Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е нужно, за да станем архитекти? [Интервю с BETA Architects]

| обновено на 26.10.22 в 16:02

Представяме ви Юджи, Денис и Таня. Трима архитекти, завършили “Варненски свободен университет”, които споделят как архитектурата променя градската среда и какви качества трябва да притежава добрият архитект. 

Здравейте! Разкажете ни какво е BETA Architects. 

Това е нашето архитектурно студио във Варна, което основахме с цел да обединим знания си и заедно да предложим един нов и различен архитектурен подход в контекста на България. 

Като завършили магистри по Архитектура, за нас професията архитект и работата в креативна среда са изключително вдъхновяващи. Някъде сред всички проекти у нас се зароди чувството, че искаме да правим по-добра архитектура /better architecture/ и от там естествено дойде и заигравката с името на нашето студио - BETA Architects.

Какво е нужно да притежава човек, за да стане архитект?

Вярваме, че за да станеш архитект е необходимо време, търпение и отдаденост. 

Пътят на архитекта започва винаги с нещо креативно в ранните години от съзнателния ни живот. Дали ще е първия ни досег с четка за рисуване, или първото ни LEGO, или къщичка, направена собственоръчно на някое дърво. Винаги има една първа искра към креативното мислене. Искра към нещо, което искаш да създадеш, да е красиво, да е функционално и да ти носи радост. 

Впоследствие в студентските си години всеки един архитект развива своето креативно мислене, подпомогнато със спецификите на архитектурния бранш / подходи в архитектурата, функция на сградите, конструкции, материали, презентационни методи, законови норми и други /.

Върху какви архитектурни проекти сте работили?

Най-различни. През годините сме работили по индустриални и обществени сгради, такива със смесена функция, реконструкция, интериорни проекти и други. 

Към момента основен фокус в BETA Architects са еднофамилните и многофамилните жилищни сгради, които са особено предизвикателни. Да създадеш мечтаният дом е отговорност затова винаги подхождаме сериозно дори към най-малкия детайл. 

Експериментирали ли сте и с друг вид архитектура?

Естествено, даже смятаме, че е задължително периодично да излизаме от зоната си на комфорт и да пробваме различни форми, материали и подходи за изработването на павилиони или различни елементи от градския дизайн.

Посещавали сме няколко курса за параметричен дизайн. Това е т.нар. дизайн, който се базира на математически алгоритми, чрез които могат да се получат сложни геометрични форми от сравнително сходни елементи. 

Пресен пример за варненци е уличната библиотека, която бе поставена на входа на морската градина „Рапана“ през 2017 г. Юджи бе в основата на създаването на тази вдъхновяваща структура от дървен материал и дом на хиляди книги.

Какъв е вашият архитектурен почерк днес?

Винаги сме били почитатели на модернизма и функционализма. Също така се стремим да се придържаме към последните тенденции в архитектурата и да ги залагаме в нашите архитектурни разработки. 

Желанието на клиента също е голям фактор, с който се съобразяваме. Често обаче се случва тяхното желание да се основава на различни примери на сгради, които са си харесали в интернет пространството. Те обаче може да не са оптималното решение конкретно за техния имот или за климата. 

Тук е наша работа да адаптираме техните желания през нашата архитектурна призма, за да може клиентът да остане доволен и да види реализиран своя мечтан дом, а ние като архитекти във Варна да изработим една по-добра архитектура, която да бъде и законово издържана, и да подобри околната среда.

Как архитектурата може да промени градската среда? Какъв добър пример можем да вземем от чужбина и да приложим във Варна?

В основата си архитектурата съществува, за да създаде физическата среда, която хората обитават, но архитектурата е нещо повече от изградена среда, тя също е част от нашата култура. Тя представяне нашето виждане за нас самите и за света като цяло.

Има страхотни примери от чужбина, които бихме могли да приложим и в нашия град, а ограничаването на автомобилите в централните зони и изграждането на повече пешеходни и зелени площи на фона на освежени сгради от културно-историческо значение би било едно страхотно начало за Варна!

Кое е най-голямото предизвикателство пред хората, които проектират жилище? 

Преди да изясним кое е най-голямото предизвикателство, трябва да уточним, че всички етапи от идеята до проектирането, а и последващият строеж са част от един дълъг и комплексен процес, в който участват клиента, архитекта, строителите, доставчиците, институциите и редица други замесени лица. 

И тук идва предизвикателството пред клиентите. В един момент първоначалния ентусиазъм сякаш отива на заден план, защото времето напредва, процесите се усложняват, задачите се натрупват. 

За нас в BETA Architects е от ключово значение да помогнем на клиента да запази вълнението от изграждането на нов дом през целия период. Затова част от услугите ни включват воденето на документация (от ПУП до въвеждането в експлоатация) и представляването пред конкретни институции с цел клиентът да се отдаде на по-интригуващите части от проекта, докато ние разрешаваме по-времеемките и сложни задачи.


Разгледайте портфолиото на архитектите от BETA Architects онлайн на betarch.bg и заявете своя час за консултация на телефон 0899 04 10 89! 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваяшки събор в Дюлино

Десетки хора, част от които представители на етнографската група ваяци се събраха на традиционен събор в Дюлино.  Всеки представя това, което умее най-добре - песни, музика, танци, занаяти. Ваяците или вайковците, наречени така от акад. Любомир Милетич, наричат самите себе си кавадари, разказва организаторът на събора Емилия Павлова. Думата означава..

публикувано на 18.05.24 в 15:55

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56