Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите следва да спазват правилата за защита на личните данни при достъп до профила ни в социалната мрежа

Работодателят има право да обработва личните данни, събрани при подбора на персонал за по дълго време, но само със изричното съгласие на лицата, които не са били наети и за целите на следващ подбор. Без него работодателят би следвало да заличи всички данни на неуспешните кандидати за работа. Понякога работодателите събират информация за кандидатите и от профилите им в социалните мрежи. Това отбеляза главен асистент Павлина Иванова от Икономически университет-Варна на кръгла маса, посветена на защитата на личните данни и дигитализацията. Ако самите лица са дали достъп до всички данни снимки и информация, които публикуват в социалните мрежи, те сами са дали разрешение всеки да има достъп до тях. Тези данни могат да бъдат ползвани и от работодателите при определени условия и ред, допълни Иванова.

КЗЛД пусна приложение GDPR in your pocket

Комисията за защита на личните данни от вчера има нова версия на приложението GDPR in your pocket, което дава достъп до законодателствата за обработване на лични данни на България, Германия, Франция, Италия, както и на общоевропейската правна регламентация за защита на данните. Това стана ясно още на кръглата маса "Защитата на личните данни и дигитализацията – предизвикателства и перспективи", организирана от Икономически университет – Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

25 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, 13 - под въздействие на наркотици

В рамките на изминалия ден са установени 25 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 16 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а девет - с над 1,2 на 1000, четирима са отказали да бъдат тествани. Това съобщи пресцентърът на Министерството на вътрешните работи (МВР). Под въздействие на наркотични..

публикувано на 25.05.24 в 16:30

30 клиенти е имало в магазина във Варна, където горя голям пожар

Няма загинали и пострадали при пожара , възникнал около 13 часа в склада и магазина на строителен хипермаркет на крайезерния път във Варна. Все още не е ясна причината за пожара , пламъците се прехвърлиха към зоомагазин срещу запалената сграда, там пожарът е потушен. Горят складове в района на крайезерния път във Варна Близо 30 са..

публикувано на 25.05.24 в 15:38
Златни пясъци

И в неделя ни очаква слънчево време

Над по-голямата част от района ще бъде предимно ясно и слънчево, само по Южното Черноморие облачността ще е променлива и там не е изключено слабо да превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, през деня до умерен от североизток, следобед по южното крайбрежие с временни по-силни пориви. Температурите слабо ще се понижат и минималните ще са между 8° и..

публикувано на 25.05.24 в 15:24

Почина известният варненски фотограф Ангел Ненов

Почина известният варненски фотограф Ангел Ненов, съобщи Морето.нет. Днес, 25.05.2024г., на 64-годишна възраст почина известният варненски фотограф Ангел Ненов. Автор на над 25 филма, на близо 30 фотоизложби и също толкова награди, в т.ч. и много международни. Ангел измина житейския си път така, както искаше. Изживя не много дълъг, но богат и..

публикувано на 25.05.24 в 13:59

Горят складове в района на крайезерния път във Варна

Пет екипа от пожарникари гасят голям пожар, който е възникнал в складове на голям строителен хипермаркет. Те се намират на крайезерния път във Варна. Репортерът ни Даниела Стойнова предава от мястото на инцидента: За сега няма информация за пострадали хора. Според очевидци има вероятност огънят да се прехвърли върху съседни..

публикувано на 25.05.24 в 13:37

Изменението на климата засегна сериозно и легендарната българска роза

Месец по-рано започна прибирането на листенцата на прословутата българска роза в България. Това е исторически момент и рекорд по най-бърз цъфтеж на розите, което се дължи на изменението на климата, което доведе до по-топли и по-влажни пролети. България е един от водещите световни производители на..

публикувано на 25.05.24 в 13:15

Двама души са загинали, а 22-ма са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Двама души са загинали, а 22-ма са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на сайта си. Тежките пътни инциденти са 16. В София са станали две тежки и 17 леки катастрофи. Има двама ранени. От началото на месеца 24 души са загинали и 511 са ранени при 382 тежки пътни инциденти. От началото на годината..

публикувано на 25.05.24 в 12:30