Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите, които вкараха AI, автономни машини и GPS заснимане в земеделието на няколко държави

Снимка: архив

Какво си представяте, когато чуете израза "прецизно земеделие"?

Не, не е точно замерване, макар и да има доста общо. Прецизното земеделие е все по-голяма и обхватна част от днешното модерно земеделие и много, ама наистина много далеч от представата на не малка част от българите, че земеделието у нас, като изключим големите арендатори и собственици на земи, е нещо малко по-напред от разказа на Елин Пелин за Белчо и Сивушка.

Накратко, прецизно земеделие е онова, в което към чистата земеделска работа, която повечето са чували, че "никога на свършва", се прибавят и неща като сателитни наблюдения и навигация, автономни метеостанции, безпилотни летателни апарати - а.к.а. дронове, роботи, математически модели за прогнозиране на валежи, климатични промени и пр.

Противно на очакванията, този набор от възможности - било то целият или частично, от който могат да се възползват земеделските производители става и все по-достъпен, казва Калоян Куманов от НИК, международна група от компании с над 20 години опит в прецизното земеделие.

Историята на компанията започва от Шумен, а в началото ѝ са двама братя, в началото по-големият Иво Куманов, а няколко години по-късно и брат му Калоян. С течение на времето създават платформа за обработка на сателитни снимки, появяват се дигитални почвени анализи, данни от локални сензори, метеостанции, автономни машини, изкуствен интелект. Навлизат с различни проекти с други страни, което им дава база за анализи за равнището на дигитализация в земеделието в различни страни. Останалото, както казват, е история.

Целия разговор с Калоян Куманов може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петте най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от много векове. Наистина, има доста пасажи, които ни карат да настръхваме, но тази кратка презентация е посветена на някои от жените в Библията, които за добро или лошо действително са оказали влияние и са оформили самата свещена книга. Някои от тези жени са толкова важни, че се почитат и до..

публикувано на 03.05.24 в 10:14

Жените страдат по-често от деменция и заболявания на костите

Жените са по-склонни да страдат от хронични заболявания, които се проявяват в по-напреднала възраст като деменцията, докато мъжете са по-склонни да бъдат жертви на остри и фатални заболявания и наранявания. Това се казва в научното медицинско списание Lancet, чиито автори призовават здравните власти по света да обърнат повече внимание на здравето на..

публикувано на 03.05.24 в 09:29

Колко свободни са медиите у нас?

Индекс на международната организация "Репортери без граници", която оценява средата за журналистика в 180 държави и територии и се публикува в днешния Световен ден на свободата на пресата - 3 май, нарежда  България на 59-то място. Година по-рано, през 2023 г., страната ни заемаше 71-ва позиция от 180, след като години наред беше отвъд 100-та позиция...

публикувано на 03.05.24 в 09:04

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44
Аладжа Манастир

Аладжа манастир с вход свободен на Великден

По време на великденските празници Аладжа манастир ще работи без прекъсване със стандартно работно време (от 9:00 до 17:00 часа).  На 5 май 2024 г. Великден входът ще е свободен за всички посетители.

публикувано на 02.05.24 в 15:40

Да помогнем на баща на две деца от Шумен

През април Симеон Димитров, четирисет и четири годишен баща на две деца от Шумен, получава диагноза тумор на бъбрека. В България му е предложено отстраняване на единия бъбрек и последващи изследвания, за които Симеон може да успее да бъде вместен в графика на софийска болница едва след три месеца. Заради голямата вероятност за разсейки в черния и белите..

публикувано на 02.05.24 в 14:23