дни на сътворението на света и др. Василий е най-известен с правилата за монашески живот, които създава, съсредоточени върху живота в монашеската общност, литургичните молитви и труда.

Почитан е като светец от Православната, Римокатолическата, Епископалната, Англиканската и Лутеранската църква.

На Васильовден, именици са над 5800 варненци. От тях традиционно най-много са с името Васил - 1566 души, следвани от Веселин - 1779 и Веселина – 1073. Сред празнуващите са още носещите имената Василка - 525 души, Весела - 394, Василена - 203, Вълчо - 92, Веско - 84, Василий - 50, както и по-рядко срещаните Вълко- 33, Веса -28, Вълкан -24 и Весел - 20 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори ден няма вода в Константиново

Жителите в горната част на село Константиново, община Варна, вече втори ден са без вода, съобщиха жители на населеното място. Заместник-кметът на община Варна Илия Коев, който разговаря с ръковоството на ВИК-Варна, съобщи,че причината е в намаленото количество на водата в резервоара, който захранва селото заради поливане на частни градини в..

публикувано на 25.05.24 в 11:33
Доц. Ангел Кунчев

1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 от заразените са в болница, съобщи доц. Ангел Кунчев

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. От тези заразени малко над 100 са в болница и голяма част от тях са приети за медицинско наблюдение, за по-активно лечение, за да сме сигурни, че няма да се стигне до неприятни последици. Това заяви  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването “Събуди се” по Нова..

публикувано на 25.05.24 в 11:20
Плаж Харманите

Прогнозират добър летен сезон и увеличение на туристите у нас

Добър летен сезон с 10% увеличение на туристите спрямо миналата година прогнозира за БНР Константин Занков - маркетинг и бизнес консултант в туризма. Очакванията са през това лято да бъдат достигнати резултатите от преди ковид пандемията, но и да бъдат дори по-добри. "Като цяло летният сезон се движи по-добре. Имаме доста повече..

публикувано на 25.05.24 в 11:13
Илон Мъск

Илон Мъск: Всички ще останем без работа заради изкуствения интелект

Милиардерът Илон Мъск каза, че изкуственият интелект ще поеме всички наши работни места и това не е непременно лошо нещо, съобщи CNN, цитиран от "Нова телевизия". „Вероятно никой от нас няма да има работа в бъдещето“, каза предприемачът на технологична конференция в Париж. Докато говори дистанционно чрез уеб камера на VivaTech 2024, Мъск..

публикувано на 25.05.24 в 10:13

Варненски деца засадиха над 600 цветя за 24 май

Деца от Варна отбелязаха по нестандартен, но образователен начин Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Десетки се включиха в работилничката по засаждане на цветя, която бе съпътстващо събитие на единствения по рода си фестивал в морския град – Флора Варна, който се..

публикувано на 25.05.24 в 09:12

Общобългарски младежки фолклорен събор започва в Каварна

На 25 и 26 май т.г. Каварна с превръща в столица на българският фолклор, с откриването на Осемадесетото издание на общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ Той се организира от Община Каварна Продуцентска къща „Пирина“, с медийното участие на БНР / Българското национално радио/. В 10.00 часа днес, 25 май - събота, на..

публикувано на 25.05.24 в 09:04

Светият Синод решава дали Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит

На заседание на Светия Синод на Българската православна църква ще бъде разгледана документацията от провелия се на 19-ти май епархийски избор за Сливенски митрополит. Тогава епископите Арсений и Герасим бяха избрани от епархийските избиратели в Сливен, като един от двамата се очаква да бъде посочен..

публикувано на 25.05.24 в 09:00