Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един не се яви на матура днес в Балчишко от 60 допуснати

2
Снимката е илюстративна
Снимка: Румен Сарандев

Нормално започна и преминава държавният зрелостен изпит по български език и литература в двете балчишки училища, където днес има матура.

Пред изпитния лист балчишката гимназия „Христо Ботев“ са всичките 43-ма зрелостници, съобщи директорът Станислав Николов, а ръководителят на другото средно училище в общината, това в село Оброчище, Павлина Стоянова каза, че от 17 допуснати, 16 са се явили днес. От тях 11 завършват тази година, останалите са от миналата.

На втория задължителен изпит на 23 май в СУ „Христо Смирненски“ - с. Оброчище, същият брой ученици ще трябва да покажат теоретичните си знания по профилирания предмет – по професия готвач. Практическата част в производството на кулинарни изделия и напитки ще бъде на 30 и 31 май в базата на училището.

Същото важи и за средното училище „Христо Ботев“ в Балчик, където зрелостниците в професионалната паралелка са 19. За другите дванайсетокласници тогава ще е изпитът по втория избираем предмет, най-вече геог­ра­фия, ан­глий­ски език, ин­фор­ма­цион­ни тех­но­ло­гии, ма­те­ма­ти­ка.

Резултатите ще станат ясни до 9 юни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на юни можем да сменим личния си лекар

Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар, припомнят от Националната здравноосигурителна каса.  Формуляра за избор на общопрактикуващ лекар може да бъде изтеглен от сайта на НЗОК –  рубрика „За граждани“.  Желаещите да сменят личния си..

публикувано на 03.06.24 в 15:57

Във Варна въвеждат нов график за извозване на едрогабаритните отпадъци

Във Варна се въвежда нов график, по който гражданите да могат да изхвърлят едрогабаритни отпадъци (ЕГО). Това са електроуреди, мебели и друга покъщнина, които не се изхвърлят в контейнерите за битова смет, а се поставят до тях, за да се извозят от сметопочистващата фирма. Графикът включва конкретни дни и часове за всеки район. Ако вещите биват..

публикувано на 03.06.24 в 15:15

Откриха официално чешмата с минерална вода до бившия Дом "Младост" (СНИМКИ)

Иконом Димитър Стоев освети емблематичната чешма с минерална вода в близост до разрушения вече дом "Младост" във Варна, изцяло възстановена от Общината.  От Регионалната здравна инспекция ще направят изследвания на водата и до няколко дни тя ще може да се ползва отново от всички желаещи. Дотогава тя все още не е годна за пиене.  На..

публикувано на 03.06.24 в 14:50

В 28 секции ще могат да гласуват българите в Гърция

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции, съобщава БНР.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят пет секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор...

публикувано на 03.06.24 в 14:04
Снимката е илюстративна

Облекчават процедурата за ПУП за улична регулация в местностите край Варна

Плановете за улична регулация, основно в местностите, ще се изработват тепърва. Това обаче трябва да стане със съгласието на хората в тези местности. Ето защо Община Варна предвижда  срещи, първата от които ще бъде с живеещи в местността Телевизионна кула.  "Основната идея е О бщината да плати подробните устройствени планове за регулация, с които..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

От 1 юли ваучерите за храна само по електронен път

От 1 юли работещите ще получават ваучерите си за храна само по електронен път. По-малко от месец остава до изтичането на преходния период, в който ваучерите се ползват и на хартия, и в електронен вариант, припомня БНР.  Главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат..

публикувано на 03.06.24 в 12:04

Разкриха две наркооранжерии в Тервел, задържани са трима

Две наркооранжерии са разкрити при специализирана операция, реализирана по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев на територията на област Добрич. Задържани са трима мъже, установено е и оборудване за изграждане на още една оранжерия. Операцията за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, е..

публикувано на 03.06.24 в 11:52