Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът Moving Body за осми път изследва връзките между танца, движението и киното

Лятното издание на форума ще се проведе от 7 до 9 юли във Варна

| обновено на 03.07.23 в 22:15

Начинът, по който се движим, има значение. Как се движим? Какво ни кара да се движим? Към какво се движим? Как да се превърнем от индивидуално тяло в колективно, оформяйки бъдещето? Това са част от въпросите, които фестивалът Moving Body изследва вече осма година, търсейки връзките между танца, движението и киното.

Тази година форумът за движенчески изкуства ще се проведе в две издания - лятно и есенно. От 7 до 9 юли на няколко локации във Варна ще се фокусира върху многообразието на движението през две основни линии на активности: чрез международната скрийнденс програма Critical Moves, която показва най-доброто от късометражните филми танц на екран за 2023 г.; и чрез пърформанси, ателиета, лекции и дискусии със специални международни гости, както и изпълнения на живо на най-новите произведения на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, а също и на Жана Пенчева в сътрудничество с варненския музикант Цветан Момчилов.

В трите фестивални вечери ще бъдат показани 13 танцови филма с автори от САЩ, Великобритания, Франция, България и др. Темите са различни, но общото между тях е, че, отразявайки многообразието на днешния свят, свързват индивидуалното с колективното съзнание и тяло.

Представленията са на 7 и 8 юли от 19 ч. в The Center, a прожекциите на късометражните танцови филми - във всяка от трите фестивални вечери от 21,30 ч. в Рубик Арт Център. На 8 юли, събота, от 10 и от 14,30 ч. ще се проведе ателие за пърформативна фотография, а в последната фестивална вечер публиката ще може да се потопи във VR преживяване и да се срещне с режисьорите на представленията, включени в програмата.

Артистичен директор на фестивала Moving Body е Искра Проданова - хореограф, изпълнител, танцьор. В предаването на Радио Варна "Улица "Събота" тя разказа повече за лятното издание и за артистите, които ще вземат участие:


Втората част на Moving Body 2023 ще се проведе през октомври. Искра Проданова споделя някои от акцентите:


Изкуството, особено в своята съвременна форма, е изправено пред редица предизвикателства, които възпрепятстват срещата му с публиката във Варна - като например недостатъчния брой пространства, а когато говорим за съвременен танц, такива изобщо липсват. На тази тема вече тече обществен дебат, а ето и мнението на Искра Проданова:


Лятното издание на фестивала Moving Body ще се проведе от 7 до 9 юли във Варна.

П Р О Г Р А М А:
07.07 - Петък
19:00-20:00 | Garden
танцово представление на Жана Пенчева
The Center
21:30-22:45 | Прожекции
Международна конкурсна програма за късометражни танцови филми 2023
Рубик Арт Център

08.07 - Събота
10:00-13:00 / 14:30-17:30 | Ателие пърформативна фотография
The Center, начална точка
19:00-20:00 | 'Sorrow Island, The North End of Outer Hope'
пърформанс на Виолета Витанова
The Center
20:15-21:15 | Critical Moves
I killed you a dozen times | Eкспериментално визуално есе на Крис де Местер;
Kin_proxy | Дигитален AR пърформанс на живо от Шарлот Триебус AR
The Bookstore
21:30-22:45 | Прожекции
Международна конкурсна програма за късометражни танцови филми 2023
Рубик Арт Център

09.07 - Неделя | Рубик Арт Център
19:00-20:00 | 'Peaceful Places'
VR имърсив инсталация и пърформанс на Margherita Landi, Agnese Lanza
20:00-21:20 | Разговори, музика, напитки
"Като игла" - кратък танцов филм на Максим Демартин и Беатрикс Джойс
21:30-22:45 | Прожекции
Международна конкурсна програма за късометражни танцови филми 2023
____________________

Б И Л Е Т И:
15 лв. Единичен билет представление / прожекция
20 лв. Дневен билет представления + прожекция
45 лв. Фестивален билет
Могат да се купят онлайн на www.movingbody.bg или на място преди всяко събитие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35