Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаела Филева за "Концертът" с Максим Ешкенази във Варна: Ще бъде много специален и различен


Вокалистката Михаела Филева и диригентът Максим Ешкенази са главните действащи лица в забележителното музикално събитие "Концертът", което ще се състои на 11 май (вторник) в Зала 1 на Фестивален и Конгресен Център – Варна и е организирано от Държавна опера Варна. „Концертът“ премахва границите между популярната музика и класическото изкуство.Философията му е, че музиката общува без предразсъдъци, като прави хората щастливи. Заедно с оркестъра на Държавна опера Варна те ще представят оркестрирани версии на нейни песни и любими произведения от мюзикъли и филми. Началният час на събитието е 19:00 часа.



Какво се случва, когато поп музиката и класиката се срещнат?

Получават се едни интересни концерти, много различни, неочаквани за публиката, а за нас изпълнителите - много приятни. С Максим Ешкенази работим заедно вече седем, осем години. Той е един от най-разпознаваемите български диригенти на световната сцена. За мен е истинска чест, че заедно ще споделим сцената с оркестъра на Държавна опера Варна. Ще направим един много специален и различен концерт. Моята музика в оркестрови версии специално за варненската публика.

Как се породи идеята за този проект?

Максим Ешкенази има една много интересна програма със Софийска филхармония, която е свързана с образователни концерти. Това бе повод да се запознаем и да започнем съвместна работа с все повече такива концерти, в които поп музиката среща класиката, за да привлечем все повече подрастващи към мащабното звучене на големия оркестър. През годините много често съм гостувала в неговия проект с по една, две мои песни. В един момент събрахме цял репертоар и решихме да направим концерт, в който поп музиката и класиката си подават ръка.

В други градове, където представяхте тази програма имаше и бенд. Този път ще има ли и други музиканти?

Не. Единствено на сцената ще бъдат оркестрантите от Държавна опера Варна. Ще бъде много специален и различен концерт, който не сме правили до сега и сме подготвили много изненади. Повечето песни в програмата са аранжирани от Румен Бояджиев - син, Христо Павлов, Славил Димитров. Оркестраторите са различни, тъй като материала е събиран през годините и е работено с различни композитори и аранжори, за да може да се извади друг характер от песните. Ще бъде букет от различни подходи към моята музика, само че в класически стил.

Може ли да ни издадеш някои заглавия на песни, които избра да включиш?

Има няколко песни, които още в началната си версия са с линия на щрайх. Една от тях е "И аз съм тук"- с китара и симфоничен оркестър. Малката изненада е една от последните ми песни "100 на 100". Много е любопитно да чуеш танцувална музика, изпълнена от симфоничен оркестър. Много е различно наистина. Получава се страхотно, защото главната тема е изсвирена отново от щрайх в оригиналния аранжимент. И така с този нов подход добавяме малко цвят и звучи много специално.

Изборът на песните изцяло твой ли е?

В общи линии е мой. Аз каня отделните аранжори, за да претворят музиката ми, да ѝ придадат малко по-различен вид. С Максим Ешкенази работим върху цялата програма. Избираме как да наредим произведенията, кои от моите, кои от филмовите песни да включим. Ще има и малки изненади - вечни филмови класики, които също ще чуете на концерта на 11 май.

Как се случва репетицията с оркестъра на Държавната опера или тепърва предстои да се осъществи?

Тепърва ни предстои репетицията заедно с тях. Ние изпращаме предварително всички материали, те се подготвят и репетират. И няколко дни преди концерта сглобяваме цялата програма. Много благодаря за партньорското отношение, затова, че с такова желание се подготвят. Много е вълнуващо да знаеш, че някой се вълнува почти, колкото теб за твоя концерт.

Със сигурност и публиката се вълнува за това музикално събитие, което ще се състои броени дни преди твоя рожден ден. На 15 май освен личен имаш и още един повод да празнуваш и той е професионален - представянето на третия ти самостоятелен албум "Ин и Ян".

Да, тази година реших да съчетая рождения си ден с един професионален празник. Мястото е в столичен клуб, където няма да можем да съберем всички желаещи да присъстват, но заедно с моя екип решихме да пуснем онлайн събитие. Хората, които нямат възможност да присъстват, могат да си закупят билет за лайв стрийм и ще получат копие от албума.

Какво си пожелаваш в навечерието на твоя рожден ден? Какво искаш да постигнеш още в музиката?

Когато човек е на сто процента със сърце и ум в това, което прави и работи, много от нещата се получават. Късметлийка съм, че имам страхотен екип, който също много ми помага, затова мечтите ми да се сбъднат. Няма какво да си пожелавам това, което предстои. Него ще си го планирам. Единственото, което си пожелавам е здраве - на себе си, на близките си и на вашите слушатели!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14

Ученик от НУИ "Добри Христов" във Варна с най-висок резултат от конкурс по пиано в Италия

Жельо Тодоров, ученик от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна, стана носител на първата награда от Международен конкурс по пиано в Италия. Единайсетокласникът  завоюва най-високия резултат както в своята категория , така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  Жельо Тодоров е част от класа по пиано на Боян Бъчваров...

публикувано на 07.05.24 в 18:15

"Малък фестивал на куклите 2" предстои във Варна

Едни от най-добрите куклени спектакли от София, Пловдив и Бургас гостуват на варненските деца по време на второто издание на Малък фестивал на куклите. Детският празник ще се проведе от 11 до 13 май в Народно читалище "Отец Паисий" и във Фестивален и конгресен център. Малчуганите и техните родители ще могат да се насладят на пет театрални спектакъла в..

публикувано на 07.05.24 в 13:15

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

обновено на 07.05.24 в 11:13

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44