Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионатът на Kinetik или за усещането да си най-добър в света

| обновено на 19.03.22 в 06:11

Това лято във Варна ще бъде дадено началото на първият български електрически картинг шампионат. В основата му ще бъдат произвеждани от варненска компания Kinetik Automotive електрически картове.

Към момента в света има едва няколко подобни шампионата, производителите на електрически картове също се броят на пръсти, а според оценки на състезатели създадените във Варна електрически превозни средства са най-добрите в класа си в света.

Амбицията ни е да привлечем както родни, така и чужди таланти и да установи България като една от водещите страни в развитието на електрическите моторни спортове и електрическата мобилност, казва изпълнителният директор на фирмата Теодоси Теодосиев.
След като през лятото на 2021 г. пожар изпепели производствената база на компанията, която е позната като производител на първият български 3D електрически автомобил, сменихме фокуса си и решихме да се концентрира само върху картовете, каза Теодосиев за Радио Варна.

За усещането да си най-добрият и да се мериш в една изцяло нова пазарна ниша, както и за предизвикателствата, които днешната икономическа и политическа ситуация поставя работещите в сферата на автомобилостроенето, суровините за чипове и др. може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Аладжа Манастир

Аладжа манастир с вход свободен на Великден

По време на великденските празници Аладжа манастир ще работи без прекъсване със стандартно работно време (от 9:00 до 17:00 часа).  На 5 май 2024 г. Великден входът ще е свободен за всички посетители.

публикувано на 02.05.24 в 15:40

Да помогнем на баща на две деца от Шумен

През април Симеон Димитров, четирисет и четири годишен баща на две деца от Шумен, получава диагноза тумор на бъбрека. В България му е предложено отстраняване на единия бъбрек и последващи изследвания, за които Симеон може да успее да бъде вместен в графика на софийска болница едва след три месеца. Заради голямата вероятност за разсейки в черния и белите..

публикувано на 02.05.24 в 14:23
the_great_chinese_wall

До Китай и обратно

Всеки китаец трябва поне веднъж в живота си да посети Великата китайска стена, както и другите символи на страната с най-древна история, убеден е пътешественикът Пламен Узунов. Той за пореден път се потопява в китайската цивилизация. Впечатлен е от Великия китайски канал. Всеки е чувал за Великата китайска стена, но не всеки е чувал за Гранд канал, каза..

публикувано на 02.05.24 в 14:18

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" подредиха в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са подредени в зала „Възраждане“ на Художествената галерия в добруджанския град. Изложбата представя уникални експонати, превърнали се през годините в символи на..

обновено на 02.05.24 в 14:05

Украинските писани яйца - древен обичай, станал символ на Великден

Тънкостите за изработка на украинските писани яйца - "писанки", представиха във Варна. За традицията разказа Олена Немкова, учител по математика от град Днепро, която от две години живее във Варна. Тя е един от майсторите, които владеят древната техника. Обичаят е езически и е на хиляди години, но с приемането на християнството, той добива друг смисъл,..

публикувано на 02.05.24 в 10:58

Предпразнично в Трявна, която всеки трябва да посети

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:17
1 май 2024, Варна

БСП - Варна отбеляза 1 май

Членове и симпатизанти на БСП се събраха на входа на Морската градина по случай Деня на труда -1 май и издигнаха лозунгите:   „ Европейски условия, европейско заплащане! По-високи заплати, за по-добър живот! Работа и бъдеще за младите хора у нас!“.  Ръководството на партията във Варна, напомни, че БСП е единствената партия, която..

обновено на 01.05.24 в 15:27