Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рим по стъпките на светите братя Кирил и Методий

| обновено на 29.05.23 в 11:30

Рим е един специален за българите и изобщо за славяните маршрут.

В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" посещаваме най-важните места, които са свързани с делото и живота на светите братя Кирил и Методий.

Векове назад ни връща Катерина Георгиева, която живее дълги години в италианската столица и поддържа свой канал за историята и забележителностите на Вечния град.

Започваме нашия тур от там, където през 9-и век славянската писменост става официална за християнството - базиликата "Санта Мария Маджоре", за да преминем през "Санта Праседе" и да достигнем до "Сан Клементе", научавайки повече за тези значими за християнството места.

Базиликата "Санта Мария Маджоре" има много интересна история. Тя е единствената папска базилика, която е посветена на женската фигура. Всичко започва още през 352 г. "Каква чест е да имаме мраморна плоча с благодарност към светите братя Кирил и Методий", подчерта Георгиева.






Първото злато, изпратено от Христофор Колумб на испанския крал, който от своя страна го праща на папата в Рим, се използва, за да се позлати таванът на „Санта Мария Маджоре“. Затова е много важно да се знае историята на тази църква. Когато има юбилейна година, папата тръгва с чук и изкъртва вратите на четири базилики в Рим и две в Асизи, допълни Катерина Георгиева. 

На стотина метра от „Санта Мария Маджоре“ се намира една много значима църква с интересна история – „Санта Праседе“.




Точно до нея е построен манастир, в който е починал св. Константин Кирил Философ. Там той прекарва последните две години от живота си, защото е бил болен. Църквата е достъпна и отворена за туристи, но манастирът – не.

В Рим има много български следи. Срещу Колизеума се намира малка пиаца – "не в някакъв си квартал или на някаква си улица, а срещу Колизеума. Това е ларго „Асен Пейков“, подчертава Георгиева.




В Рим има и паметник на Иван Вазов, който се намира до Националната галерия, както и монумент Петко Войвода, който „гледа“ цял Рим.




„Сан Клементе“ е църква, която ревностно се пази и почита. Там е погребан Константин Кирил Философ. Улицата, на която се намира църквата, е с интересна история. Каква е тя? Чуйте в прикачения звуков файл:







По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14

Ученик от НУИ "Добри Христов" във Варна с най-висок резултат от конкурс по пиано в Италия

Жельо Тодоров, ученик от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна, стана носител на първата награда от Международен конкурс по пиано в Италия. Единайсетокласникът  завоюва най-високия резултат както в своята категория , така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  Жельо Тодоров е част от класа по пиано на Боян Бъчваров...

публикувано на 07.05.24 в 18:15

"Малък фестивал на куклите 2" предстои във Варна

Едни от най-добрите куклени спектакли от София, Пловдив и Бургас гостуват на варненските деца по време на второто издание на Малък фестивал на куклите. Детският празник ще се проведе от 11 до 13 май в Народно читалище "Отец Паисий" и във Фестивален и конгресен център. Малчуганите и техните родители ще могат да се насладят на пет театрални спектакъла в..

публикувано на 07.05.24 в 13:15

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

обновено на 07.05.24 в 11:13

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54