Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Христов - българинът с над 10 преминавания на Камино

| обновено на 10.11.21 в 16:46

Камино де Сантяго или Пътят на Свети Яков е древна поклонническа пътека още от средновековието. Поклонниците изминават стотици километри пеша, за да пристигнат в катедрала Сантяго де Компостела в Галисия, северозападната част на Испания. Счита се, че там са погребани останките на апостол Свети Яков Велики – покровител на Испания. Поклонението започва през 9-ти век и от тогава популярността му расте. През 2019 година са издадени около 350 000 свидетелства на поклонници.
Във всеки век има 14 години, които са определяни за Свети. Такава е и 2021. Затова ви срещам с българин, преминавал 10 пъти по Камино. Христо Христов разкрива специално за предаването "Хоризонти" своята връзка с пътя и съветва как да се организира поклонническия маршрут:


Слушайте предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" с автор и водещ Иван Симеонов в петък от 11 до 12 часа


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Насърчават осиновяването на бездомни кучета от приюта в Каменар

Различни демонстрации, както и беседи за живота с домашни любимци и разговори с хора, осиновили животни, са част от събитията в кампанията „Подай ръка – спаси лапа“. Събитието ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина.  Целта е да се насърчи осиновяването на животни от приюта за безстопанствени кучета в..

публикувано на 08.05.24 в 19:20

БЧК - Варна отличи доброволци и активисти

Областният съвет на БЧК във Варна връчи почетни отличия на 33-ма изявени членове на организацията, доброволци и партньори по повод Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец.  На церемонията присъстваха началникът на щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник.-кметът Снежана Апостолова, комисар Тихомир..

публикувано на 08.05.24 в 16:42

8 май - Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

По случай 8 май, Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, Областният съвет на Българския червен кръст във Варна ще награди с отличията на организацията свои изявени доброволци и активисти от областта, както и партньори-представители на държавната и местна власт, неправителствения сектор и бизнеса.  Церемонията се провежда в Арт салона на..

публикувано на 08.05.24 в 10:25

Светла сряда - третият ден от Светлата седмица

Днес е Светла сряда - третият ден от Светлата седмица, в която се почитат Св. Богородица и апостолите. На Светла сряда църквата почита и паметта на Св. Йоан Богослов - един от любимите ученици на Исус Христос, който пръв повярвал във Възкресението му.  На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за..

публикувано на 08.05.24 в 08:35

Радио Варна - преди, сега и... завинаги!

Радио Варна тази година навършва 90.  На професионалния празник на радиото и телевизията - 7 май, в арт салона на Радио Варна се събраха негови служители, останали верни на любовта към него... до ден-днешен. Радиото! Какво е било то преди, какво е сега и какво си мечтаем да бъде коментираха пред Валерия Василева част от хората, които днес..

публикувано на 07.05.24 в 20:20

Млад шуменец предлага автомобила си за бала на абитуриенти в нужда

Вергил Борисов от Шумен предоставя своя личен автомобил на абитуриенти в неравностойно положение. Той ще осигури горивото, а от възможността могат да се възползват абитуриенти от област Шумен. "Много ще се радвам да помогна на някого в нужда", подчерта за Радио Варна Борисов.  С не много скъп костюм е бил на своя бал Вергил Борисов. Отива на събитието с..

публикувано на 07.05.24 в 17:00

Варненски ученици се завърнаха с медали по пожароприложен спорт от Чехия

Отборът по пожароприложен спорт към школа ”Огнеборец” при ОДК- Варна и РДПБЗН-Варна се завръща от състезание в чешкия град Требич. Нашите състезатели се изправиха срещу сериозна конкуренция. В Чехия пожароприложният спорт за деца е с дългогодишни традиции и е един от най-масовите спортове. Съоръжения за него има и в най-малките населени места. На..

публикувано на 07.05.24 в 14:56