Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стридите - от трапезата до коледната украса

Единствената в България ферма за стриди задоволява както небцето, така и окото

| обновено на 25.12.21 в 15:48

Стридите не са от най-популярната храна в България, но неминуемо събуждат любопитството на всеки, изкушен от интересните решения за вкусно хапване. И въпреки че ги свързваме предимно с лятото, морския бряг и бялото вино, те са храна, подходяща за всеки сезон. Дори според Петър Петров в страни като Франция и Белгия са неизменна част от коледната трапеза. Той е собственик на единствената в България ферма за стриди и заедно с Ирина Николаева се опитват да оползотворят всичко - от ядката до черупката.

Как ви хрумна идеята да се захванете с отглеждането на стриди в Бълагрия?

Петър Петров: Историята е много интересна. Един ден преди около 8 години си бяхме вкъщи и гледахме научнопопулярните канали по телевизията. Показваха една ферма за стриди в Щатите. И в един момент баща ми, който си седеше най-спокойно на дивана, невъзмутимо каза: "Щом тези хора отглеждат стриди, защо и ние да не опитаме?" Погледнах го изпитателно и се запитах, дали ако гледахме филм за производството на космически кораби, щеше да предложи и ние да пробваме.

В крайна сметка семейството решава да опита. Следва 3-годишен период на проучвания и обмен на опит с производители на стриди от различни точки на света, за да се стигне до откриването на фермата през 2017 г. край брега на с. Кранево.



Има ли различни видове стриди?

Има, да. Включително има и стрида, характерна за Българското Черноморие - нарича се edulis. За съжаление, обаче, тя е застрашена от изчезване - последните популации от нея са в района на Созопол.

Ние отглеждаме вида Crassostrea gigas - това е тихоокеанската стрида, която произхожда от Японско море. В момента в Европа 80-90% от стридите са от този вид, тъй като той има много добри вкусови качества, резистентен е към различни заболявания, сравнително лесно се гледа и достига голям размер.

Можем да сравним влиянието на околната среда върху вкусовите особености на стридите с тези на вината. Както всяка бутилка вино, направена от сорт грозде Совиньон блан, е с различни качества в България, Франция или Австралия, така и стридите, макар да са от един вид, имат различен вкус в зависимост от района на отглеждане. Нашите стриди имат две основни предимства: първото е, че солеността на Черно море е около 2,5 пъти по-ниска от тази на световния океан. Другият благоприятен фактор е, че ги отглеждаме в открито море и по този начин подводните течения непрекъснато им носят богат на хранителни вещества планктон, който е основната храна на стридите.


Какво е отношението в България към стридите като храна?

Има много отворени българи, но те са предимно такива, които са пътешествали по света или са живели в чужбина, сред тях има и много моряци. Но типичният българин трудно би склонил да яде стриди, особено като се има предвид, че се консумират основно сурови (с малки изключения, когато се обработват термично). Но аз препоръчвам да се консумират именно сурови, тъй като основната отличителна черта на стридата е нейният аромат на море и особено силният послевкус, който оставя. А най-подходящата напитка, въпреки различните експерименти с коктейли с водка или текила, безспорно е бялото вино.

А какви полезни вещества съдържат стридите?

Стридата е една от най-полезните морски храни. Освен, че се счита за силен афродизиак, тя е много богат източник на цинк, на селен, на витамини В6 и В12.



Но стридите не са само вкусна и полезна храна. Оказва се, че техните черупки могат да се превърнат в ефектни сувенири. По този начин Ирина Николаева затваря производствения цикъл на фермата и успява да оползотвори голяма част от отпадъчните черупки - и то чрез едно от любимите си занимания - рисуването.

Ирина Николаева: Идеята да започна да изработвам коледни сувенири дойде спонтанно и се основава на предишния ми опит да рисувам върху черупки от стриди. Така един ден се замислих защо да не превърна безполезните черупки в нещо като коледен подарък, картичка, с която всеки да може да зарадва близък човек. Виждала съм какви ли не картички, но изработени от черупка на стрида - никога.

Как се ражда една твоя картичка?

Първо, избирам най-подходящите черупки - трябва да са по-големи и без наранявания и напуквания. След това нанасям фон, който избирам от около десетина варианта, и върху него рисувам фигурите, които са на коледна тематика. Накрая доукрасявам с различни елементи и изписвам текст, който може да бъде и по желание на клиента. Последните две стъпки са оцветяването на периферията на черупката в контрастиращ цвят и покриването на всичко с лак, който предпазва и съхранява сувенира.

Оказва се, че това е повече от коледна картичка.

Точно така! В крайна сметка това е един изключително устойчив продукт, като имаме предвид здравината на черупката, от една страна, и трайността на акрилните бои и лакове, които използвам, от друга. Комбинацията от двете превръща продукта в сувенир, който може да бъде част от коледната украса на един дом за много години напред.



Мислиш ли да изработваш подобни сувенири извън контекста на Коледа?

Да, разбира се. След като видях, че се приемат толкова добре от хората, реших, че ще ги правя и по други подходящи поводи - като Свети Валентин или Осми март, например, със съответните мотиви, свързани с темата на празника.

Творчеството на Ирина може да бъде видяно в нейната фейсбук страница.

Целия разговор на Петър Петров и Ирина Николаева с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачените звукови файлове. Честита Коледа!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56

Във Варна изследват безплатно за ХИВ/СПИН

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе днес, а неин организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и доброволци..

публикувано на 16.05.24 в 10:35