Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Varna Sharks” пишат историята на американския футбол във Варна

Първият в града отбор по американски футбол се развива с бурни темпове

Непросветените го оприличават на ръгби (основно заради топката) и го свързват с блъскане и безцелно тичане по терена, в Северна Америка го наричат просто „футбол” и са луди по него, а в останалия свят нямат идея за правилата му и се сещат за него покрай почивката на полувремето на Супербоул, когато светът се фокусира върху изпълнението на поредната суперзвезда от света на популярната музика. Що е то?

Американски футбол. Феномен не само в спорта, но и в градската култура. И не само в САЩ, но и в останалия свят – включително и в България. Този атрактивен спорт отдавна е излязъл отвъд пределите на родината си, преплувал е Атлантика, за да стигне чак до Варна.

Всяко българско момче е израснало ритайки топка навън (поне допреди няколко години...). Но отскоро по варненските паркове и игрища може да се забележи летящата продълговата топка на американския футбол. Преди две години и половина Валери Маринов и няколко ентусиасти, влюбени в този спорт, решават да започнат да го практикуват и така се ражда идеята за Varna Sharks - първия отбор по американски футбол във Варна. Той се развива с бързи темпове и вече е официално регистриран клуб към Българската федерация по американски футбол.


В България има 11 отбора по американски футбол, 8 от които са регистрирани към федерацията и са разделени в Източна и Западна дивизия. Те ще започнат надпреварата в новия сезон на българското първенство, който стартира през септември. А в момента се сформира и българският национален отбор по американски футбол, като състезателите в него ще бъдат избрани след серия от драфтове с участието на всички клубове.

Динко Дамянов и Виктор Йовчев са част от отбора на варненските акули. Както самите те споделят, за тях е необходимо само да имат земя под краката си и една топка по американски футбол. Останалото е любов и страст към играта.

Какво е необходимо да притежава един състезател по американски футбол?

Динко: Най-вече сърце. Няма ограничения за възраст, тегло, физическа подготовка. В отбора има позиции за всеки тип телосложение и за играчи с различен темперамент. Така че всеки е добре дошъл да дойде на наша тренировка и да пробва, ще бъде топло посрещнат и ще му се обърне специално внимание.

Виктор: Най-важното качество е човек никога да не се отказва пред трудностите, да дава 110% от възможностите си и да посреща всеки ден с усмивка и щастлив, че прави това, което обича.

Чуйте целия разговор на Добо Мързов с Динко Дамянов и Виктор Йовчев от Varna Sharks в предаването Улица „Събота”:


До началото на шампионата през септември пред Varna Sharks предстоят няколко контролни мача и лагери с участието на останалите български отбори по американски футбол. Следете календара на отбора в страницата на Varna Sharks във фейсбук.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Консултативният съвет по спорта с първа работна среща

Проведе се първият консултативен съвет по спорта към кмета на община Варна. В началото на срещата бяха представени новите членове на съвета. Присъстваха доста представители на различни спортове, като бяха коментирани интересни теми. За отбелязване е, че ресорът спорт се прехвърля от заместник кмета Павел Попов на заместник кмета Илия Коев. На срещата беше..

публикувано на 17.05.24 в 16:35

Държавен шампионат по тенис на маса за ветерани в "Албена"

В курортен комплекс "Албена" буквално ври от тенис на маса. Тук се провежда 50-то държавно първенство по тенис на маса за ветерани, което завършва утре, а веднага след този шампионат стартира петото издание на Международния турнир "Пролетна Албена". В него има и откри турнир в който участват професионалисти в този спорт. 

публикувано на 17.05.24 в 16:31

"Черно море Тича" освобождава Морис Крийк

Баскетболистът Морис Крийк ще бъде освободен от състава на Черно море Тича за следващия сезон. Другите двама американци Къртис Джонс и Аверил Ъгба ще почиват през лятото в родината си, като почти сигурно и през следващия сезон ще бъдат част от отбора на "моряците". Новият наставник Георги Давидов вече има в плановете си трима- четирима нови състезатели,..

публикувано на 17.05.24 в 09:53

Втора загуба за националния ни тим

Женският национален отбор на България загуби и втория си мач от тазгодишното издание в Лигата на нациите. Много подмладеният ни тим не можа да се противопостави на Япония и отстъпи с 0:3 (13:25. 15:25, 15:25) в Анталия. В първия двубой нашите загубиха от Нидерландия. А японките сразиха европейския шампион Турция, нанасяйки му първо поражение след повече..

публикувано на 17.05.24 в 09:51

"Левски" привлече нов бразилец

„ПФК Левски“ подписа договор със защитника Майкон Араужо Дос Сантос. Контрактът с бразилския футболист е до 2027 година. Майкон е роден на 26 април 2000 година в Итабуна (Бразилия). В началото на 2019 г. подписва първия си професионален договор с родния „Сера“ записвайки 51 мача и 3 гола. В средата на 2022 г. преминава под наем в друг местен клуб –..

публикувано на 17.05.24 в 09:50

Спартак/ /Варна/ освобождава Росен Кирилов

През изминалите няколко месеца, откакто пое тима, Росен Кирилов и неговият щаб не само изпълниха задачата, която им бе поставена – първото място в шампионата и завръщане в Първа лига, а изградиха отбор и колектив, който постигна победи с убедителна игра и стил, с който всички привърженици могат да се гордеят.  След проведена среща и разговор със старши..

публикувано на 17.05.24 в 09:46

ВИДЕО: Сияна Христова: Доста се бутах на терена и затова ме сложиха вратар

Една млада варненска футболистка спечели вниманието на националния селекционер по футбол. Сияна Христова е само на 15 години, тя играе на поста вратар и за пореден път получава повиквателна за лагер на националния тим на България до 15 г. Сияна е футболист на „Черно море“ и твърди, че е титуляр на този пост, като тя е от футболна фамилия...

публикувано на 16.05.24 в 11:55