Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските болници във Варна - на печалба

| обновено на 13.09.23 в 14:18

С едноминутно мълчание в памет на д-р Божанка Георгиева, дългогодишен управител на Общинското предприятие „Ученическо и столово хранене”, започна заседанието по "Собственост и стопанство" във Варненския общински съвет днес. Предложение за това даде общинският съветник Марица Гърдева. 
Поради отсъствие на доц. д-р Ганчо Ганчев – управител на Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна“ ЕООД поради заболяване, точката за приемането на годишния финансов отчет бе прехвърлена директно към сесията на Общинския съвет. Предложението бе на председателя на комисията Юлияна Боева и уважено от съветниците. Приети бяха отчетите за 2022 г. на онкоболницата „Проф. Д-р Марко Марков”, на АГ-болницата, на  „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина 1 - Варна“ ЕООД, „Дентален център I Варна“ ЕООД и „Стадион Спартак“ ЕАД.

Общинските болници във Варна са на печалба. Това сочат финансовите им отчети за 2022 г., които бяха разгледани на днешното заседание на ресорната комисия. 

Най-добър финансов резултат отчита Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Марков – Варна. Нейната печалба през миналата година е 750 хил. лева. Специализираната болница по акушерство и гинекология „Проф. д-р Димитър Стаматов“, в която на бял свят през 2022 г. са дошли 1954 бебета, е с 18 хил. лева счетоводна печалба.

Успешна във финансово отношение е била годината и за Дентален център I Варна, както и за Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина – Варна, които отчитат по около 15-16 хил. лева печалба.

Всички те бележат ръст на приходите за 2022 г., но и увеличение на разноските. Основната част от разходите са за заплати и осигурителни вноски, които са повишени спрямо предходната година. Друга част са средствата са инвестирани в подобряване на материалната база и закупуване на апаратура.

По отношение на кадровата обезпеченост от лечебните заведения заявиха, че нямат притеснения и не изпитват недостиг на медицински персонал. 

Единственото лечебно заведение с просрочени задължения е Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна. Разглеждането на отчета й беше отложено поради липсата на представител, който да го презентира през членовете на комисията. Същевременно съветниците взеха решение капиталът на бившия Тубдиспансер да бъде вдигнат с близо 970 хил. лв., представляващи стойността на отпуснатите през декември 2022 г. от общинския бюджет средства за изплащане на задължения на здравното заведение.

На днешното заседание, което е и последно за този мандат на общинските съветници, бе приет и Планът за общинските концесии за периода 2023 – 2027 г. Става дума за автобусните спирки. Темата бе коментирана на предната комисия по "Собственост и стопанство". Те ще бъдат отдадени на концесия след търг. Концесионерите ще трябва да изградят нови и модерни съоръжения на най-натоварените места, свързани с обществения транспорт в града, както и да поддържат вече съществуващите спирки. На концесия ще бъдат отдадени 364 спирки, разпределени в три пакета. Припомняме още, че бъдещите инвеститори ще получат правото да разположат и търговски обекти – павилиони и вендинг машини, като техният брой ще бъде ограничен.  
Общинските съветници дадоха положително становище и за провеждане на търг с явно надаване за продажба на бракувани дълготрайни материални активи, които се намират в склад в местност „Планова“, собственост на Община Варна. Става дума за бракувани, излезли от употреба железни съоръжения за детски площадки. По тази тема стана дебат в залата. Общинският съветник Мария Ангелова попита дали има класификация за тонаж и какви са металите, които ще се използват. Петко Бойновски – директор на Дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" отговори: "Два пъти е минавал протокол за брак и съответните експерти в общинското предприятие и Общината са се подписали със съответните ангажименти и отговорности, които имат. От 22 години, когато се пристъпва към бракуване и освобождаване от този склад, винаги се прави подобна процедура". 
С положително становище излязоха съветниците и по точките, свързани с учредяване на безвъзмездно право на ползване върху следните имоти на територията на Община Варна: помещение на ул. „Барутен погреб“ в полза на СНЦ „Таляна“, безвъзмездно ползване на имот в кв. "Чайка" за нуждите на Административен съд – Варна и Апелативен съд – Варна и отдаване под наем на сграда публична общинска собственост в ЖК „Владислав Варненчик”. Включен бе още един имот в кв. "Чайка" за безвъзмездно ползване на Сдружение „Семеен център – Мария“, разрешение за продажба на активите на „ЦУМ – Варна“ ЕАД /в ликвидация/ и увеличение на капитала на „СБАЛПФЗ – Варна“ ЕООД.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци в Добрич помогнаха на стотици в навечерието на Великден

Над 100 семейства и крайно нуждаещи се хора получиха хранителни пакети за посрещането на великденските празници в кампанията „Споделен хляб“ в Добрич. Инициативата се организира от фондация „Милостиво сърце“ и Клуба по народни танци „Жътвари“ осма година. В акцията по милосърдие участват и десетки дарители и доброволци. С всяка следваща..

публикувано на 05.05.24 в 13:34

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 05.05.24 в 13:15

Празнично богослужение за Второ Възкресение в Катедралата във Варна

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужва Второ Възкресение с прочитане на библейските текстове на 12 езика. На тази празнична литургия по традиция се четат текстове от Евангелието на различни езици, посветени на Възкресението на Божия син - Исус Христос. Така се напомня, че благата вест за Христовото Възкресение е била..

публикувано на 05.05.24 в 12:32

Проф. Кожухаров: Забраната на рекламата на хазарт е стъпка в правилната посока

В последния работен ден на 49-то Народно събрание депутатите приеха единодушно предложението на ГЕРБ и ДПС за пълна забрана в медиите на рекламата на хазарт. Тя влиза в сила три дни след обнародването на текстовете в Държавен вестник. Най-вероятно това ще стане следващата седмица. Според психиатъра проф. Христо Кожухаров, забраната е стъпка в..

публикувано на 05.05.24 в 10:53

"Български възход" регистрираха листата си за изборите

Партия "Български възход" регистрира листата си с кандидати за народни представители от Варна. Водач е областния координатор на структурата, експертът по пътна безопасност, Диан Драганов. Втори е Георги Андреев, който беше депутат в 42-то и 44-то Народно събрание. Андреев е и бивш кмет на село Ветрино. От политическата формация на бившия служебен премиер..

публикувано на 05.05.24 в 10:09

Слънчево време на Възкресение Христово

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от север-североизток, следобед по крайбрежието ще се обърне от югоизток, вечерта, вече и във вътрешността, ще се ориентира от юг. Преобладаващи максимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-16°. Изгрев на Слънцето за..

публикувано на 05.05.24 в 07:23

Стотици варненци посрещнаха Възкресение Христово в катедралния храм "Свето Успение Богородично"

По традиция стотици варненци се събраха да посрещнат най-голямото събитие в човешката история в катедралния храм "Свето Успение Богородично". 40 минути преди Възкресение Христово започна пасхалната полунощница отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от епархията. В първите минути на новия ден..

публикувано на 05.05.24 в 07:13