Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават броени дни до преобразяването на "Севастопол" в нови цветове

| обновено на 15.05.23 в 09:22
Снимка: VarnaSpaces

Варна е един от 19-те европейски града, участници в инициативата AsphaltArt на Bloomberg Philanthropies (между тях са Брюксел, Хелзинки, Мадрид, Рим, Осло и Атина), чиито улици ще придобият нов цветен облик. Проектът Reconnect The City вече е на нов етап, след като конкурсът за рисунка на асфалт, обявен от Община Варна в партньорство със сдружение VarnaSpaces / Пространствата на Варна, беше спечелен от KALKAN Graffiti Agency. На 1 юни тяхната концепция под името SEAvastopol ще преобрази района на "Севастопол" в карето между бул. “Сливница”, бул. “Княз Борис I”, ул. “Братя Миладинови” и ул. “Любен Каравелов”.

Венцислава Недялкова (VarnaSpaces): Изборът не беше никак лесен. Победителят беше излъчен от общо 13 участници след пресяване на няколко етапа с помощта на публично гласуване, като решаващата дума имаше 7-членно експертно жури.

Следващата стъпка е статистическо преброяване на участниците в движението, което тече в момента. Целта му е да се съпоставят данните преди и след артистичната намеса в градската среда, за да се проследи нейният ефект върху интензитета на трафика в района, скоростта на автомобилите и безопасността на движението.

Дебора Тодорова, доброволец-преброител : За мен е много вълнуващо да бъда част от този проект и е крайно удовлетворяващо да видиш колко много са пешеходците в сравнение с автомобилите. Днес в рамките на 10 минути от сградата на Общината към "Севастопол" преминаха 250 пешеходци, 13 велосипедисти, 6 водачи на тротинетки и 130 автомобила.

В преброяването, освен доброволците, са включени и три камери на ТАСРУД, разположени на кръстовищата пред Община Варна, Младежкия дом и Икономическия университет. Организаторите все още имат нужда от доброволци за вторник, а освен преброяването, тогава ще се извършат и допълнителни градски изследвания по метода "Theory of Change".

Венцислава Недялкова: За целта Джулия Сичиняно, която е с богат опит в подобни проекти, ще долети специално от Италия, за да ни съдейства. Методът "Theory of Change" изследва не само как се придвижват хората в градската среда, но и тяхното поведение - къде спират, къде сядат, с какво се занимават, докато седят, в групи ли са или поединично, хранят ли се, говорят ли си... Джулия ще проведе и специална анкета с гражданите и за тази цел имаме нужда от още шестима доброволци, които владеят добре английски език. Желаещите да се включат могат да се свържат с нас на имейл: varnaspaces@gmail.com.

За да се проследи ефектът от планираните рисунки върху асфалт, е нужно да бъдат изследвани аспектите на градския живот в района преди и след реализацията. В тази връзка от сдружение VarnaSpaces приканват гражданите да отделят няколко минути за попълването на ТАЗИ АНКЕТА, която ще бъде активна до 31 май включително. Целта на проучването е да изследва начина, по който гражданите на Варна се придвижват из града, както и тяхното отношение и готовност да се включат в реализацията на временните рисунки, предвидени в проекта.

Рисунките ще бъдат положени върху асфалта в дните от 1 до 4 юни, като всеки желаещ може да се включи. А на 16 юни от 18:00 ч. финализираният проект ще бъде представен чрез парти, на което са поканени всички участници и гражданите на Варна.

Целия разговор с Венцислава Недялкова и Дебора Тодорова слушайте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05