Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

145 години от Освобождението на Каварна от османско робство

| обновено на 04.02.23 в 08:12

145 години от Освобождението на Каварна се отбелязват на 4 февруари.

От 10 часа започва церемонията на поднасяне на венци и цветя пред паметника на Каварненското въстание. Своята почит ще отдадат Община Каварна, Общинския съвет, Историческия музей, неправителствени организации, партии, културни и учебни институции, граждани.

Строителството на паметника започва през 1976 година и се открива година по-късно по повод 100 години от избухването на Каварненското въстание и в памет на загиналите герои за свободата ни през Руско-турската освободителна война от 1877 г. Архитект на монументалния символ е Иван Митраков, а скулптор – Ради Ангелов. Паметникът посреща и изпраща гражданите и гостите на Каварна на входа и изхода на града, а въздействащият надпис на камъка: „Каварна се вдигна, в кърви потъна, из пепелища израсна“ е израз на нашата памет.


Снимка от етап на строежа на паметника на Каварненското въстание



Снимка на Желез Куюмджиев – патриотичен благодетел, отстъпил къщата си на руските войници – „зографисан“ върху ламарина от руски офицер в знак на благодарност - семейна реликва


"В навечерието на един паметен за Каварна ден 145 години от Освобождението на града не можем да не споменем подвига на нашите предшественици, които през лятото на 1877 година дръзнали да се вдигнат за отстояване на свободата си. Венец на техния героизъм и саможертва е и освобождението на града на 4 февруари 1878 г., когато отряд от конни казаци от I Донска казашка дивизия минават по обезлюдените сокаци на опожарена Каварна. И младо, и старо изскочили навън да ги посрещнат, като крещели с всички сили: „Казаците идат!“

Откъм конака излязъл да ги посрещне сам Саид бей с помощниците си, като предал официално сабята си на командващия генерал-майор Николай Янов.

Сарайската улица се натъпкала с народ... Вдигали се менци, стомни, пълни с вино. Чуваха се наздравици и в цялата тая празнична глъчка като че изчезнал ужасът на миналото — свободата изпълнила сърцата на всички с необикновено щастие.

След кратък престой се завръщат в село Божурец, където е останалата част от бригадата.

На следващият ден повече от 3000 руснаци пристигат в Каварна за разквартируване. Поради невъзможността да се настанят в разрушения и почти напълно опожарен град, полкът, ведно с конете си, се устроил на бивак северозападно, вън от чертите на Каварна и в палатки и землянки прекарал суровата зима на 1878 г. Кухнята на полка обзавели в полуразрушената средновековна баня „хамама“ край пълноводните чешми в дола на града, където водели конете на водопой. Щабът на полка и лазаретът били устроени в полуразрушени и опожарени къщи в града.

От това време датира скъпият семеен спомен и за наследниците на Желез Куюмджиев, чийто дом по чудо оцелял от пожарищата. Отиде Желез при генерал Николай Янов, сне калпака си, повъртя го в ръка и помоли: „Гледам болните ви нямат добър покрив, защо не ги настаните в моята къща? Отстъпвам ви я.“ Генералът го прегърна, благодари му. А Желез прибра покъщнината си и с домочадието си отиде в една полуизгоряла къща, където прекара зимата. Един от руските офицери, човек с поетична душа, накара Желез да му позира и на парчетънка ламарина изографиса патриотичния благодетел. Така „зографията“ остана като скъпа семейна реликва..."

Страница от историята на Каварна на 4 февруари преди 145 години.

Пенко Георгиев – директор на Исторически музей - Каварна




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

От митрополията във Варна предупреждават за фалшива реклама с образа на митрополит Йоан

От Варненската и Великопреславска митрополия разпространиха съобщение, че в социалните мрежи се разпространяват постове с видео, в което чрез изкуствен интелект е публикувана лъжлива реклама за лекарство с образа на митрополит Йоан. Негово Високопреосвещенство категорично заявява, че не е рекламирал каквито и да е лекарствени продукти и не е..

публикувано на 07.06.24 в 15:47

Решения на глобални проблеми обсъждат във Варненския свободен университет

Икономическата сигурност и изкуствения интелект са сред водещите теми на научна конференция във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". 50 участници от различни страни и университети представят докладите си днес и утре в учебно-спортния комплекс на университета. Учени и специалисти от Украйна, Финландия, Полша, Русия, Израел,..

публикувано на 07.06.24 в 14:23
Снимката е илюстративна.

Иззеха над 350 антики в частни домове във Варненско

Иззеха над 350 антични предмети от частни домове във Варненско, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Специализираната операция се проведена на 5 юни т.г. от служители на териториалната структура на ГДБОП във Варна. Претърсени са общо седем адреса в селата Гроздьово, Дъбравино, Нова шипка и Горен чифлик. Сред артефактите са открити голямо..

публикувано на 07.06.24 в 13:55

Добър 4,30 е средният резултат на матурата по БЕЛ тази година

Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като оценка това е "Добър" - 4.30 при резултат "Добър" -  3.90 преди 12 месеца, съобщиха от МОН,  предаде БНР. Средният резултат от втората матура е 67.1 точки - с 5..

публикувано на 07.06.24 в 13:14

Задържаха мъж, буйствал и обиждал медици в болницата в Каварна

Полицията е задържала мъж, който буйствал и обиждал медицинския персонал в Многопрофилната болница за активно лечение в Каварна. Съобщението за инцидента в болницата в Каварна е подадено на телефон 112 на 6 юни около 22.00 часа. Докладвано е за мъж в нетрезво състояние, който е извършвал непристойни действия, нарушаващи обществения ред, съобщават от..

публикувано на 07.06.24 в 11:15

Екоминистър Петър Димитров: Незаконни зауствания в дерета замърсяват Шокъровия канал (ВИДЕО)

Незаконни зауствания в дерета отвеждат фекално-битови отпадъчни води в Шокъровия канал, а след това се изливат в морето.  Това показва проверка на компетентните органи, обясни министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който инспектира съоръжението. Мониторинг показва, че има замърсяване в канала, който е водосборен само за дъждовна вода...

публикувано на 07.06.24 в 10:45

Нова измама: Съобщения от Индонезия и Филипините в WhatsApp застрашават личните данни

Мащабна кампания за измами превзема приложението What s App и застрашава потребителите му от кражба на лични данни и пари, предупреждават от онлайн платформата „Ние, потребителите“.   "Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?" или пък лаконично и "закачливо" "Hello" . Това са някои от стартовите съобщения, с които измамниците..

публикувано на 07.06.24 в 10:43