Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПО ПЪРВИ ПЕТЛИ на 27 юни с Иван Барбов

Снимка: Д.Дончева

В ранните часове на утрото в понеделник, когато слънцето още спи, песента на петлите ще озвучи ефира на програма „Хоризонт“ от Варна.

Да се насладим на полъха на летния радиобриз във времето от 4.00 до 6.00 часа и да се потопим в морето от интересни срещи и хубава българска музика. За това са се погрижили водещият Иван Барбов и звукорежисьора Иван Тасев.

В началото ще ви срещнем с рибаря Владимир Стоянов от силистренското село Малък Преславец, който ще ни разкрие тънкостите в речния риболов, разнообразието от риби в Дунава и ще ни издаде рецепта за вкусна рибена чорба.

Риболовът често е любимо занимание и по време на къмпинг в близост до язовир, река или на морския бряг. За дивото къмпингуване и защо е необходима регулация за този вид туризъм ще разговаряме със Светлин Янков, който е собственик на къщи за гости в района на Крапец.

В началото на Седмицата на водното спасяване, ще ви срещнем с Велислав Цеков, председател на Дружеството на специалистите по водно спасяване. Ще има ли достатъчно спасители по плажовете и басейните това лято и дисциплинирани ли са плажуващите?

След като научим отговорите на тези въпроси, отново ще стане въпрос за спасяване, само че пречупено през призмата на изкуството. Ще отидем до Балчик, където беше открита изложбата „Спасена пролет“ на девет украински художнички, които са намерили подслон у нас.

Ще ви срещнем и с варненката Ивелина Вилхемова, която от няколко месеца се е посветила на доброволчеството и оказва подкрепа на украинските бежанци.

Изследователят, писател и доктор на психологическите науки в областта на морското образование проф. Илия Пеев ще ни разкаже за най-новата си книга – монографията „На Океана с любов, вяра и надежда. Песен за петте океана“.

Ще чуете мислите на „златният“ учител на България Теодосий Теодосиев-Тео за съвременното образование, за разликата между българската и китайската образователна система и защо би живял в манастир.

След тази среща, ще прелетим ефирно до провадийското село Манастир за да разберем започнаха ли ремонтните дейности по укрепването на храма „Света Петка“, който беше засегнат от земетресение преди няколко месеца.

Ще гостуваме на Репет Изетов и Гюлназ Исмаилова от село Оногур, Община Тервел, които ще ни разкажат за историята и живота там, за татарската храна, която приготвят и за разбирането им за държавата и ролята на хората в нея.

Ще ви заведем и до кокетното село Кривини в Община Долчни Чифлик за да ви запознаем с житието и битието на местните, както и с природните забележителности в района.

Очакваме и вашите поздрави за близки, приятели и всички, които искате да заредите с добро настроение в началото на новата седмица. Можете да изпращате поздрави на електронната ни поща radiovarna@bnr.bg и на фейсбук страницата на Радио Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48

"Новият ден" на 10 май

Прокурорите от Апелативна прокуратура - Варна смятат, че проектозаконът за съдебната власт е изготвен без съобразяване с критиките на представителите на прокуратурата. В становище варненските прокурори твърдят, че в има противоречия в проектозакона. К оментар на апелативния прокурор Станислав Андонов в разговор на Даниела Стойнова.  Ще ви срещнем..

публикувано на 10.05.24 в 05:49
Chart

#762 ТОП 20 (10.05-17.05.2024)

публикувано на 09.05.24 в 13:19
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 9 май

Каква е обстановката с боклуците в ромската махала на Варна   Максуда преди голямото почистване, което предстои там? Репортаж; Между 20 и 40 доброволци още се търсят за Маратон Варна. Надпреварата е тази неделя – 12 май. Интервю със Здравко Василев, който отговаря за набирането и разпределението на доброволците по трасето; Нови,..

публикувано на 09.05.24 в 11:36
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 8 май

Поредна серия от дни на безводие в с. Рогачево. За това ни сигнализираха постоянно живеещи в това населено място, които са на сухо от началото на месец май. Причината според тях е старата ВиК инфраструктура и невъзможността да се изгради нов водопровод, за да бъдат включени в него живеещите в района. Репортаж; Репортаж на Мартин Николов от..

публикувано на 08.05.24 в 06:01

"На светло" на Гергьовден

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският  борбен дух..

публикувано на 06.05.24 в 14:00

НОВИЯТ ДЕН на 6 май с Иван Барбов

Христос Воскресе! Минути след изгрева на слънцето на Гергьовден, сутрешният екип на Радио Варна ви кани да отбележим заедно празника на любимите честоти. Тримата ефирни юнаци Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков ще заситят апетита на ранобудните слушатели с богато „радиоблюдо“ от интересни теми и ефирни..

публикувано на 06.05.24 в 06:13